Koditon Koripallomuseo toi julistenäyttelyn synnyinkaupunkiinsa Kotkaan — Kouvojen Ville Kaunisto liikuttui historian äärellä

Antti Kaarto

Risto Piipari puhui Koripallomuseon julistenäyttelyn avajaisissa Vellamossa. Vasemmalla Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto.
Risto Piipari puhui Koripallomuseon julistenäyttelyn avajaisissa Vellamossa. Vasemmalla Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto.

Kotkassa kymmenen vuotta sitten avattu, mutta olosuhteiden pakosta paikkakunnan jättänyt Koripallomuseo jalkautui synnyinkaupunkiinsa. Merikeskus Vellamon tietokeskuksessa on helmikuun loppuun asti esillä julistenäyttely, joka juhlistaa Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaa.

Esillä on kolmisenkymmentä julistetta, vanhimmat 30-luvulta. Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto tutki julisteet tarkkaan ennen kuin avasi näyttelyn.

— Tämä on aika upea juttu. Tuli pieni haikeus näistä kuvista ja historiasta. Olen itse urheilupolkuni loppupuolella, ja monesti tulee mieleen, mitä jää jäljelle kun viimeinen spottivalo sammuu. Vuoden päästä junnut tulevat vielä juttelemaan, mutta muistaako kukaan kymmenen vuoden kuluttua urheilijaa, joka on tehnyt paljon uhrauksia toimiakseen roolimallina ja pilatakseen tai pelastaakseen ihmisten päiviä pelipäivinä, Kaunisto sanoi.

— Näitä tarinoita julisteet kertovat. Ne pitävät osaltaan huolen siitä, että historia ei unohdu.

Häädöt Kotkasta ja Malmilta

Koripallomuseota ryhdyttiin suunnittelemaan vuonna 2007. Suunnitteluryhmään kuulunut Risto Piipari kertasi puheessaan toiminnan vaiheita.

Vuonna 2009 avattu museo toimi kolme ensimmäistä vuottaan kauppakeskus Pasaatissa, ja sen piti päästä uusiin tiloihin, jos kaupunki hankkisi Ankkuri-rakennuksen. Niin ei käynyt, vaan vuonna 2012 Koripallomuseo muuttui pieneksi vitriininäyttelyksi pääkirjaston aulaan. Sieltäkin museo sai lähteä 2014.

Museon tueksi perustettiin Koripallomuseoyhdistys vuonna 2015. Se mahdollisti apurahojen hakemisen.

2016 museo sai tilat Helsingin Malmilta, mutta joutui luopumaan niistä viime kesänä.

— Nyt Kotkan poika on maailmalla ilman siipiä, tiloja ei tällä hetkellä ole. Kotkassa olisi tilausta Koripallomuseolle. Täällä on koripallomenestystä ja -perinteitä sekä lahjakkaita tyttöjä ja poikia. Tässä taloustilanteessa kaupunki tarvitsisi kaikki mahdolliset vetovoimatekijät, Piipari sanoi.