Luminan kausi sujui ”yli odotusten” — Kotkan Naisvoimistelijoiden joukkueen menestys jatkui tänäkin vuonna

Pitkästä aikaa Kotkasta löytyy myös kahden seuran yhteisjoukkue.

Kotkan Naisvoimistelijat

Luminan menestys jatkui myös 14–16-vuotiaiden kilpasarjassa.
Luminan menestys jatkui myös 14–16-vuotiaiden kilpasarjassa.

Savotan liikuntakeskuksen peilisalissa harjoitteli iloinen joukkue vuosi sitten toukokuussa. Kotkan Naisvoimistelijoiden Lumina-joukkue valmistautui silloin Voimisteluliiton mestaruuskilpailuihin 12—14-vuotiaiden kilpasarjassa. Lumina palasi kisoista hopeamitalit kaulassa.

Kun kelataan eteenpäin tähän päivään, niin ilmassa on edelleen tyytyväisyyttä.

— Nousu 14—16-vuotiaiden kilpasarjaan jännitti, koska se on haastavampi sarja. Mutta se meni yli odotusten, Luminan valmentaja Liisa Kyheröinen toteaa kevätkaudesta. Joukkueen toisena valmentajana toimii Riikka Huomo.

Lumina saavutti tämän kevään Voimisteluliiton mestaruuskilpailuista pronssia. Myös muut kauden kilpailut sujuivat hyvin. Kaikkiaan viidestä kilpailusta tuli yksi kulta, hopea ja kaksi pronssia. Haastatteluhetkellä Savotan peilisali on hiljaisempi kuin vuosi sitten. Seuraavat kilpailut ovat syksyllä.

Seura tuottaa omat valmentajat

Luminalla on edessä vielä puolitoista vuotta 14—16 -vuotiaiden sarjassa. Tulevan kauden kujeet hahmottuvat myöhemmin, sillä joukkuevoimistelussa(kin) on aina jonkin verran vaihtuvuutta. Yksi asia on varma: Liisa Kyheröinen jatkaa valmentajana. Vuosi sitten hän oli sitä mieltä, ettei luultavasti ”voisi olla ilman tätä lajia”.

— Näköjään en, Kyheröinen hymyilee nyt.

Valmennusvuosia on takana seitsemän. Tai kahdeksan.

— Koska me lopetettiin, Kyheröinen kysyy vieressä istuvalta Maarit Laakkoselta, entiseltä valmentajaltaan. Kaksikko muistelee Kyheröisen viimeisen kilpailuvuoden olleen 2011.

— Seura on tyytyväinen motivoituneisiin ja sitoutuneisiin valmentajiin, Laakkosen nyökkää Kyheröiseen päin.

Jatkumo näyttäsi olevan taattu. Kyheröisen omat valmennettavat ovat myös miettineet ohjaamista, valmentamista tai tuomarointia sitten, kun kilpa-ura päättyy. Kilpavoimistelu ei ole seuran ainut toimintamuoto, vaikkakin tällä hetkellä suurin. Seura tarjoaa myös harraste- ja kuntoliikuntaa lapsille ja aikuisille.

Seuralle omavaraisuus on kullanarvoista, joskin ulkopuolistakin apua otetaan kernaasti vastaan. Esimerkiksi Lumina on saanut neuvoja voimaharjoitteluun Kotkan testausaseman testauspäällikkö Max Koskelta.

— Tytöt käyvät kerran viikossa salilla. Oma osaaminen ei ehkä riitä siihen, että mitä salilla pitäisi tehdä. Siihen ollaan saatu apuja. Meillä jää aikaa muuhun.

Yhteisjoukkue Kirin kanssa

Naisvoimistelijat ja Kotkan Kiri perustivat vuosi sitten yhteisjoukkueen. Unione-joukkue muodostettiin aiemmin Kirin Kilpa Teamissa ja Naisvoimistelijoiden Lumieressa voimistelleista tytöistä.

Molemmissa seuroissa kokeneimmat kilpajoukkueet uhkasivat jäädä yksinään liian pieniksi. Unione kilpaili syyskauden 14—16-sarjassa ja kevään 16—20-vuotiaiden sarjassa.

— Yhteisjoukkuetta ei ole ollut pitkään aikaan. Jos oikein muistan, niin 80-luvulla oli Kotka-joukkue, jossa oli ainakin Naisvoimistelijoiden ja Kotkan Kisailijoiden tyttöjä, Laakkonen kertoo.

Myös Kotkan Kirin puheenjohtaja Kirsi Hyyrynen sanoo, että yhteisjoukkueet ovat harvinaisia.

— Yhteisjoukkue syntyi molempien seurojen tarpeesta. Näin pystyimme antamaan tytöille mahdollisuuden jatkaa joukkuevoimistelun parissa, Hyyrynen kertoo.

Yhteisjoukkuetta ei ole ollut pitkään aikaan. — Maarit Laakkonen

Kummassakaan seurassa ei silti surkutella harrastajien tai kilpavoimistelijoiden vähyyttä. Itse asiassa tulijoita on ollut enemmän kuin mitä seura pystyy ottamaan.

— Seuran kevätnäytöksessä katsoimme Terttu Hellgrenin (seuran pitkäaikainen valmentaja) kanssa, että onpa meillä paljon tyttöjä, Hyyrynen sanoo.

— Harrastajia on paljon. Ja se on ihana tilanne, kun saatiin tämä salikin, Laakkonen katselee entisen puutalousoppilaitoksen tiloihin tehtyä liikuntapaikkaa.

Kotkan Naisvoimistelijoiden taitokatselmus vuonna 2002–2010 syntyneille Savotan liikuntakeskuksessa (Kärkisaarentie 25/Mussalontie 428) su 26.5. kello 18–19.30. Kotkan Kirin taitokatselmukset Savotassa ma 27.5.–ke 29.5.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset