HP ylsi voittoon vieraissa heikosta sisäpelistä huolimatta

Haminan Palloilijoiden miesten Ykköspesis-joukkue onnistui nappaamaan lauantaina kaksi sarjapistettä vieraspelistä Vähänkyrön Viestiä vastaan.

Linda Varoma

HP:n jokeri Mikko Mahlamäki on lyönyt kauden jokaisessa pelissä vähintään juoksun.
HP:n jokeri Mikko Mahlamäki on lyönyt kauden jokaisessa pelissä vähintään juoksun.

Haminalaisten ulkopeli oli ottelussa terässä alusta saakka, mutta sisäpeli sakkasi. Tilanteita Hamina sai luotua isäntäjoukkuetta enemmän, mutta pienet uinahtelut maksoivat hintaa.

— Jotenkin oli hengetöntä sisäpeliä. Meillä on hyviä jalkoja menossa koko ajan, mutta kotiuttaminen on tökkinyt pitkään. Emme saaneet vastustajaa riittävästi suorittamaan: löimme laittomia leikkeitä ja tuli ihan ihmeellisiä nukkumisia. Huomasi, ettemme ole pelissä mukana, HP:n pelinjohtaja Juho Kaikko harmitteli.

Vaikka haminalaisten sisäpeli ei ollut vieraiden 4—0-voittoon päättyneellä avausjaksollakaan taidetta, pystyi HP järjestelemään tarvittavat juoksut. Hamina pääsi neljännen aloittavalle 2—0-johdossa ja pystyi tekemään kaksi juoksua vielä viimeisessä vuoroparissa.

Ensin Mikko Mahlamäen näppi riitti kotiuttamaan Jani Ahosen, ja näin ollen Mahlamäki on edelleen lyönyt kauden jokaisessa pelissä vähintään juoksun. Otso Mäkelä-Henri Heikkilä -parivaljakko lisäsi haminalaisten johdon neljään juoksuun.

Neljännen lopettavalla Viesti onnistui luomaan tilanteita, mutta lautasella haminalaisten ulkopeliä johtanut Matias Hangasmaa nousi isoon rooliin. Joukkueensa ykköspalkittu haminalaislukkari irrotti vähäkyröläiset kolmoselta kahdesti taktisella väärällä, joka sinetöi HP:n avausjakson voiton.

— Pelasimme sellaista ulkopeliä, että lähtökohtaisesti olisi pitänyt saada sisällä tehtyä sen verran pinnoja, että olisimme pystyneet voittamaan molemmat jaksot, Hangasmaa linjasi.

Sisäpeli sakkasi toisella jaksolla

Toisella jaksolla Haminan sisäpeli tukehtui totaalisesti. Tilanteiden luominenkin oli vierailijoille vaikeaa, eikä sitä edesauttanut avausjaksolta edelleen piristynyt vähäkyröläisten ulkopeli. Haminalaisista Lassi Vuorela onnistui ensimmäisen tasoittavalla kotiuttamaan Ville Lantiaisen, mutta toisen jakson juoksut olivat tässä.

Neljännen lopettavalla HP onnistui vielä luomaan tilanteen, mutta noutaja tuli, kun kakkoselta irti ollut mies paloi ajotilanteessa Viestin heitellessä palloa.

— Pakko nostaa hattua vastustajalle, hyvää ulkopeliä hekin pelasivat, Kaikko myöntää.

Vähäkyröläiset aloittivat supervuoron sisältä ja onnistuivatkin saamaan yhden juoksun, kun takatilanteessa Viesti teki yllätysoton ja Antti Kortteenperän lyönti painui kolmospussiin.

HP:n tilanne näytti hetken heikolta tasoittavalla, kun lyöjät kävivät vähiin, mutta kakkoskärjestä löytyi ratkaisuvoimaa. Jokeriosastolta Mahlmäki löi ensin Joona Mäkelän kotiin ja perään onnistui ulkona loistanut Hangasmaa, jonka välilyönti riitti kotiuttamaan Tuisku Tuovisen.

Seuraava peli jo sunnuntaina

Pelinjohtaja Kaikko oli tyytyväinen vierasvoittoon, mutta bussimatka Vähästäkyröstä tänään sunnuntaina pelattavaan Ylivieska-vieraspeliin kului hioessa pelikuvioita.

— Meillä on pari tuntia bussissa aikaa keskustella näistä ongelmista, jos peli näyttäisi hieman erilaiselta Ylivieskassa. Ei silti pidä painaa päätä pensaaseen, jos vieraissa tulee voitto. Jätkät sanoi, että Vähäkyrö on vaikea vieraspaikka. Semmoinen kuva jäi itsellenikin, Kaikko sanoi.