KTP:n kesyydelle haettiin syytä kuormituksesta ja harjoituskiellosta — ”Olisi tarvittu yhdet treenit enemmän”

Vain Hakan tehottomuus piti loppunumerot siedettävinä. KTP:n on löydettävä ratkaisu keskikentän ongelmaansa tavalla tai toisella.

Antti Kaarto

KTP:n Kasperi Liikonen onnistui ohittamaan Hakan Henri Malundaman, mutta kompuroi ratkaisevalla hetkellä. KTP kunnioitti vuoden 1958 voittoisassa cup-finaalissa neljä maalia tehneen Antti Pirtilän muistoa pelaamalla mustissa käsivarsinauhoissa.
KTP:n Kasperi Liikonen onnistui ohittamaan Hakan Henri Malundaman, mutta kompuroi ratkaisevalla hetkellä. KTP kunnioitti vuoden 1958 voittoisassa cup-finaalissa neljä maalia tehneen Antti Pirtilän muistoa pelaamalla mustissa käsivarsinauhoissa.

Hakalla viisi kokonaista ja kaksi puolikasta. KTP:llä kaksi puolikasta. Siinä suomalaisen rahapeliyhtiön analyytikon lohduttoman kuvaavat laskelmat maanantaisen Ykkösen ottelun maalintekopaikoista.

Anton Popovitchin maali ei lukeutunut edes puolikkaaksi tekopaikaksi, mutta sillä osumalla vierasjoukkue Haka haki täydet sarjapisteet Arto Tolsa -areenalta lukemin 0—1 (0—1).

— Kyllähän tämä oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla Hakan peli, KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter myönsi.

”Pitää varmaan jatkossakin vetää”

Sarjaa ylivoimaisesti johtava Haka otti ottelun komennon heti alussa itselleen. Se siirteli palloa kauniisti ja murtautui luvattoman helposti rangaistusalueen tuntumaan kerta toisensa jälkeen.

Vierasjoukkueen heikot viimeiset ratkaisut ja KTP-maalivahti Jiri Kosken hyvä vire pitivät ottelun tasaisena, vaikka Haka ampui kahdeksan laukausta jo ensimmäisellä jaksolla.

— Pallo oli aika paljon meillä ensimmäisellä jaksolla, mutta pelasimme viimeiset ratkaisut liian usein laitaan. Olisi pitänyt murtautua keskeltä, Hakan päävalmentaja Teemu Tainio harmitteli.

Johtoon Haka pääsi kuitenkin jo 11. minuutilla, kun keskikentän maestro Popovitch päätti kokeilla kaukolaukaustaan.

— Harvoin lähden siitä vetämään, mutta tällä kertaa vedin — ja se tuotti tulosta. Pitää varmaan jatkossakin vetää, ottelun tähti järkeili.

Popovitchin pommi 25 metristä putosi riittävästi kimmotakseen yläriman kautta verkkoon.

Tiloja löytyi, murtoja ei

KTP-valmennus reagoi puoliajalla vierasjoukkueen dominointiin ja ajoittain tekeminen olikin pirteämpää.

— Näytimme pelaajille missä vapaat tilat ovat ja aloimme myös löytää niitä. Emme kuitenkaan saaneet niitä murtavia syöttöjä, joita olisimme halunneet, Arbeiter kertoi.

Haka olikin huomattavasti lähempänä maalintekoa kuin KTP — ja useaan otteeseen. KTP:n paras paikka aukesi lisäajalla, mutta Manelin laukaus suuntautui ohi maalin.

— Meidän olisi pitänyt ehdottomasti tappaa peli jo aikaisemmin. Ja useinhan siinä käy niin, että vastustaja alkaa lopussa heittämään pitkää ja saa hässäkän päälle, Tainio kertasi.

Missä vika?

KTP ei todellakaan hävinnyt huonolle, mutta yllättävän kesy se taas kotikentällään oli. Tappio oli kotikentällä toinen peräkkäin — ja toinen peräkkäinen ilman tehtyä maalia.

Arbeiter harmitteli pelaajayhdistyksen asettamaa harjoituskieltoa juhannuksen ajaksi ja laituri Kasperi Liikonen puolestaan kuormitusta.

— Meillä oli yksi päivä vähemmän aikaa palautua kuin Hakalla edellisestä pelistä, ja ensimmäiset parikymmentä minuuttia olimme jyrän alla, Liikonen sanoi.

— Olisi tarvittu yhdet treenit enemmän, niin olisimme pystyneet pelaamaan eri tasolla ensimmäisellä puoliajalla, Arbeiter puolestaan harmitteli.

Suu supussa pelaajahankinnoista

Suurin ongelma tuntuu kuitenkin olevan edelleen keskikentän keskusta. Haka näytti mallia, miten keskikentällä halutaan palloa ja pelataan sieltä suoraviivaisesti ylöspäin laitaan.

KTP:n keskikentällä ei ole tällä hetkellä itseluottamusta tulla pelattavaksi ja jo peliasento kertoo ensisijaisen option olevan pallon palauttaminen takaisin alakertaan.

Viime torstain vierasvoitto Oulussa oli pilkahdus paremmasta, mutta oletettavasti KTP tähyilee myös pelaajamarkkinoille heti siirtoikkunan avauduttua ensi maanantaina. Tosin valmennus ei vielä mahdollisista virityksistään puhu.

— Saa nähdä, Arbeiter tyytyi kommentoimaan.

KTP jatkaa sarjataulukossa viidentenä. Sen seuraava ottelu on tiistaina 2. heinäkuuta EIF:n vieraana.

Hiljainen hetki Antti Pirtilän muistolle

Ottelun alussa vietettiin hiljainen hetki Antti Pirtilän muistolle, ja KTP:n pelaajat kantoivat hänen kunniakseen mustia käsivarsinauhoja. Pirtilä oli syntynyt Kotkassa 5. kesäkuuta 1934, eli hän oli kuollessaan 85-vuotias.

Kotkan Kirin kasvatti Pirtilä teki KTP:lle neljä maalia cup-finaalissa vuonna 1958. KTP voitti KIF:n (Kiffen) 4—1.

— Mielestäni parhaan kunnianosoitukseni sain seuraavana päivänä harjoituksissa, kun eräs pikkupoika tuli sanomaan minulle että ”Hyvä Antti, kun teit niitä maaleja”, Pirtilä kertoi Kymen Sanomien haastattelussa vuonna 2005.

Pirtilä pelasi SM-sarjassa viisi kautta KTP:ssä ja Kotkan Reippaassa. Vuonna 1959 hän palasi KTP:stä KoReen, jossa pelasi vielä suomensarjassa ja maakuntasarjassa. Siviiliammatiltaan Pirtilä oli ahtaaja.