Ehdokashaastattelu: Mia Patanen kaipaa muutosta moniin sote-lakeihin, jotta palvelut toimisivat ihmistä varten

Vasemmistoliiton Mia Patanen on huolissaan sote-kentän pirstaleisuudesta ja yhteiskunnan heikoimpien asemasta.

Linda Varoma

Ehdokashaastattelu: Mia Patanen kaipaa muutosta moniin sote-lakeihin, jotta palvelut toimisivat ihmistä varten

Haminalainen Mia Patanen on Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas. 45-vuotias Patanen on ammatiltaan perushoitaja.

Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

— Valmistuin perushoitajaksi 18-vuotiaana ja 25-vuotiaana minusta tuli vakavasti sairaan lapsen äiti. Omaishoitajana toimin työn ohella 18 vuotta. Sote-kenttää olen kiertänyt läpi hoitajana, yrittäjänä ja läheisenä. Niin palveluiden hyvät puolet kuin niiden epäkohdat ovat tulleet tutuiksi.

— On ihan sama miltä asiat paperilla näyttävät, jos ne eivät toimi käytännössä. Palveluissa on unohdettu huomioida ihminen kokonaisuutena ja palvelukenttä on hyvin pirstaleinen. Moniin lakeihin tarvitaan käytännönläheistä näkökulmaa ja muutoksia, jotta ne toimisivat ihmistä varten. Tiedän mistä puhun ja uskallan sanoa asiani ääneen.

Mikä on sinulle tärkeää ja miksi?

— Ihmisten hyvinvointi ja tasa-arvo. Olen huolissani yhteiskuntamme heikompien asemasta. Hyvinvointivaltion paras mittari on, kuinka sen heikoimmat jäsenet voivat. En voi olla sivusta seuraaja, kun näen ihmisten hädän. En pelkää tarttua asioihin, joissa näen epäkohtia tai epäoikeudenmukaisuutta. Haluan tehdä oman osani yhteiskuntamme parhaaksi.

Kuka kotonasi siivoaa?

— Yhdessä koko perhe. Se joka kerkeää ja haluaa. Tykkään siivoamisesta. Siivotessa saa usein ajatuksetkin järjestykseen.

Mitä harrastat?

— Ystävien ja perheen kanssa yhdessäoloa. Luonnossa liikkuminen ja veneily ovat elinehtoja, samoin musiikin kuuntelu. Pidän myös lukemisesta ja matkustamisesta.

Mihin uskot?

— Ihmisen perimmäiseen hyvyyteen. Rakkauden voimaan tietysti. Uskon mahdollisuuteen pysäyttää eriarvoistuminen hyvällä ja rakentavalla yhteistyöllä.

Kymen Sanomat esittelee vaalisarjassa eteläkymenlaaksolaiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaiden ajatuksiin voi tutustua lisää Kymen Sanomien vaalikoneessa.