Kohta taivaalta putoaa ”saviruukkuja” — Miehikkälän Tommi Takanen on tuloskunnossa Euroopan kisojen aattona.

Kotiseudun harjoituspaikka jopa hieman muistuttaa tulevaa kisapaikkaa Minskissä.

Pekka Kimpanpää

Skeet-ampuja Tommi Takanen harjoitteli Multasillan ampumaradalla tiistaina. Lähtö Minskiin on sunnuntaina.
Skeet-ampuja Tommi Takanen harjoitteli Multasillan ampumaradalla tiistaina. Lähtö Minskiin on sunnuntaina.

Skeet-ampuja Tommi Takanen seisoo valmiusasennossa, haulikon piippu koholla. Vyötäröllä on langaton lähetin, jonka avulla äänikomento kulkeutuu heitintorniin. Oranssi savikiekko sujahtaa taivaalle, Takanen nostaa aseen olalle. Laukaus. Kiekko pöllähtää palasiksi. Sama toistuu useaan kertaan kuin ennalta ohjelmoituna.

Takanen kuvaa tiistai-illan harjoitusta ”pienimuotoiseksi” Multasillan ampumaradalla Miehikkälässä. Viime aikoina kiekot ovat saaneet osumaa kilpailuissakin.

Viime viikonloppuna Takanen ampui Lopen GP-kilpailussa kauden parhaan tuloksen peruskilpailussa (122/125) ja sivusi finaalissa henkilökohtaista ennätystä (57/60). Kunto lupaa hyvää ensi viikolla alkaviin Euroopan kisoihin Minskiin. Takaselle Minsk on kauden kohokohta paristakin syystä.

— Ensinnäkin sinne pääsevät vain Euroopan parhaat ampujat (rankingin perusteella 28 parasta). Toinen on atmosfääri. Käytännössä kisat ovat miniolympialaiset, Takanen sanoo.

Mahdollisuus ampua maapaikka olympialaisiin

Itse asiassa tiistaina tuli kuluneeksi tasan neljä vuotta siitä, kun Takanen astui kisakylään edellisissä Euroopan kisoissa Bakussa 2015.

— Olin silloin urheilijana eri tilanteessa. Olin vasta tehnyt läpimurron kansainvälisesti. Se oli uutta ja mahtavaa, vähän jännittävääkin. Mutta pärjäsin kohtuullisesti. Ammuin peruskilpailussa 120, kun 122 olisi riittänyt finaaliin. Ihan peruskilpailun loppupäässä ammuin ohi kahdesta kiekosta, Takanen muistelee.

Nyt odotukset ovat korkeammalla. Minskissä on myös mahdollisuus antaa näyttöjä Tokion kesäolympialaisiin, jonne Takanenkin tähtää. Lari Pesonen ampui Suomelle ensimmäisen maapaikan maailmancupin kilpailussa Etelä-Koreassa toukokuussa.

— Se on varmaa, että ainakin yksi suomalainen skeet-ampuja Tokioon lähtee. Kun ampuu riittävän hyvin, niin itselläkin on saumoja sinne päästä. Totta kai tavoittelen toisen maapaikan hankkimista, Takanen sanoo.

Euroopan kisojen lisäksi maapaikan voi ampua elokuussa Lahden maailmacupissa, syksyn EM-kisoissa tai ensi keväänä Euroopan karsinnoissa. Maapaikka ei ole henkilökohtainen, vaan Suomen edustaja(t) Tokioon päätetään myöhemmin.

Sanotaan, että kun ammunta toimii, kiekot näyttävät isoilta saviruukuilta. — Tommi Takanen

Multasillan ampumarata on kaukana suurkisojen hulinasta. Metsäinen ampumarata ei silti ole huono paikka harjoitteluun. Ehkä päinvastoin.

Takasen mukaan skeetissä merkittävin tekijä on se, millaista taustaa vasten kiekkoja ammutaan. Mitä tasaisempi tausta, esimerkiksi pilvetön sininen taivas, sitä parempi. Tasaisen harmaa sadekeli voi olla parempi kuin kumpupilvinen taivas, josta aurinko ajoittain pilkahtelee.

— Meille jää aika vähän aikaa tutustua Minskin kisapaikkaan. Se mitä olen kuvista nähnyt, niin paikka on aika samanlainen kuin tämä. Metsäinen tausta, jossa pikkaisen taivas aukeaa, Takanen tuumii katsellessaan Multasillan ampumarataa.

Skeet-ampujalle tärkeää on valita oikeat ampumalasit kulloisiinkin olosuhteisiin. Ampumalasien avulla urheilija erottaa paremmin lentävän savikiekon taustasta. Toki lasit suojaavat myös silmiä.

— Sanotaan, että kun ammunta toimii, kiekot näyttävät isoilta saviruukuilta. Kun ammunta ei toimi, kiekot näyttävät pieniltä mustilta pisteiltä.

Pekka Kimpanpää

Tommi Takaselle Euroopan kisat ovat kauden kohokohta.
Tommi Takaselle Euroopan kisat ovat kauden kohokohta.

Elokuussa maailmancup "kotiradalla"

Haulikkolajeissa tämän vuoden yksi erikoisuus on Lahden maailmancupin osakilpailu, joka järjestetään Hälvälän ampumaurheilukeskuksessa Hollolassa. Kilpailuihin odotetaan yli 500 urheilijaa noin 80 maasta.

Tämän kokoluokan tapahtumia ei liian usein nähdä Suomessa. Edellisen kerran maailmancup järjestettiin Hälvälässä vuonna 1995 ja vuonna 2002 Hälvälässä ammuttiin MM-mitaleista.

Mikäli Takanen valitaan Lahden maailmancupiin, hän pääsisi ampumaan ”kotiradallaan”. Takanen edustaa Lahden Ampumaseuraa.

— Siitä tulee hieno tapahtuma, kuka ikinä siellä sitten ampuukin. Se on minun urani aikana ensimmäisen maailmancup Suomessa ja tällä tahdilla myös urani viimeinen Suomessa järjestetty maailmancup.

Euroopan kisat Minskissä Valko-Venäjällä 21.–30.6.