Tapio Pulkkanen nousi neljänneksi "golfin kotona" St Andrewsissa – saa yli 200 000 euroa ja paikan ensi vuoden Euroopan kiertueelle

AOP/Tomi Natri

Tapio Pulkkanen pelasi Skotlannissa uransa ylivoimaisesti suurimman palkintoshekin.

Olen ollut mestoilla, mutta sitten on aina yksi kierros mennyt vähän vihkoon. — Tapio Pulkkanen

Kymen Golfin Tapio Pulkkanen on sijoittunut neljänneksi Euroopan-kiertueen suurimpiin kilpailuihin kuuluvassa Alfred Dunhill Links Championshipissä Skotlannissa. Pulkkanen pelasi tänään kisan päätöskierroksen St Andrewsissa 69 lyönnillä, kolme alle parin, ja nousi uransa toiseksi parhaaseen ET-sijoitukseen.

Pulkkasen parhaana pääkiertueen sijoituksena pysyy viime joulukuussa Etelä-Afrikasta tullut Joburg Openin jaettu kolmossija. Siellä osanottajakaarti oli kuitenkin huomattavasti vaatimattomampi kuin Skotlannin kolmen merenrantakentän klassikkokisassa.

Ero näkyy Pulkkasen pankkitililläkin. Hän kuittasi Etelä-Afrikasta vajaat 63 000 euroa, mutta saa nyt yli 208 000 euroa. Se enemmän kuin tuplaa hänen tämän kauden ansionsa, nostaa rankingin 156. sijalta 86:nneksi ja takaa täyden pelioikeuden myös ensi kauden ykköskiertueella.

Pelioikeuden saa rankinglistan 116 parasta.

"Iso helpotus"

– Onhan tämä todella iso helpotus, Pulkkanen sanoi palkintokahvien lomassa.

– Tällä kaudella on ollut kisoja, joissa olen ollut mestoilla, mutta sitten on aina yksi kierros mennyt vähän vihkoon. Nyt tuli neljä – tai no, kolme hyvin ehjää kierrosta.

Pulkkasen lopputulos oli –12 (76+67+64+69). Hän oli torstain ensimmäisen kierroksen (St Andrews) jälkeen vasta 109. sijalla, mutta nousi sen jälkeen rajusti.

Perjantain kierros Kingsbarnsissa nosti KG:n miehen jaetulle 41. sijalle ja lauantain loistopeli vaikealla Carnoustien kentällä jo jaetulle sijalle seitsemän. Pulkkanen pelasi kovassa paineessa 40 viimeistä reikää ilman yhtään bogia. Viimeinen lipsahdus tuli Kingsbarnsin 14. reiällä perjantaina.

– Torstaina puttasin huonosti, mutta kolme viimeistä päivää tosi hyvin. Tänäänkin piti tehdä loppupuolella putterilla muutamia pelastuksia, hän sanoi.

– 14. reiällä tein birdien hyvällä up-and-downilla (viheriön ulkopuolelta kahdella lyönnillä reikään), 15:nnellä upotin kolmemetrisen par-putin ja 16:nnella sain 15 metrin putin ihan reiän viereen.

– Täällä griinit ovat valtavan isoja, ja välillä jäi 40 metrin putteja. Sain niistä kuitenkin tehtyä kahden putin pareja.

Pulkkasen urakka päättyi poikkeuksellisesti 16. reiälle, sillä järjestäjät lähettivät myrskyvaroituksen vuoksi kaikki 60 pelaajaa yhteislähdöllä kentälle jo aamulla kello 8.30. Pulkkanen lähti matkaan maailmankuulun Road Holen, St Andrewsin vanhan kentän 17:nnen reiän lähtöpaikalta.

Voitto meni Tanskaan

Alfred Dunhill Links Championshipin voittajaksi nousi Tanskan Lucas Bjerregaard tuloksella 15 alle parin. Viime viikolla Ryder Cupia voittamassa olleet englantilaiset Tyrrell Hatton ja Tommy Fleetwood jakoivat kakkossijan tuloksella –14.

Bjerregaard kuittasi uransa toisesta Euroopan-kiertueen voitosta lähes 700 000 euroa.

AOP/Tomi Natri

Alfred Dunhill Links Championshipin finaalikierros pelattiin "golfin kotona", St Andrewsin kentällä Skotlannissa. Tapio Pulkkanen lyö avauksen kakkosreiällä.

Viisi suomalaista ensi kauden pääkiertueella?

Pulkkasen viime hetken venyminen tarkoittaa sitä, että ensi kauden Euroopan-kiertueella pelannee enemmän suomalaisia kuin koskaan ennen.

Mikko Korhonen (rankingin 47.) oli varmistanut paikkansa ensi kaudelle aikoja sitten ja myös Mikko Ilonen (96.) voi olla jo rauhallisin mielin.

Kim Koivu nousi haastajakiertueelta "isojen poikien" joukkoon elokuussa voitettuaan kakkostasolla kolme tämän kesän turnausta, ja Kalle Samooja on nousemassa ET:lle haastajakiertueen rahalistan perusteella. Samooja on listalla kymmenentenä, kun 15 parasta nousee.

Pulkkanen pelaa tällä kaudella vielä ainakin British Masters -turnauksen ensi viikolla Lontoon lähellä ja Andalucia Valderrama Mastersin Espanjassa kahden viikon kuluttua.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset