"Fluorikielto suosii kestäviä hiihtäjiä" – Iivo Niskanen uskoo, että alle kahden tunnin kisat voivat 50 kilometrillä olla historiaa

Suomalaisässä ei aio lähteä ensi talven MM-kisojen sprinttimatkalle, vaan jättää sen erikoismiehille.

Kari Haavisto

Iivo Niskanen lähtee Tour de Skille ja aikoo urakoida MM-kilpailuissa useita matkoja.
Iivo Niskanen lähtee Tour de Skille ja aikoo urakoida MM-kilpailuissa useita matkoja.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päätös kieltää fluorivoiteiden käyttäminen jo alkavan kauden kilpailuissa suosii kaksinkertaisen olympiavoittajan Iivo Niskasen mielestä kestäviä eli juuri hänen kaltaisiaan hiihtäjiä.

Kielto myös työllistää urheilijoita, mutta etenkin huoltoryhmiä ja välinevalmistajia.

– Fluorivoidekielto lisää hiihtoaikoja ja kilpailujen kestoa, ja tämä korostaa kestävyysominaisuuksia. Alle kahden tunnin kisat voivat 50 kilometrillä olla historiaa ja vesikelillä aikaa voi kulua jopa kaksi ja puoli tuntia. Pakkaskelillä merkitys ei ole niin suuri, mutta ero korostuu vesikelillä, Niskanen sanoo.

Moninkertaisen arvokisamitalistin mukaan fluorivoiteiden kielto on hyvä asia, mutta aikataulu kireä.

– Aika kiireellä tämä tulee, kun kenelläkään ei ole vaatimukset täyttäviä valmiita voiteita. Se tulee vaatimaan alan yrityksiltä ja välinevalmistajilta vielä enemmän kuin urheilijoilta, Niskanen sanoo.

Niskanen siirtyi Rossignolilta viime kaudeksi Fischerille, ja ehti jo kauden aikana päästä sinuiksi uusien välineiden kanssa. Fluorikiellon myötä lisätyötä tulee myös Niskaselle suksien kanssa.

– Kaikki sukset pitää ainakin hioa uudestaan tämän takia, sanoo Niskanen, jonka suksista alkavalla kaudella vastaa Vesa Mäkiranta.

Niskanen sanoo kehityksen etenevän kuitenkin nopeasti.

– Saa nähdä mitä kaikkea tapahtuu, kun kehitystyö alkaa päästä vauhtiin, mies puntaroi.

"En pysty kamppailemaan mitalisijoista"

Ensi talvena Niskanen jättää Oberstdorfin MM-kilpailuissa ainakin henkilökohtaisen sprintin suosiolla muille.

– Toivottavasti MM-kisat saadaan pidettyä. Tavoite on olla sellaisessa kunnossa, että pystyn hiihtämään monta hyvää matkaa. Sprinttihiihtäjät ovat jo sen verran erikoistuneet matkalle, että en pysty realistisesti ajatellen kamppailemaan mitalisijoista.

– Omien vahvuuksieni ja aikaisempien näyttöjen perusteella 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla suosii minua. Toivottavasti kuitenkin pääsen hiihtämään monta matkaa, ettei menestys jää yhden kortin varaan, Niskanen sanoo.

Niskanen sanoo lähtevänsä ilman muuta myös vuodenvaihteessa hiihdettävälle Tour de Skille, jos tilanne koronapandemian suhteen on normaali.

– Aika paljon riippuu siitä, millaiseksi kansainvälinen kilpailukalenteri muovautuu. Kotimaan kisojen osalta kalenterista varmasti tulee erilainen, jos maailmancupin kilpailuja perutaan paljon.

Panos taas paljon vapaassa tyylissä

Alkukesän Niskanen on harjoitellut pääasiassa kotikulmillaan Kuopion Puijolla.

Maanantaina päättyi ensimmäinen maajoukkueleiri Vuokatissa. Rullahiihdon SM-kisojen lisäksi olympiavoittajan ohjelmassa oli pari kovaa harjoitusta.

– Kovia tehoja tuli kahdeksan päivän aikana neljä. Muutenkin lenkit olivat kaveriporukassa vauhdikkaampia, ja saimme rakennettua vähän kisatilanteitakin, Niskanen kertoo.

Touko–heinäkuun aikana Niskanen on harjoitellut jopa aikaisempaa enemmän. Viime kaudella kertyi huimat 1 100 harjoitustuntia.

– Koronan takia on tullut enemmän harjoitustunteja, koska mitään ylimääräistä ei ole ollut. Kuormitusta on tullut paljon, eikä ole joka päivä ollut sellainen olo, että tekisi mieli kilpailla, Niskanen valaisee sarkastisesti.

Ulkomaanleirejä ei Puijon Hiihtoseuraa edustavan Niskasen kalenterista löydy kuin korkeintaan yksi.

– Lokakuussa olisi Val Senalesin jäätikköleiri Italiassa. En ole ihan varma lähdöstä, sillä olosuhteet ratkaisevat aika paljon. Vuokatti on sille vaihtoehto, sanoo Niskanen, joka viime kaudella ei ollut maajoukkueen mukana Val Senalesissa.

Aikaisempien vuosien tapaan Niskanen on harjoitellut kesällä paljon vapaata hiihtotapaa.

– Laji muuttuu koko ajan ja pieniä nyansseja tulee jatkuvasti. Jyrkät kuokkanousut ovat sellaisia, joihin pitäisi vielä aika paljonkin pystyä kehittämään lihaskestävyyttä, sanoo Olli Ohtosen valmennettava.

Kuka?

Iivo Niskanen

Syntynyt 12.1.1992 Oulussa.

Seura: Puijo Hiihtoseura.

Aikaisemmat seurat: Vieremän Koitto, Vuokatti Ski Team.

Valmentaja: Olli Ohtonen.

Saavutukset: Parisprintin perinteisen hiihtotavan olympiakultaa 2014 Sotshissa, 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan olympiakultaa 2018 Pyeongchangissa, 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan MM-kultaa 2017 Lahdessa, parisprintin perinteisen hiihtotavan MM-pronssia 2017 Lahdessa, 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan MM-pronssia 2019 Seefeldissä.

Maailmancupissa viisi osakilpailuvoittoa ja yhteensä 14 palkintopallisijoitusta.

Uusimmat uutiset