Vanhemmat kaipaavat tietoa valmentamisesta - Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian koulutukseen ilmoittautunut jo 160 henkilöä

Kun sisäinen motivaatio ja lähiympäristön tuki ovat kunnossa, hyvällä harjoittelulla voi tulla hyväksi urheilijaksi, kouluttaja Petteri Koski sanoo.

Pekka Kimpanpää

Santeri Puhakka seurasi salibandyharjoituksia Karhulan liikuntahallissa.
Santeri Puhakka seurasi salibandyharjoituksia Karhulan liikuntahallissa.

Omat vanhemmat ovat urheilevan nuoren tärkein tukijoukko, mutta huomioidaanko vanhempia urheilumaailmassa tarpeeksi? Urheilijat ja valmentajat saavat koulutusta, mutta entä vanhemmat? Näin kysytään Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian (EKA) tuoreessa esitteessä – ja todetaan samalla, että ilmeinen vastaus on ei.

Niinpä EKA järjestää vanhemmille maksuttoman koulutuspaketin, jossa käsitellään muun muassa lahjakkuutta, fyysistä harjoittelua, liikkumisen, ravinnon ja levon merkitystä ja ”paljon muuta”. Kuuden luentokerran paketti tuntuu tulevan tarpeeseen, sillä torstaihin mennessä ilmoittautuneita oli jo yli 160.

— Muutama seurajohtaja kyseli, miten saisi vanhemmille tietoa esimerkiksi ruokailun ja riittävän levon tärkeydestä. Siitä tämä lähti, EKAn toiminnanjohtaja Jiri Auranen sanoo.

— Toivomme, että tämä auttaa vanhempia paremmin ymmärtämään mitä se valmentaminen oikein on ja olemaan sen tukena.

Auranen myöntää, että koulutuksen toivotaan myös helpottavan urheiluseuraihmisten ja vanhempien joskus ongelmallista kanssakäymistä.

— Kun on enemmän tietoa, ei ehkä ole tarvetta puuttua niin paljon, Auranen sanoo.

Kaikki ominaisuudet harjoitettavissa

Kouluttajana ”Vanhempien valmennusoppi” -paketissa toimii kotkalainen Petteri Koski. Hänen viestinsä vanhemmille on, että kun nuoren sisäinen motivaatio ja lähiympäristön tuki ovat kunnossa, hyvällä harjoittelulla voi tulla hyväksi urheilijaksi.

— Unohdetaan lahjakkuudesta puhuminen ja keskitytään potentiaalin harjoittamiseen, Koski kannustaa.

— Pitää olla tietynlaista geneettistä perimää, jotta voi nousta huipulle esimerkiksi kestävyyslajeissa (paljon hitaita lihassoluja) tai pikajuoksussa (ACTN3-geeni). Kaikki ominaisuudet ovat kuitenkin harjoitettavissa.

Koski kertoo jääkiekkoliiga NHL:ssä viime vuonna tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan loppuvuonna syntyneet pelaajat luovat lopulta pidemmän uran ja keräävät isomman pistemäärän ja tilin. Eli tapahtuu juuri päinvastoin kuin monissa kiekkoseuroissa, joiden juniorijoukkueisiin menestyksen toivossa haalitaan alkuvuodesta syntyneitä ja fyysisesti vahvempia nuoria.

— Selitys on se, että ne, jotka ovat nuorina jaksaneet ottaa koko ajan selkäänsä, eivät aikuisina lannistu takaiskuista yhtä helposti kuin ne, jotka ovat juniorisarjoissa päässeet helpommalla.

Oppia ruokailuun ja lihaskuntoharjoitteluun

Santeri Puhakka oli keskiviikkona seuraamassa poikansa salibandyharjoituksia Karhulan liikuntahallissa. Puhakka ilmoittautui vanhempien valmennusoppiin ensimmäisten joukossa.

— Etenkin ravintopuoli ja tämän ikäisten (12–13-vuotiaat) poikien lihaskuntoharjoittelu kiinnostavat. Voiko jo käyttää lisäpainoja treenatessa?

Puhakan perheessä nukutaan nuoren urheilijan mittapuullakin tarpeeksi, mutta ruokailun kanssa on niin ja näin:

— Meillä on sovittu, että jos seuraavana aamuna on koulua, nukkumaanmenoaika on yhdeksältä.

— Syömisessä on kuitenkin itsellänikin hirveästi parantamista. Ja lapsethan syövät sitten yleensä sitä samaa kuin aikuisetkin.

Eentisen jääkiekkoilijan Jori Sainion kaksi tytärtä harrastavat joukkuevoimistelua ja koripalloa. Sainio on toiminut myös jääkiekkovalmentajana, mutta sanoo silti tietävänsä kiekostakin ”vasta pienen pintaraapaisun”.

— On tosi hyvä, että tällaisia koulutuksia järjestetään. Ei tässä ole kysymys siitä, että vanhemmat alkaisivat valmentaa yli valmentajien vaan siitä, että opittaisiin tietämään mitä seura ja valmentaja tekevät ja miksi, Sainio sanoo.

Hän toivoo saavansa koulutuksesta ”täydentävää, uutta ja erilaista tietoa”.

On tosi hyvä, että tällaisia koulutuksia järjestetään. — Jori Sainio

Yhteinen huoli: lapset liikkuvat liian vähän

Ainakin yhdestä asiasta Auranen, Koski ja isät ovat jo etukäteen yhtä mieltä: lapset liikkuvat liian vähän.

— Koululaisen pitäisi liikkua jo terveysliikunnan kannalta 15 tuntia viikossa. Jos lapsi käy harjoituksissa kolme-neljä kertaa viikossa, mutta on lopun vapaa-aikansa somessa, edes se raja ei ylity, Auranen sanoo.

Hän kehottaa vanhempia menemään lasten kanssa metsään ja kannustamaan kiipeilemään puissa. Koski päivittelee sitä, että lapset liikkuvat nykyään enemmän arkisin kuin viikonloppuna:

— Harrastepelit on perheissä ulkoistettu.

— Vanhempien pitäisi liikkua lasten kanssa enemmän. Silloin hapenotto ja lihaskunto kehittyisivät vapaa-ajalla, ja urheiluseuroissa voitaisiin keskittyä lajiharjoitteluun.

Koulutukseen voi ilmoittautua vielä perjantaina 9.3. sähköpostilla: jiri.auranen@kotka.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.