HP:ssä halutaan tietää tarkasti, mikä meni pieleen — Ensi kauden tavoitteena viiden sakki Ykköspesiksessä

Seura aikoo selvittää, mitkä kaikki seikat aiheuttivat pelivireen katoamisen ja loukkaantumisaallon. Ensi kauteen lähdetään suunnilleen samalla budjetilla kuin edelliseen ykkössarjakauteen. Keskustelut pelaajien kanssa ovat alkaneet.

Raimo Eerola

Juha Toikka pysäytti pallon HP:n kauden viimeisessä ottelussa viime sunnuntaina.
Juha Toikka pysäytti pallon HP:n kauden viimeisessä ottelussa viime sunnuntaina.

Ykköspesikseen pudonneessa Haminan Palloilijoissa on jo suunnattu katse ensi kesään. Puheenjohtaja Jukka Hellberg kuvailee tunnelmaa hieman alavireiseksi ja tilannetta haastavaksi.

— Sitä se on kaikilla joukkueilla, jotka tulevat (sarjatason) alaspäin. Pelaajat miettivät putoamisen jälkeen, miten he uraansa jatkavat. Vaatii pari—kolme viikkoa, että sieltä noustaan tolpilleen. Mutta kun siitä noustaan, mennään taas täysillä. Tämä on urheilua, ei siitä kannata suurta murhetta kantaa. Sitä on yritetty viestiä myös pelaajien suuntaan.

— Tämän kuun lopussa rungon pitäisi olla selvillä, eli noin puolet pelaajista ja valmennus. Joukkueen tulisi olla valmis lokakuun lopussa, hän linjaa.

Kaikkien päättyneen kauden pelaajien kanssa käydään kahdenkeskinen keskustelu tulevaisuudesta, ja keskustelut ovat jo alkaneet. Sopimuksia ensi kaudesta ei ole kenelläkään, mutta osalla pelaajista on viime kauden sopimuksessaan sarjatasosta riippumaton optio.

Ensi kesän urheilullisesta tavoitteesta Hellberg toteaa, että ”ainahan tavoite on ylöspäin”.

— Olemme kuitenkin realisteja. Viiden—kuuden parhaan joukossa pitää pystyä taistelemaan, ja uskon, että sellaisen joukkueen saamme kasaan.

Omia junioreita pitää vielä odottaa

HP:ssä mietitään ensi kesän lisäksi tulevaisuutta myös pidemmällä, 3—4 vuoden tähtäimellä.

— Omia junioreita ei vielä edustusjoukkueeseen ole tulossa, mutta saamme ensi kesäksi pitkästä aikaa C-poikien joukkueen, 15 kaveria. Toiveena on, että osa 11—13-vuotiaina Kouvolaan lähteneistä tulisi nyt takaisin.

Miesten edustusjoukkueen tulevan kauden joukkuekulubudjetti tulee Hellbergin mukaan noudattelemaan kauden 2017 budjettia. Tuolloin HP pelasi ykköspesistä noin 80 000 euron joukkuekuluilla. Superissa rahaa käytettiin 190 000 euroa.

— Kun asetetaan strategiset tavoitteet ensi kesäksi ja 3—4 vuoden päähän, summaa voidaan tarkistaa. Eli tehdäänkö ensi kaudeksi lisäsatsauksia vai mennäänkö tuolla (noin 80 000 eurolla).

— Seuran talous on tasapainossa. Taloudellinen tavoite (superin kaudesta) oli nollatulos, ja siihen suurin piirtein tultiin. Loukkaantumistapaukset söivät paljon rahaa. Ei puhuta tonneista vaan kymppitonneista. Pelaajista täytyy pitää hyvää huolta, Hellberg kertoo.

Loukkaantumistilanne ”vielä kauheampi”

Haminalaisten loppukautta varjostivatkin runkopelaajien pitkät loukkaantumisjaksot. Tapauksia oli muitakin.

— Tilanne oli vielä kauheampi kuin julkisuudessa oli esillä. Piikkiä ei säästelty, Hellberg kuvailee pelaajiston vammatilannetta.

— Oli huonoa tuuriakin. Tuli loukkaantumista vapaa-ajan leikkimielisessä tilanteessa, hän harmittelee.

Seurassa aiotaan läpivalaista päättynyt kausi tarkasti. Pelinjohtaja vaihtui Petri Pulliaisesta Eero Pitkäseen elokuun alussa, mutta se ei oikaissut kurssia. HP voitti kauden 17:stä viimeisestä ottelustaan vain kaksi.

Tarkka analyysi tulossa

Pitkänen sanoi viimeisen ottelun jälkeen, ettei hänen mielestään alakierteen syynä ollut vain loukkaantumistilanne ja materiaalin kapeus, mutta ei tarkentanut mietteitään.

Hellberg ei hänkään halua tilannetta tarkemmin avata. Pitkänen on luvannut kertoa seuralle havainnoistaan ja antaa neuvoja tulevaan.

— Pitkäsen analyysi tulee tämän kuun lopussa, ja tarvittaessa kysymme Pulliaiseltakin alkukesän tilanteesta. Analyysi kannattaa tehdä vasta, kun kaikki on käyty läpi: tilastot, ottelupöytäkirjat, poissaolot otteluista ja poissaolojen syyt.

— Talvivalmennus pitää käydä läpi. Mikä saattoi mennä pieleen, kun oli niin paljon loukkaantumisia? Haluamme myös tietää, mitä pojat (pelaajat) syövät. Teemme tämän tarkasti, jotta opimme lisää tulevaisuutta varten.

— Opit pitää viedä myös C-pojille ja naisten edustusjoukkueeseen, Hellberg sanoo.

Yllättävän raskas kausi

Oppia on jo saatu. Hellbergin mukaan kausi opetti pääsarjatason asioita sekä seurajohdolle että pelaajille.

— Otin paljon selvää siitä, mitä muualla tehdään. Ja mitä pelaajien kanssa olen puhunut, niin hekin saivat paljon oppia. Suurella osalla ei ollut taustaa superpesiksessä.

— Yksi yllätyksistä oli kauden äärimmäinen raskaus. Pelejä on paljon, ja jokainen askel pitää ottaa täysillä. Se imaisee papua miehestä. Senkin puolesta talviharjoittelua pitää miettiä tarkemmin.

Luetuimmat