Leena Nurmi hiihtää taas pitkän tauon jälkeen – "Pitää olla toisenlaisia tavoitteita, kun voittaminen ei ole realistista"

Kotkalaislupaus on toipunut ylirasituksesta ja koronaviruksesta, mutta huippukuntoon on vielä matkaa.

Sakari Kekki

Leena Nurmi hiihti lauantaina Taivalkoskella ensimmäisen henkilökohtaisen kilpailunsa sitten viime vuoden maaliskuun. Hän oli Suomen cupin sprinttikisassa 19:s.
Leena Nurmi hiihti lauantaina Taivalkoskella ensimmäisen henkilökohtaisen kilpailunsa sitten viime vuoden maaliskuun. Hän oli Suomen cupin sprinttikisassa 19:s.

Maastohiihtäjä Leena Nurmi teki keväällä 2018 Taivalkoskella kotkalaista urheiluhistoriaa voittamalla naisten SM-sprintin Suomen mestaruuden. Siitä piti aueta nuortensarjoissa menestyneelle lupaukselle hyvä ura myös aikuisten sarjassa.

Mutta toisin on käynyt.

Lauantaina Nurmi oli jälleen sprinttikisan lähtöviivalla Taivalkoskella. Tai jälleen ja jälleen: 26-vuotiaan kotkalaisen edellisestä henkilökohtaisesta hiihtokilpailusta oli aikaa vuosi ja kahdeksan kuukautta...

– Silloin aikaisemmin tavoittelin aina voittoa, mutta nyt pitää olla toisenlaisia tavoitteita, kun voittaminen ei ole realistista. Nyt hyväksi tavoitteeksi sopii jo se, että saa itsestään kaiken irti tai se, että on 30 parhaan joukossa, Nurmi sanoo.

Hän oli lauantaina Suomen cupin perinteisen tyylin sprinttikisan karsinnassa 19:s ja pääsi mukaan alkueriin. Siinä nousi sitten tie pystyyn.

– Tällä hetkellä on tärkeää vain se, että saan kilpailuista itselleni hyvän harjoituksen. Pitää miettiä suorituksia, sijoituksella ei ole väliä.

Ylirasitus syksyllä ja koronavirus keväällä

Leena Nurmi on saanut urallaan enemmän kuin kohtuullisen osansa loukkaantumisista ja sairasteluista. Viime kausi jäi häneltä kokonaan väliin elimistön ylirasitustilan vuoksi. Maaliskuussa Nurmeen tarttui Vuokatissa vielä koronaviruskin, mutta sillä ei ollut hiihtokauden kannalta enää merkitystä.

– Ei korona mitään pilannut. Ehkä päinvastoin – tulin ainakin karanteenissa levänneeksi kunnolla parin viikon ajan.

Maltti on nyt tarpeen

Nurmi asuu ja harjoittelee Vuokatissa. Haastattelua hän antoi automatkalla pohjoiseen kohti Saariselkää.

– Lumen perään olen menossa. Vuokatissa on kyllä tykkilumesta tehty ensilumen latu, mutta se on lämpöisten kelien jäljiltä niin raskas hiihtää, etten voi tässä tilanteessa hiihtää sillä määrällisesti tarpeeksi paljon.

Viimeiset 15 vuotta olen pessyt huolellisesti käsiä ja pysytellyt flunssa-aikana poissa lähikontakteista. Vain maskin käyttö kauppareissuilla on uutta. — Leena Nurmi

– Tarvitsen nyt ladun, jossa voi hiihtää alhaisella sykkeellä teknisesti hyvää hiihtoa. En voi alkaa ahnehtia, jottei se ylirasitus toistu.

Nurmi toivoo olevansa kevättalvella jo siinä kunnossa, että pystyy kilpailemaan kärkipään sijoituksista. Hän ei ole heittänyt haaveita mitalikantaan paluustakaan.

– Kyllähän se on mahdollista, koska on se aikaisemminkin ollut. Se edellyttää kuitenkin sitä, että pystyn harjoittelemaan entisellä tasolla. Ei saa tulla puolentoista vuoden taukoja.

– Onhan minulla vastoinkäymisiä ollut, mutta voivottelu ai auta mitään.

Uusi koronarypäs ei huolestuta

Nurmi on jo muutaman talven edustanut seuratasolla Lempäälän Kisaa. Seuranvaihto tuotti viestin SM-kultaa Sanni Alatalon ja Aino-Kaisa Saarisen kanssa jo vuonna 2017.

Saariselän leiri on kuitenkin Nurmen henkilökohtainen, ja sen jälkeen hän jatkaa kunnon kohottamista Vuokatissa. Siellä on vastikään uutisoitu uudesta koronatartuntojen ryppäästä.

– Ei minua huolestuta. Kyllä se siellä urheiluopistolla varmaan mietityttää ja aiheuttaa epäluuloja, mutta minä asun Sotkamon puolella enkä käytä niitä treenitiloja, joissa ulkomaalaiset ryhmät ovat.

Nurmi sanoo elävänsä korona-aikaa samalla tavalla kuin aina ennenkin.

– Viimeiset 15 vuotta olen pessyt huolellisesti käsiä ja pysytellyt flunssa-aikana poissa lähikontakteista. Vain maskin käyttö kauppareissuilla on uutta.

Opintojen harjoittamisessa Covid-19 sentään tuntuu. Nurmi aloitti syksyllä ruotsin kielen opinnot Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa, mutta ei ole käynyt yliopistolla vielä kertaakaan.

– Kaikki tapahtuu etänä. En ole tavannut vielä yhtään opiskelukaveriakaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset