Ehdokashaastattelu: Martti J. Nykänen ajaa työelämän ja palvelujen uudistuksia ”Pitää seisoa periaatteidensa takana”

Kimmo Seppälä

Martti J. Nykäsen mielestä sivistys lähtee perusasioista.
Martti J. Nykäsen mielestä sivistys lähtee perusasioista.

Kotkalainen Martti J. Nykänen on Itsenäisyyspuolueen ehdokas. Hän on 56-vuotias logistiikkatyöntekijä. Nykänen on edellisen kerran ollut ehdokkaana Kymen vaalipiirissä vuonna 1983.

1. Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

Olisin mielestäni hyvä kansanedustaja siksi, että ajan työelämän ja palvelujen uudistuksia joilla saataisiin Kotkan ja Kaakkois-Suomen nuorille uusia vakituisia työpaikkoja. Nuorten työllistyminen vaikuttaa laajasti yhteiskunnassa ja se auttaisi nuoria perustamaan perheitä ja tekemään lapsia eli maan ikärakenne korjautuisi luonnollisella tavalla, peruspalveluihin saataisiin uutta työvoimaa ja siten esimerkiksi vanhuspalvelut paranisivat.

2. Mikä on sinulle tärkeää ja miksi?

Vastuullisuus toisista ihmisistä elämässä ja päätöksenteossa. Pitää seisoa periaatteidensa takana ja hoitaa lupaamansa, vaikka siitä joutuisi kärsimään. Kun on tarpeeksi pahuutta nähnyt elämässä, tietää että pitää yrittää toimia oikein, jotta elämällä olisi jokin isompi merkitys.

3. Kuka kotonasi siivoaa?

Yhdessä vaimon kanssa siivotaan. Jos minun itsetuntoni kaatuu maton kopisteluun, sitten se joutaa jo mennäkin. Työ tai nimi ei miestä pahenna, pitää koettaa edistää oikeasti tasa-arvoa kotonakin ilman että se maksaa miehisyyttä. Pitäähän ison äijän edes yrittää omat jälkensä korjata.

4. Mitä harrastat?

Harrastan yhteiskunnallista vaikuttamista, kirjoittelen fiktiivisiä tarinoita harrastuksena, otan osaa jääkiekon fanitoimintaan ja veneilen Kotkan saaristossa ahkerasti ihan soutamalla.

5. Mihin uskot?

Uskon kotiin ja työhön siinä kuin perinteiseen suomalaiseen sosiaaliliberalismiin ja tasavaltalaisuuteen sekä ihmisten oikeaan tasa-arvoon. Sivistys lähtee perusasioista. Jumalan olemassaolo korkeampana voimana selittäisi maailmankaikkeuden hyvän järjestyksen.

Kymen Sanomat esittelee vaalisarjassa eteläkymenlaaksolaiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaiden ajatuksiin voi tutustua lisää maaliskuussa avattavassa Kymen Sanomien vaalikoneessa.