Tänään äänestetään! — Täältä löytyvät viime hetken vinkit sopivan ehdokkaan tai oman äänestyspaikan etsimiseen

Kymen Sanomat kertoo vaalipäivän tunnelmia ja tuloksia verkkosivuillaan.

Noora Partanen

Tänään äänestetään! — Täältä löytyvät viime hetken vinkit sopivan ehdokkaan tai oman äänestyspaikan etsimiseen

Tänään selviää, millainen on Suomen eduskunnan kokoonpano seuraavalla nelivuotiskaudella. Osa kansalaisista on käynyt antamassa äänensä ennakkoon. Osalla on perinteenä äänestää vasta varsinaisena vaalipäivänä — ja keittää ehkä vaalikahvit virallisen toimituksen jälkeen.

Varsinaisena vaalipäivänä saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat tänään avoinna vaalipäivänä kello 9—20. Jos äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Jos postitse saapunut ilmoituskortti on hukkunut tai ei ole saapunut ilmoituskorttia lainkaan, voi oman äänestyspaikkansa tarkistaa äänestyspaikkapalvelusta. Palveluun kirjoitetaan oma kotiosoite, jolloin järjestelmä näyttää äänestyspaikan.

Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Siksi hänen tulee ehdottomasti ottaa mukaansa kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Numero hukassa, sopiva ehdokas vielä hakusessa?

Jos oman ehdokkaan numero on unohtunut, voi sen selvittää oikeusministeriön sivuilta. Virallisilta ehdokaslistoilta selviävät ehdokkaan numero (alkaen numerosta 2), nimi, ammatti, arvo tai toimi ja kotikunta.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on kaikkiaan 179 ehdokasta. Kotkasta, Haminasta, Pyhtäältä, Miehikkälästä ja Virolahdelta ehdolla on yhteensä 28 ehdokasta.

Jos valinta on vielä epävarma, apua sopivan ehdokkaan löytymiseen on tarjolla Kaakon Viestinnän vaalikoneesta.

Kymen Sanomat kertoo vaalipäivän tunnelmia ja tulostietoja tänään sunnuntaina illalla sitä mukaa, kun tulokset selviävät. Kattava ennakkotietopaketti vaaleista ja ehdokkaista löytyy sivuiltamme täältä.

Luetuimmat