Roosa Lehtorannan tavoite täytti — sopimus Belgian pääsarjaan

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Roosa Lehtoranta on solminut sopimuksen Belgian pääsarjaan.

Tomi Olli

Roosa Lehtoranta pääsee luomaan uraa kansainvälisille parketeille. Kuva vuodelta 2017, jolloin hän edusti kasvattajaseuraansa PeKaa.
Roosa Lehtoranta pääsee luomaan uraa kansainvälisille parketeille. Kuva vuodelta 2017, jolloin hän edusti kasvattajaseuraansa PeKaa.

Peli-Karhujen kasvattipelaaja Roosa Lehtoranta, 22, on tehnyt ensimmäisen ammattilaissopimuksensa ulkomaille. Kyseessä on Antwerp Giantsin joukkue, joka pelaa Belgian pääsarjaa.

Lehtoranta on ehtinyt aiemmin pelata Suomen korkeimmalla sarjatasolla naisten Korisliigassa kuusi kautta, mikä on tuonut nuorelle pelaajalle jo kovaa kokemusta. Neljä ensimmäistä kautta hän edusti Peli-Karhuja, kaksi jälkimmäistä kautta on kulunut Espoossa Tapiolan Hongassa. Lehtoranta kuvailee ajan olleen nyt kypsä seuraavan askeleen ottamiseen.

Oli helppoa tarttua tilaisuuteen. — Roosa Lehtoranta

— Ulkomailla pelaaminen on aina ollut tavoitteenani. Fiilikset ovat hyvät ja tämä on seuraava askel kohti isompia tavoitteita. Oli helppoa tarttua tilaisuuteen. Pari viime kautta on mennyt rikkonaisesti loukkaantumisen takia, mutta on hienoa, että sain tämän mahdollisuuden nyt. On mahtavaa päästä haistelemaan uusia tuulia ja nähdä uutta, Lehtoranta kertoo.

Odottavaisen tunnelman lisäksi ilmassa on myös luonnollista jännitystä uuden edessä.

— Eniten jännittää se, millaista koripallo on siellä käytännössä ja miten sopeudun joukkueeseen ja sen pelitapaan. Luottavaisin mielin olen kuitenkin sen suhteen, että kaikki luonnistuu ajan kanssa.

Suuri rooli odottamassa

Koripalloliiton tiedotteen mukaan Giants sijoittui viime kaudella toiseksi viimeiseksi kahdentoista joukkueen sarjassa. Tavoite on kuitenkin tulevaa kautta ajatellen nostettu korkeammaksi, ja Lehtorannalle on kaavailtu joukkueessa suurta roolia ja vastuuta.

— Tavoitteemme on päästä joukkueen kanssa pudotuspeleihin. Sarjassa on muutama todella kova joukkue, mutta keskikasti on tasaisempaa, eli tosissaan pääsee haastamaan siellä. Tulen pelaamaan pelipaikalla 2-3, mikä on itselleni luonnollisin ja paras paikka pelata.

Viime kaudella Lehtoranta tehtaili pisteitä keskiarvolla 10,8, levypalloja kertyi 4,1 per ottelu. Erityisen tunnettu lupaava koripalloilija on kolmen pisteen sihdistään — heittoprosentti oli viime kaudella erinomainen 38,6. Jokaisen ammattiurheilijan tavoin myös Lehtoranta on paikantanut omat kehityspisteensä tuleville vuosille.

— Pelikovuutta ja aggressiivisuutta tulee nostaa. Myös pallollista pelaamista pitää kehittää entisestään. Olen treenannut kovaa heti viime kauden päättymisen jälkeen, ja koen olevani tällä hetkellä juoksun ja muun fysiikan osalta elämäni parhaassa kunnossa.

Isosiskolta vinkkejä

Roosa Lehtoranta ei ole sukunsa ensimmäinen ulkomaiden kentille suuntaava. Isosisko Linda-Lotta Lehtoranta on luonut kansainvälistä uraa Saksassa, Tsekeissä ja Belgiassa.

— Lindan kanssa aika monta keskustelua kävimme ennen sopimuksen tekoa. Hän osasi onneksi kertoa asioista jonkin verran jo etukäteen, vaikka ei Belgiassa lopulta loukkaantumisen takia pelannutkaan.

Lehtoranta kokee kasvattiseura Peli-Karhujen antaneen hyvän perustan tuleville ammattilaisvuosille.

— Olen todella kiitollinen seuran panoksesta. Sain aina paljon vastuuta ja itseluottamukseni nousi korkealle. Tuntui aina, että minuun luotettiin. Sieltä olen saanut hyvän pohjan, Lehtoranta tuumaa.