206-senttinen Cullen Russo tulee Danielsin tilalle KTP-Basketiin — ”Kropaltaan ja fysiikaltaan kuin Donte Thomas, mutta pikkaisen taitavampi”

Tomi Kaminen uskoo löytäneensä parannellun kopion viime kauden jenkistään. Russo on saman yliopiston kasvatti kuin KTP:n ensimmäinen amerikkalaisvahvistus Wayne Kemp.

All over press

Cullen Russo (oikealla) Fresno Staten paidassa keväällä 2017.
Cullen Russo (oikealla) Fresno Staten paidassa keväällä 2017.

Päävalmentaja Tomi Kamisen viime kauden ehkä paras amerikkalaislöytö oli ensimmäisen ammattilaiskautensa pelannut kaksimetrinen Donte Thomas.

Thomas oli KTP-Basketin ykkönen niin pisteissä (15,7) kuin levypalloissakin (8,9). Nyt Kaminen uskoo löytäneensä samantyylisen, ja ehkä vielä kovemman pelurin.

— Kun kyselin muiden mielipidettä, niin moni toivoi Donte Thomasin tyylistä pelaajaa. Tämä pelaaja on kropaltaan ja fysiikaltaan kuin Donte, mutta pikkaisen taitavampi, Kaminen kuvailee.

Kyseessä on 25-vuotias ja 206-senttinen Cullen Russo, jonka on määrä saapua Suomeen sunnuntaina.

Viime kaudella ei tärpännyt

Alun perin Kaminen havitteli jo valmiiksi Euroopassa olevaa pelaajaa, mutta Russo tulee kotimaastaan Yhdysvalloista.

— Russo oli itse asiassa ensimmäinen pelaaja, jota viime kaudella yritin saada, mutta silloin ei tärpännyt liian ison hintalapun takia, Kaminen taustoittaa.

— Nyt kun hän oli tarjolla, niin päätin yrittää ja saimme hänet suostumaan.

Russo tulee kalifornialaisesta Fresno Staten yliopistosta, josta Kotkaan on aiemmin kulkeutunut tasan yksi, mutta sitäkin merkittävämpi pelaaja. KTP:n ensimmäinen amerikkalaispelaaja Wayne Kemp valmistui Fresno Statesta vuonna 1973.

— Fresno State on ihan ok koulu, josta on tullut ihan asiallisia pelaajia. Sinne usein ajautuu talentteja, jotka jostain syystä eivät ole breikanneet jossain isommassa koulussa, Kaminen kuvailee.

”Ihan asiallisista” pelaajista asiallisin on Fresnosta vuonna 2010 valmistunut Los Angeles Clippersin NBA-tähti Paul George.

Yliopiston jälkeen Israelissa ja Japanissa

Vuonna 2017 valmistunut Russo ei NBA-varausta saanut, mutta hänen aikana Fresno State eteni kaudella 2015—16 NCAA-lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Seniorikaudellaan Russo teki keskimäärin 7,9 pistettä ja otti 5,6 levypalloa.

Lyhyen G-liigavisiitin jälkeen Russo teki ensimmäisen varsinaisen ammattilaissopimuksensa Israelin kakkossarjaan, Maccabi Hod Hassaronin joukkueeseen. Russo kirjautti kaudella 2017—18 keskimäärin 20,3 pistettä ja 7,5 levypalloa.

— Koko, monipuolisuus ja urheilullisuus olivat ne ominaisuudet, miksi päädyimme ottamaan Russon. Hänen kokonsa tuottaa varmasti mismatch-ongelmia vastustajille, Kaminen kertoo.

Viime kauden Russo vietti Japanin kakkossarjan Aomori Wattsissa, jossa karttui keskiarvot 22,3 pistettä ja 11,1 levypalloa.

Täksi kaudeksi Russo teki sopimuksen Taiwaniin Formora Dreamersin joukkueeseen, mutta ei pelannut peliäkään.

— En tiedä mitä siellä tapahtui, mutta hän haluaa nyt tulla Eurooppaan antamaan näyttöjä.

Kentällä tiistain cup-kotipelissä?

Russon edeltäjä DeAndre Daniels menee lähipäivänä jalkaleikkaukseen ja miehen pelit ovat tältä kaudelta pelattu.

— Daniels paransi koko ajan, mutta nelospaikka ei häneltä luonnistunut. Russo hankittiin kolmoseksi, mutta toive olisi, että häntä pystyisi käyttämään myös nelosena, Kaminen sanoo.

KTP kohtaa lauantaina Pyrinnön Tampereella ilman Russoa. Ensi tiistaina Suomen Cupin puolivälierässä joukkue isännöi BC Nokiaa, ja silloin Russo saatetaan jo nähdä tositoimissa.

— Peliluvan saaminen Kaukoidästä voi tuottaa ongelmia. Muutenkin tuomme häntä pikkuhiljaa sisään, emmekä suoraan johonkin megarooliin.

KTP voitti kolmella amerikkalaisella Helsingin Seagullsin ja Joensuun Katajan selvin lukemin.

— Pelit ovat ailahdelleet. Olemme menneet järjettömän yksinkertaisella hyökkäyspelillä, mutta tehneet silti sataa pistettä. Ongelmat ovat olleet puolustuksessa ja siihen olemme nyt alkaneet keskittyä harjoituksissa. Pari viimeistä peliä ovat olleet hyviä.

Luetuimmat