HP:n rimpuilulle päätös — Valmiiksi rampa joukkue koki lisää loukkaantumisia Kuopiossa

Alamäki alkoi Arto Tolsa -areenan tekonurmelta.

Ella Karttunen

HP:n Ville Lantiainen rynni kohti pesää keskiviikkona Vallikentällä.
HP:n Ville Lantiainen rynni kohti pesää keskiviikkona Vallikentällä.

Haminan Palloilijoiden miesten takkuinen loppukausi päättyi lauantai-iltapäivällä Kuopion Puijonlaakson pesäpallostadionilla 1—2 (4—2, 1—5, 0—1)-tappioon Puijon Pesikselle.

Ottelu muistutti käänteiltään edellisviikonlopun kamppailua Kuopiossa, mutta pelisarjan väsymys tai kolea pohjoisviima teki siitä vaisumman. HP:n äänekäs fanijoukkokin oli jäänyt rumpuineen kotiin.

Kuopiolaiset menivät ottelusarjasta voitoin 3—1 jatkoon Superpesiksen viimeiseen nousukarsintaan Kempeleen Kiriä vastaan.

Vielä lisää loukkaantumisia

Pelikauden päättyminen ilman epätoivoisen oloisia pohjoisen reissuja Kempeleeseen saattoi olla HP:lle jopa helpotus, sillä joukkueelta alkoivat loppua pelaajat.

Joona Mäkelän peli päättyi reiden revähdykseen. Lassi Vuorela sai kovan jalkatällin yhteentörmäyksessä kakkosvahdin kanssa pystyen kuitenkin jatkamaan peliä.

Kun nivusvaivainen Tuisku Tuovinen ja Matias Hangasmaa eivät välittäneet juosta pesien välejä, jäi etenijävoima liian niukaksi.

Ulkopelivirheitä

HP:n turmioksi koituivat lauantaina myös muutamat pahat ulkopelivirheet, vaikka ne antoivatkin kotijoukkueelle vain yhden kunnarin tuoneen läpilyönnin.

Tuhoisampia olivat Ville Harjun kaksi juoksua PuPelle toisen jakson aluksi antanut tappoheitto ohi kakkospesän ja ottelun voittojuoksun lahjoittanut polttolinjan haparointi supervuorossa.

Tosin Haminakin sai joukkueen avausjakson 4—2-voittoon siivittäneet kaksi juoksua harhaheitoilla, eli niiltä osin lahjat menivät tasan.

Kohtalon ottelu Kotkassa

HP:n pelinjohtajana jatkava Juho Kaikko antoi tunnustusta raajarikkoisena hyvin taistelleelle joukkueelleen ja pelaajavärväyksestä vastaavalle toiminnanjohtaja Marko Hoville, vaikka terveet pelaajat loppuivatkin kesken kauden.

Keskikesältä alkaneen alamäen pääsyyksi hän nimesi onnettoman kotipelin Kotkan jalkapallostadionin tekonurmella, kun siinä loukkaantui kolme pelaajaa.

— Samoihin aikoihin Kitee otti aika yllätyksenä meiltä Jani Ahosen pois, ja oli käytännössä neljän pelaajan vaje. Emme saaneet kurssia korjattua. Oli myös paljon hyviä juttuja, mutta niitä on vaikea toteuttaa, kun viimeisen kuukauden aikana oli joka pelissä eri ukkoja kentällä, Kaikko sanoi.

— Varmasti tehdään talven ja kevään aikana muutamia juttuja harjoituksissa eri tavalla, että saadaan pidettyä ukkoja kunnossa paremmin.

Kova rosteri kiinnostaisi Toikkaa

Lukkari Matias Hangasmaan kanssa HP:n ykköspelaajana nousukarsintasarjan taistellut Juha Toikka antoi Hoville tiukan ukaasin hankkia sellainen pelaajarosteri, että sillä noustaan ensi kaudella suoraan Superpesikseen. Se voisi innostaa taidokkaan Toikankin jatkamaan pelaajauraansa Haminassa.

Haaste on kuitenkin kova rajallisilla pelaajamarkkinoilla, eikä vain ensi kaudeksi. Omista junioreista Jere Heikkilää ja Verneri Tauramaa ajetaan jo sisään, mutta lupaavista C- ja D-pojista voidaan odottaa vahvistusta edustusmiehistöön vasta ensi vuosikymmenen puolivälissä.

Ottelun ratkaisu: Lopullinen ratkaisu tuli Puijon jokeri Teemu Nivalan sivallettua supervuoroparin johto- ja voittojuoksun ns. pussinpohjalyönnillä HP:n polttolinjan avulla. HP:n lyöjäjokerikollega Mikko Mahlamäki ei onnistunut tasoittavalla vuorolla tasoitusjuoksun lyönnissä.

Kentän tähti: Neljä juoksua iskenyt Puijon lyöjäjokeri Teemu Nivala oli sisäpelitehoissa kentän ykkönen ja vei pidemmän korren HP:n kaksi juoksua lyöneestä Mikko Mahlamäestä.

TIlasto ei valehtele: Puijo vei toisen jakson ja supervuoroparin kolmostilanteet kirkkaasti 15—3 ja käänsi avausjakson tappionsa voitoksi. Kärkilyöntitehoissa HP oli kuitenkin edellä (47—37, 52%—41%).