Tuomas Kotron EM-kisat varmaa suorittamista — ”Tästä voi jatkaa MM-kisoihin kutkuttavan hyvällä fiiliksellä”

25-vuotias kotkalainen oli Turkin EM-kisoissa Suomen paras miesurheilija. Mitaleja toivat vain naiset.

SSL/Timo Mikkola

Tuomas Kotro oli EM-kisoissa paras suomalainen miessuunnistaja. Kuva on vuoden 2017 MM-kisoista Venäjän Krasnojarskista.
Tuomas Kotro oli EM-kisoissa paras suomalainen miessuunnistaja. Kuva on vuoden 2017 MM-kisoista Venäjän Krasnojarskista.

Kymin Suunnistajien Tuomas Kotron urakka hiihtosuunnistuksen EM-kisoissa Turkin Sarikamisissa päättyi maanantaina miesten viestin neljänteen sijaan yhdessä Tero Linnainmaan ja Jyri Uusitalon kanssa. Päätöskisan sijoitus oli linjassa 25-vuotiaan kotkalaisen tasaiselle EM-viikolle: ennen viestiä Kotro oli sprintin yhdeksäs, sprinttiviestin neljäs yhdessä Salla Koskelan kanssa, keskimatkan 12:s ja pitkän matkan 15:s.

— Ihan positiivinen viikko. Talven parasta tekemistä tähän mennessä, Kotro sanoi.

Jos Tuomaksen suunta on sama kuin se on tähän asti ollut, sijoitukset MM-kisojen top-kuudessa tai jopa mitaleilla ovat mahdollisia. — Jarkko Urpalainen

— Tuntui, että rahkeissa on varaa vielä parempaankin. Odotan innolla loppukauden kisoja.

Viisi kilpailua, neljä hyvää onnistumista

Kotro urakoi kisoissa kaikki kilpailut ja oli sunnuntaista pitkän matkan kisaa lukuunottamatta Suomen miehistä paras.

— Tavoitteena tälle kaudelle oli, että perustekemisen taso olisi entistä varmempaa. Tämä viikko osoitti, että oikealla tiellä ollaan, sillä vaikka pitkällä matkalla sattuikin huono päivä, hoipertelin silti 15:nneksi.

— Muilla matkoilla huippuonnistuminen oli todella lähellä, mutta ihan vielä se ei näkynyt tulostaululla.

EM-kisat käytiin yli 2 000 metrin korkeudessa. Pitkän matkan yhteislähtökisassa Kotro erehtyi alun nousupätkällä mitalimiesten vauhtiin ja joutui sen jälkeen ”keräilemään itseään jonkin aikaa”. Muilla matkoilla hän vältti isommat virheet ja oli tyytyväinen suorituksiinsa.

— En tiedä johtuiko kokemuksesta vai itseluottamuksesta, mutta suunnistuksellisesti oli varmaa suorittamista.

— Tästä voi jatkaa MM-kisoihin kutkuttavan hyvällä fiiliksellä — etenkin kun nyt on alla kaksi viikkoa korkealla oloa ja isojen mäkien kiipeämistä. Tällaisen jälkeen tuntuvat Pohjolan mäet pieniltä, Kotro sanoi.

SSL/Timo Mikkola

Salla Koskela toi Turkista kaksi henkilökohtaista ja yhden viestimitalin. Kuva on MM-kisoista vuodelta 2017.

Salla Koskela kolmesti mitaleilla

MM-kisat käydään Ruotsin Piitimessä 19.—24. maaliskuuta. MM-valinnat tehdään vasta SM-kisojen jälkeen, mutta Kotron paikka kisoissa on EM-näyttöjen jälkeen käytännössä selvä.

— Ketään ei ole vielä valittu. Mutta ... no... koska kansainväliset näytöt ovat yhtenä kriteerinä, niin onhan minulla joitain nimiä mielessä, haminalainen päävalmentaja Jarkko Urpalainen sanoi.

EM-menestykseen Urpalainen joutui hieman pettymään. Ennen kisoja hän ilmoitti joukkueen tavoittelevan mitalia jokaisena kisapäivänä, mutta niitä tuli lopulta vain kolme: Salla Koskelan hopea keskimatkalta ja pronssi pitkältä matkalta sekä naisten viestijoukkueen (Marjut Turunen, Milka Reponen ja Koskela) pronssi päätöspäivän viestistä.

— Miehille jäi MM-kisoihin pikkaisen parannettavaa. Nyt parhaat sijoitukset pyörivät kymmenennen molemmin puolin. Siitä pitäisi vähän parantaa, Urpalainen sanoi.

— Tuomaksen (Kotro) tekemisessä näkyy panostamisen lisääminen. Jos suunta on sama kuin se on tähän asti ollut, sijoitukset MM-kisojen top-kuudessa tai jopa mitaleilla ovat mahdollisia.

Kotro on kilpaillut aikuisten arvokisoissa vuodesta 2015 asti. Hänellä on kaksi EM-viestimitalia viime vuodelta ja neljä henkilökohtaista sijoitusta kymmenen parhaan joukossa: EM-7 pitkällä matkalla 2015, MM-10 pitkällä matkalla 2016, EM-7 sprintissä 2018 ja EM-9 sprintissä 2019.