Haminan Palloilijat selviää ilman lomautuksia, mutta edustusjoukkueen palkkiot puolitetaan – "Pystymme hoitamaan kaikki velvoitteet"

Kompromissiin päästiin hyvän yritysmyynnin ja tarkan euron historian avulla.

Raimo Eerola

Juha Leskinen täräytti pallon matkaan helmikuun alussa, kun HP kohtasi Ruonalan hallissa KPL:n.
Juha Leskinen täräytti pallon matkaan helmikuun alussa, kun HP kohtasi Ruonalan hallissa KPL:n.

Tiistaina Kaakkois-Suomen superpesisseuroista kajahteli synkkiä uutisia. Kouvolan Pallonlyöjät kertoi lopettavansa palkanmaksun pelaajille 1. huhtikuuta alkaen ja lomauttavansa osan toimistoväestä. Imatran Pallo-Veikot keskeytti kaiken palkanmaksun ja lomautti koko henkilökuntansa.

Myös Ykköspesiksessä pelaavassa Haminan Palloilijoissa oli etsittävä menoleikkauksia, vaikka yhtä rajuihin toimiin ei tarvitse ryhtyä. Palkanmaksu miesten edustusjoukkueelle jatkuu, mutta pelaajien ja valmentajien palkkioita leikataan.

– Heidän kanssaan on tehty huhti–kesäkuuksi uudet sopimukset. Palkka maksetaan normaaleina palkkapäivinä, mutta sen suuruus on 50 prosenttia normaalipalkkiosta. Heinäkuusta eteenpäin palataan 100-prosenttisiin sopimuksiin, jos päästään takaisin arkeen, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi kertoo.

– Vaikka yhteisharjoittelu on kielletty, on omatoimiharjoittelu olemassa. Kun palkanmaksu ei katkea, pelaajat ovat sitoutuneita siihen ja seuraan. Pelaajat ja valmennus tulivat hienosti vastaan, suuri kiitos heille, Hovi sanoo.

Tällä hetkellä miesten ja naisten Ykköspesiksen on tarkoitus alkaa 1. kesäkuuta.

"Ihan reilu ratkaisu"

HP:n miesten joukkueen kapteenistoon kuuluva haminalainen Henri Heikkilä suhtautuu kompromissiin melko tyynesti.

– Ikinä aikaisemmin ei ole sopimusta joutunut jälkeenpäin muuttamaan. Siinä mielessä tämä ei ollut mukavaa, mutta tässä tilanteessa ratkaisu oli kaikille osapuolille ihan reilu, Heikkilä sanoo.

Yhteistyökumppaneiden ja tarkan talouden ansiota

Hovin mukaan HP:ssa päästiin kompromissiin muutamasta eri syystä.

– Olemme saaneet yhteistyökumppaneita hyvin mukaan jo ennen tätä. Se mahdollisti palkanmaksun jatkumisen.

Hovin mukaan HP:ssa pyrintään aloittamaan yritysmyynti lokakuun puolivälissä ja tekemään se valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.

– Eli suurin osa yhteistyökumppanimyynnistä oli tehty. Kumppanit ovat suhtautuneet tilanteeseen suopeasti, Hovi kiittää.

Hänen mukaansa iso asia on myös se, että seurassa on menty pidemmän aikaa talouden ehdoilla eteenpäin.

– Olemme aina miettineet, mihin rahkeet riittävät. Rahoitus riittää, ja pystymme hoitamaan kaikki velvoitteet ilman lisäsäästöjä, ainakin jos kausi alkaa kesäkuun alussa.

Kausikorttikampanja alkanut hyvin

HP:ssä halutaan luonnollisesti myös uusia tulovirtoja. Voihan olla, että kauden alkua joudutaan myöhäistämään.

Seura aloitti lauantaina kampanjan, jossa kausikorttia myydään normaalin 150 euron hinnan sijasta satasella.

– Tähän mennessä (keskiviikkopäivään) 35 yksityishenkilöä on ostanut kortin. Pidän sitä erittäin hyvänä määränä. Se on hienoin tuki, mitä seuralle voi nyt antaa, Hovi sanoo.

Haminassa kausikorttien merkitys on ollut pieni. Tällä hetkellä niitä on Hovin mukaan liikkeellä yhteensä noin 400, mutta iso osa on esimerkiksi seuran juniorivalmentajille annettuja ilmaiskortteja.

– Kausikorttilaisille ei ole merkittyjä paikkoja ja Vallikentälle mahtuu 2 500 ihmistä, joten sinne on perinteisesti tultu lippuluukun kautta, koska kyllä sisään mahtuu. Lippuluukulta saamme tosi hyvin tuloja. Kausikorttimyynti ei ole ollut isossa osassa, mutta on nousussa, ja hyvä niin, Hovi sanoo.

Muitakin tukimuotoja mietitään.

Lajiharjoittelu vähissä

Hovin mukaan seurassa noudatetaan "tietenkin" Suomen hallituksen ohjeita. Yhteisharjoittelu on kielletty tässä vaiheessa 13. huhtikuuta asti.

– Toivomme, että vanhemmat osallistuvat lasten liikkumiseen. En suosittele edes pienryhmiä, koska emme halua olla edesauttamassa epidemian leviämistä.

Henri Heikkilä ehti toipua leikkauksesta juuri ennen koronaepidemian alkamista.

– Pari–kolme viikkoa ehdin tehdä lajiharjoituksia joukkueen kanssa. Nyt olen käynyt lyömässä palloa verkkoon siten, että paikalla on minun lisäkseni vain joku syöttämässä. Siinä lajihommat. Juoksu- ja voimatreenit ovat nyt pääosassa, Heikkilä kertoo harjoituskuvioistaan.