Ehdokashaastattelu: Aleksi Laine haluaa ilmastokriisin torjuntaa ”Suomen pitää näyttää mallia”

Kimmo Seppälä

Aleksi Laineen mukaan yhteiskunnan pitää luottaa ihmiseen.

Kotkalainen Aleksi Laine on Vihreiden ehdokas. 39-vuotias Laine työskentelee asiakkuuspäällikkönä. Hän on ehdolla eduskuntaan ensimmäistä kertaa.

1. Miksi juuri sinä olisit hyvä kansanedustaja?

Sana poliitikko nostaa karvani pystyyn, en ole siihen vielä tottunut. Mutta vastuuta pitää kantaa, meistä jokaisen. Olen vahva, terve ja pystyvä. Minulla on sydän paikallaan. Osaan olla hiljaa, kuunnella toista sekä hahmottaa kokonaisuuksia, löytää ratkaisuja. Siksi olisin hyvä kansanedustaja.

2. Mikä on sinulle tärkeää ja miksi?

Olen nyt 40-vuotias, puolivälissä elontietäni. Kun vanhana istun kiikkustuolissa, haluan pystyä ajattelemaan, että tein työtä, jolla oli merkitystä. Ilmastokriisin torjuminen on nyt tärkeintä. Yksittäisen ihmisen kulutusvalinnat eivät riitä. Tarvitaan poliittisia päätöksiä ja kansainvälistä yhteistyötä. Tässä Suomen pitää näyttää mallia, miten muutos tehdään oikeudenmukaisesti. Heikoimmat eivät saa joutua maksumiehiksi.

3. Kuka kotonasi siivoaa?

Itse siivoan. Asun rintamamiestalossa Kotkan Korelassa. Olen kahden lapsen isä, vuoroviikoin heidän jälkiään siivoan.

4. Mitä harrastat?

Kendoa, japanilaista miekkailua harrastan Saaripirtillä Mussalossa. ”Miekan tie” on läpi elämän jatkuvaa oppimista. Sen perustana on toisten kunnioittaminen ja arvostaminen. Tavoitteena on kasvaa vahvemmaksi, hengeltään väkeväksi. Minulla on kendossa 3. danin mustavyö.

5. Mihin uskot?

Uskon ihmiseen. ”Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista. On hyvää rinnassa jokaisen, vaikk' aina ei esille loista”. Uskon, että yhteiskunnan hyvyys mitataan sillä, miten se kohtelee heikoimpia jäseniään. Yhteiskunnan pitää voimaannuttaa, mahdollistaa kehitys. Luottaa ihmiseen, ei kyykyttää.

Kymen Sanomat esittelee vaalisarjassa eteläkymenlaaksolaiset eduskuntavaaliehdokkaat. Ehdokkaiden ajatuksiin voi tutustua lisää Kymen Sanomien vaalikoneessa, jonka löydät tästä.

Kommentoidut