Nyt on Titaaneilla tosi kyseessä — eikä auta pyydellä nimikirjoituksia

Titaanit saa Suomi-sarjan karsintasarjassa vastaansa muiden muassa Pavel Brendlin, NHL:n ykköskierroksen varauksen ja Petri Lammassaaren, lähes 500 liigaottelun suomalaishyökkääjän. ”Onneksi pelejä ei ratkaista paperilla”, joukkueenjohtaja sanoo.

Jukka Lehtoranta

Päävalmentaja Mika Iltola (keskellä) veti Titaaneilla harjoituksia torstai-iltana Kotkan hallissa.
Päävalmentaja Mika Iltola (keskellä) veti Titaaneilla harjoituksia torstai-iltana Kotkan hallissa.

Titaaneilla on ollut 43 ottelua aikaa uusia sarjapaikka jääkiekon Suomi-sarjassa. Se ei ole vielä tehtävässä onnistunut, ja nyt on vihoviimeisen mahdollisuuden aika.

Ikävä kyllä, tehtävä ei vieläkään tunnu kovin helpolta. Titaanit pelaa karsintasarjan avausottelunsa lauantaina Joensuussa, jossa 2. divisioonan lohkovoittaja Karjalan Kopla on vakavissaan päättänyt yrittää nousua sarjaporrasta ylemmäs.

Kyllä kai Kopla on karsinnan suosikki, ainakin kaiken hehkutuksen perusteella. — Juho Hannukainen

Kopla, joka viime vuoteen asti tunnettiin nimellä Joensuun Kiekkokopla, värväsi helmikuussa riveihinsä entisen NHL-pelaajan Pavel Brendlin ja yli sata liigamaalia tehneen Petri Lammassaaren. Kaksikko paukutti 2. divisioonan neljässä pudotuspelissä hurjat tehot: Brendl 6+5 ja Lammassaari 5+5.

— Kyllä me ihan tosissamme olemme. Ei tuon sortin miehiä kukaan huvikseen joukkueeseen hanki, Koplan yhteyshenkilö Jaakko Lipponen myöntää.

Neljän joukkueen karsintasarja rypistetään kasaan yhdeksässä päivässä. Titaanien ja Koplan lisäksi mukana ovat uusikaarlepyyläinen Muik Hockey ja Lapuan Virkiä. Vain voittaja saa paikan ensi kauden Suomi-sarjasta.

Nelosvarauksesta Eurooppaan kiekkokiertolaiseksi

— Kyllä kai Kopla on karsinnan suosikki, ainakin kaiken hehkutuksen perusteella, Titaanien joukkueenjohtaja Juho Hannukainen sanoo.

— Onhan heillä paperilla kovin joukkue, kun on NHL-pelaajaa, satojen liigapelien miestä ja joukko Mestiksestä siirtyneitä muita pelimiehiä. Mutta onneksi jääkiekkopelejä ei ratkaista paperilla.

Tshekkiläinen Brendl, 37, on varmasti nimekkäin Suomen neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut jääkiekkoilija.

New York Rangers varasi hänet NHL:ään vuoden 1999 varaustilaisuudessa jo ykköskierroksen neljäntenä pelaajana, mutta ura taalaliigassa ei koskaan lähtenyt kunnolla käyntiin. Brendl pelasi Philadelphiassa, Carolinassa ja Phoenixissä yhteensä vajaat sata ottelua ennen kuin palasi kiekkokiertolaiseksi Eurooppaan. Hän kiekkoili kaksi kautta KHL:n Torpedo Nizhni Novgorodissa ja sitten Tshekin, Sveitsin, Ruotsin, Saksan ja Slovakian sarjoissa.

Suomen Liigassa Brendl piipahti KalPan riveissä kaudella 2010—11.

imago sport

Pavel Brendl pelasi keväällä 2014 Saksan kakkostasolla Lausitzer Füchse -seurassa.
Pavel Brendl pelasi keväällä 2014 Saksan kakkostasolla Lausitzer Füchse -seurassa.

Kova tempo on Titaanien etu

Titaanien päävalmentaja Mika Iltola tietää Koplan tähtien meriitit, mutta nimikirjoituksia kotkalaiset eivät lähde Joensuusta hakemaan.

— Onhan Brendl pelimies. Peliälyä on ja kova laukauskin, mutta hän on kertonut lopettaneensa kolme vuotta sitten. Kyllä sen jossain täytyy näkyä, Iltola sanoo.

— Me olemme pelanneet kovempaa sarjaa, joten meillä pitäisi olla kykyä pitää kovempaa pelitempoa. Sen pitäisi olla meille etu.

Maalinteosta kiikastaa yhä

Titaanit on seilannut pettymyksestä toiseen, mutta Iltolan mukaan joukkue ei ole menettänyt toivoaan.

— Henki on edelleen hyvä ja olemme myös pelanneet hyvin — maalintekoa lukuunottamatta.

— Ongalmamme ovat ykkös- ja kakkosaluueella maalin edessä. Eli siinä, missä nykyjääkiekossa maalit tehdään.

Hän vertaa tilannetta koripalloiluun.

— Jääkiekossa ei ole kolmen sekunnin aluetta, mutta siinä maalin edessä pitäisi pystyä olemaan, ja vielä paljon pidempään kuin kolme sekuntia.

— Meillä on ollut puutteita maalivahdin haastamisessa ja meiltä on puuttunut romuluisia hyökkääjiä, jotka ovat valmiita ottamaan iskuja vastaan, Iltola sanoo.

Hannukaisella on tilanteeseen sopiva julkkissitaatti:

— Ville Nieminen on sanonut, että jos haluat pitsaa, menet pitseriaan ja jos haluat maalin, menet maalille. Siinä on paljon viisautta.

24536214.jpg

Putoaminen olisi ikävää, mutta ei maailmanloppu

Tuleva viikonloppu näyttää jo pitkälti, miten Titaanien karsinnassa käy. Kotkalaiset pelaavat Joensuun-keikan jälkeen heti sunnuntaina kotijäällä Muik Hockeyta vastaan. Neljä pistettä viikonlopun kahdesta pelistä taitaa olla minimivaatimus.

Lapuan Virkiän Titaanit kohtaa ensi viikon lauantaina Kotkassa.

— Onhan se mahdollista, että tämä päättyy huonosti, Hannukainen sanoo.

— Putoaminen olisi ikävää, mutta ei se maailmanloppu olisi. Virheitä on varmasti tehty paljonkin. Niitä pitää kauden jälkeen joka tapauksessa tarkastella ja yrittää ottaa opiksi.