Kun on lunta, on hiihtäjiäkin – Anjalan Liitto hallitsi 70. maakuntaviestiä

Kahdeksan voittoa yhdeksän viime vuoden aikana ottaneen Kouvolan Hiihtoseuran poissaolo kummastutti. "Joukkuetta ei yksinkertaisesti saatu kokoon."

Jukka Lehtoranta

Vehkalahden Veikkojen joukkueet ottivat kolmoisvoiton maakuntaviestin nuorisoviestissä. Ykkösjoukkueen aloittaja Viljami Hyvönen sai ottaa vastaan kiertopalkinnon.
Vehkalahden Veikkojen joukkueet ottivat kolmoisvoiton maakuntaviestin nuorisoviestissä. Ykkösjoukkueen aloittaja Viljami Hyvönen sai ottaa vastaan kiertopalkinnon.

Anjalan Liiton hiihtäjät olivat kotiladuillaan omaa luokkaansa maastohiihdon Kymenlaakson maakuntaviestissä sunnuntaina. Liitto vei 70. kerran järjestetyssä viestissä kaksoisvoiton. Vehkalahden Veikot oli kolmas ja Kymin Koskenpojat neljäs.

Voitto maakuntaviestissä on anjalalaisille vasta viides ja ensimmäinen sitten vuoden 2004. Maakuntaviesti on mennyt pieneksi, sillä mukana oli vain viisi joukkuetta – ja kolme niistä oli isäntäseurasta.

Olemme pitäneet kunnia-asiana olla paikalla. — Arto Tilli, VeVe

Tämänkertaista viestiä leimasivat monet poissaolot. Koska maakuntaviestien perinteinen kilpailupäivä loppiainen sattui viikonlopuksi, kestävyysurheilijoille oli tarjolla monia muitakin kisavaihtoehtoja.

–Yhdelläkään seuralla ei ollut parasta mahdollista joukkuettaan mukana, mutta Liitto oli selvästi paras näistä, jotka oli saatu paikalle, VeVen hiihtopomo Arto Tilli myönsi.

KHS kokonaan poissa

Yhdeksästä viimeisimmästä viestistä kahdeksan voittoa rohmunnut Kouvolan Hiihtoseura oli kokonaan poissa. KHS ei ollut vaivautunut lähettämään joukkuetta parinkymmenen kilometrin päähän edes nuorisoviestiin.

– Maakuntaviesti ei ole enää yhtä iso juttu kuin joskus ennen, mutta me olemme pitäneet kunnia-asiana olla paikalla, vaikka ei ihan parasta joukkuetta saataisikaan mukaan, Tilli sanoi.

VeVeltä puuttuivat muun muassa Ylitorniossa hiihtosuunnistuksen katsastuskisoissa kilpailleet Kotron veljekset sekä kovat nuoret Olli-Pekka Laitila ja Eero Rantala.

"Tavoitehakuisia nuoria vaikea saada mukaan"

KHS:n puheenjohtaja Mikko Innanen ja hiihtovalmentaja Markus Liekari kertoivat, että seura ei yksinkertaisesti saanut joukkuetta kasaan. Lauri Lepistö ja Sara Niittyviita hiihtivät Skandinavia Cupin kilpailussa Vuokatissa, ja muutamat muut viettivät viikonloppua hiihtosuunnistuksen katsastuksissa.

– Seuran tavoitehakuisia nuoria on hankala saada maakuntaviestiin. Mutta onhan se huono juttu, ettei meiltä ollut sitä ensimmäistäkään porukkaa, Innanen harmitteli.

KHS on miesten viestin hallitseva Suomen mestari. Innanen kuitenkin muistuttaa, ettei monesta ikäluokasta koostuvaan maakuntaviestiin ole helppoa koota joukkuetta. Viestin raameihin mahtuva väki on niin sanotusti kortilla.

– Toisaalta pitää kyllä myöntää, ettei helppoa olisi sekään, jos mukaan tarvittaisiin vaikka kuusi yleisen sarjan hiihtäjää. Ei tarvitse tulla kovin useita poissaoloja tai päällekkäisyyksiä, kun homma kusahtaa.

Ratkaisu jo avausosuuksilla

Jukka Lehtoranta

Anjalan Liiton ykkös- ja kakkosjoukkueet karkasivat jo avausosuudella muilta. Kärjessä ykkösen Jarmo Mäkelä kannoillaan kakkosen Arto Purho. Takana pinnistelee VeVen avausosuuden hiihtänyt Aino Hämäläinen.

Liiton hiihtäjät ratkaisivat viestin jo avausosuuksilla. Kakkosjoukkue johti kahden osuuden jälkeen, mutta kolmannella ykkösjoukkueen Ari Mikkelä painui kärkeen, eikä kärkipaikka enää sen jälkeen vaihtunut.

Junioripitoinen VeVe jäi alkuosuuksilla ratkaisevasti, mutta ainakin neljännen osuuden hiihtänyt Aapo Tilli osoitti olevansa kovassa kunnossa. Nuorten MM-kisoihin valittu 18-vuotias oli 4,6 kilometrin perinteisen tyylin osuudellaan yli minuutin toiseksi nopeinta (Liiton Tommi Lavonen) kiireisempi.

Viidennen kerran hiihdetty nuorisoviesti oli VeVen näytöstä. Seura sai mukaan neljä joukkuetta ja miehitti kolme ensimmäistä sijaa. Vottajanelikossa hiihtivät Viljami Hyvönen, Emilia Muukka, Lauri Sakki ja Maria Tasa.

Kun on lunta, on hiihtäjiäkin

Jukka Lehtoranta

VeVen Aapo Tilli hiihti maakuntaviestin vakuuttavimman osuussuorituksen.

Kymenlaakson hiihtoväki tervehti ilolla sitä, että maakuntaviestin historian menestyksekkäimmällä seuralla Valkealan Kajolla (12 voittoa) oli nuorisoviestissä pitkästä aikaa kaksi joukkuetta.

Se, tai Liiton kaksoivoitto, eivät ole sattumaa. Valkealassa ja Anjalassa on viime vuosina ollut hiihdolle maakunnan parhaat olosuhteet, ja vaikutus näkyy.

Kun on lunta, on hiihtäjiäkin.

Juttua täydennetty KHS:n kommenteilla kello 22.59.

Anjalan Liiton kolmannen osuuden hiihtäjä korjattu 7.1. klo 14.50.

Luetuimmat