Koronarajoitukset kiristyvät pääkaupunkiseudulla, mutta EBT:n ja Peli-Karhujen kärkiottelu pelataan – "Ei meillä ole hirveästi varaa käydä kiukuttelemaan"

Koripalloliitto ulotti pääkaupunkiseudun kiristyvät koronarajoitukset koko eteläiselle alueelleen.

Kimmo Seppälä

Espoo Basket Teamin ja Peli-Karhujen on määrä kohdata naisten korisliigan kärkiottelussa Espoossa ensi keskiviikkona. Kuva on PeKan ja EBT:n ottelusta Kotkasta viime tammikuulta.
Espoo Basket Teamin ja Peli-Karhujen on määrä kohdata naisten korisliigan kärkiottelussa Espoossa ensi keskiviikkona. Kuva on PeKan ja EBT:n ottelusta Kotkasta viime tammikuulta.

Pääkaupunkiseudun kiristyneet koronarajoitukset eivät näillä näkymin vaikuta eteläkymenlaaksolaisten pääsarjajoukkueiden sarjaohjelmaan. Vaakalaudalla on lähinnä Espoo BT:n ja Peli-Karhujen välinen naisten korisliigan kärkiottelu, joka on määrä pelata Espoossa ensi keskiviikkona, mutta sekin pelattaneen – tosin ilman yleisöä.

– Joukkueen johtoryhmässä olemme keskustelleet mahdollisesta siirrosta, mutta luultavasti mennään sarjaohjelman mukaan, EBT:n liigajoukkueen johtaja Elias Tuomisto sanoo.

– Molempien joukkueiden kaikki pelaajat ovat kuitenkin terveinä, ja jos vaihtoehtoina ovat muutaman ottelun pääsylipputulojen menetys ja sarjan keskeyttäminen, niin edellinen on paljon pienempi paha. Eikä meillä ole hirveästi varaakaan käydä kiukuttelemaan yleisön puuttumisesta, kun Vimpelikin on joutunut pelaamaan kotimatsejaan ilman katsojia – ja heillä on vielä sarjan selvästi isoimmat (matka)kulut.

EM-karsintaottelut ilman yleisöä

Pääkaupunkiseudun kuntien on todettu siirtyneen koronaviruksen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, ja viranomaiset ilmoittivat perjantaina uusista toimenpiteistä viruksen leviämisen estämiseksi. Uudet yleisörajoitukset kieltävät yli 20 hengen yleisötapahtumien järjestämisen ensi maanantaista lähtien.

Koripalloliitto ennätti jo ilmoittaa, että miesten EM-karsintaottelut Georgiaa ja Serbiaa vastaan pelataan marraskuun lopussa Espoossa niin sanotussa koronakuplassa ilman yleisöä.

Valmentajillekin maski kasvoille

Valmentajillakin on oltava koko ajan maski kasvoilla; vain pelaajat ja erotuomarit saavat olla ilman. — Marko Kylmälä

Liitto tiedotti seuroilleen myös, että pääkaupunkiseutua koskevat viranomaisrajoitukset ulotetaan koripalloilussa koko eteläiselle alueelle ja ne astuvat voimaan heti. Ne koskevat siten esimerkiksi lauantaina Hyvinkään Pontevan vieraaksi matkustavaa KTP:n 16-vuotiaiden poikajoukkuetta.

– Saliin saavat mennä pelaajien lisäksi vain kaksi valmentajaa ja joukkueenjohtaja, KTP:n valmentaja Marko Kylmälä kertoo.

Määräykset ovat yksiselitteisiä.

– Jos pelaajien vanhempia on autokuskeina mukana – kuten usein on – he joutuvat jäämään ulkopuolelle. Ja valmentajillakin on oltava koko ajan maski kasvoilla; vain pelaajat ja erotuomarit saavat olla ilman, Kylmälä sanoo.

Kymenlaakso kuuluu koripalloliiton kaakkoiseen alueeseen, eivätkä uudet rajoitukset siis koske täkäläisten seurojen kotiotteluja.

Liiga-HIFK siirtää pelejä, KHL-Jokerit pelaa ilman yleisöä

Ainakin jääkiekkoilussa rajoitukset aiheuttavat ottelusiirtoja, sillä miesten liigassa pelaava HIFK siirtää rajoitusten takia loppukuun kaksi kotipeliään tammikuulle. KHL-seura Jokerit sensijaan jatkaa kotiotteluitaan ilman yleisöä.

Pääkaupunkiseudun uudet yleisörajoitukset ovat voimassa toistaiseksi joulukuun 13. päivään asti. Koripalloliiton linjaus koko eteläisen alueen osalta ulottuu vuoden loppuun.