Paavo Väyrysen tähtiliike haluaa hillitä maahanmuuttoa ja parantaa maakuntien asemaa

Tähtiliikkeen puheenjohtajan Paavo Väyrysen mukaan meneillään oleva keskittämispolitiikka pitää lopettaa ja parantaa maakuntien asemaa.

Raimo Eerola

Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtajan Paavo Väyrysen mukaan puolueen kymmenen edustajan tavoite täyttyisi, jos puolue pääsisi mukaan tasapuolisesti valtakunnan julkisuuteen, kuten tv-tentteihin.
Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtajan Paavo Väyrysen mukaan puolueen kymmenen edustajan tavoite täyttyisi, jos puolue pääsisi mukaan tasapuolisesti valtakunnan julkisuuteen, kuten tv-tentteihin.

Seitsemän tähden liikkeen perustaja ja puheenjohtaja Paavo Väyrynen vieraili Kotkassa perjantaina. Väyrynen tapasi kansalaisia kauppakeskus Pasaatissa.

Mikä on puolueenne tärkein tavoite ja millä konkreettisilla keinoilla puolue aikoo sen saavuttaa?

— Meillä on viisi tavoitetta: Suomen itsenäisyys, Suomen puolueettomuus, hallittu maahanmuutto, köyhien asia ja maakuntien puolustaminen.

— Emme hyväksy suoraan emmekä mutkan kautta Suomen Nato-jäsenyyttä. Euroalueesta pitää päästä eroon hallitulla tavalla. Maakuntien puolustamisessa tarvitaan kaupunkeihin muuttoa hillitsevää aluepolitiikkaa. Köyhien asemaa autetaan parantamalla ja yhtenäistämällä sosiaalista perusturvaa. Mutta perustulo ei ole mielestämme ajankohtainen. Muut Pohjoismaat ovat palauttaneet rajatarkastukset, mutta Suomi ei. Ne pitää mielestämme palauttaa ja pakolaiskiintiö alentaa 500:aan vuodessa.

Mihin kannatukseen puolue on tyytyväinen vaaleissa?

— Tavoittelemme vähintään kymmentä paikkaa eduskunnassa.

Jos puolue on seuraavassa hallituksessa, ketkä olisivat mieluisimpia hallituskumppaneita?

— Pitää pyrkiä muodostamaan keskustavoimien ja vasemmiston hallitus, jossa tähtiliikekin on mielellään mukana. Keskustavoimiin kuuluvat keskusta, kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue.

Miten sote-tilanteessa päästään eteenpäin ja millä aikataululla?

— Vireillä ollut suunnitelma pitää muuttaa siten, että kunnille tulee oikeus tuottaa sote-palveluita. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille, mutta se, että kunnat eivät saisi tuottaa palveluita, oli soten pahin valuvika. Se johtaisi liian voimakkaaseen yksityistämiseen. Maakunnille tulee antaa verotusoikeus, muuten niillä ei ole toimivaa itsehallintoa.

— Jos käytetään hyödyksi tehty työ, sote-uudistus valmistuu parin vuoden kuluessa.

Miten puolue auttaisi koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevaa nuorta?

— Henkilökohtainen mielipiteeni on, että oppivelvollisuusikää voitaisiin nostaa 18 vuoteen. Maksuton toisen asteen koulutus olisi myös hyvä, mutta se pitää toteuttaa tasapuolisesti koko maassa.