Ohjusteknologia tuli golfaajan avuksi — Kymen Golf hankki talviharjoittelupaikaansa simulaattorin, joka antaa jokaisesta lyönnistä valtavan määrän tietoa

Harjaantunut käyttäjä saa hyötyä monista koneen antamista lukemista, mutta tavalliselle harrastajalle tärkeintä on tietää mistä suunnasta maila tulee palloon.

Raimo Eerola

Dopplertutkaan yhdistetty golfsimulaattori näyttää jokaisesta lyönnistä jopa kymmeniä erilaisia arvoja. Ammattivalmentaja Tommi Nousiaisen rautaseiska on lennättänyt pallon 146,7 metrin päähän.

Tanskalainen Klaus Eldrup-Jörgensen oli nuorena hyvä golfinpelaaja. Hän pelasi juuttien maajoukkueessa ja pääsi amatöörinä mukaan kolmeen ammattilaisten Euroopan-kiertueen osakilpailuunkin. Ammattia golfista ei kuitenkaan Jörgensenille tullut.

Ehkä oli hyvä niin. Vuonna 2002 Eldrup-Jörgensen oli jo tohtori ja edelleen innokas golfaaja. Hän oli viettänyt satoja tunteja harjoituslyöntipaikoilla ja nähnyt kuinka harrastajatason pelaajat lyövät palloja kehittymisen toivossa, katsovat lentorataa ja yrittävät sitten arvata miksi pallo käyttäytyi niin kuin käyttäytyi.

Ei pidä ajatella, että tämä laite on jokin jumala. Tämä on apuväline, joka kertoo, ollaanko oikeilla jäljillä. — Tommi Nousiainen

Eldrup-Jörgensen ei tyytynyt arvailuun. Hän pohti lajia tieteelliseltä kantilta ja päätyi veljensä Mortenin kanssa ottamaan yhteyttä Fredrik Tuxeniin. Tuxen toimi insinöörinä sotilastutkia valmistavassa tanskalaisessa yhtiössä, kiinnostui veljesten puheista, otti lopputilin ja vaihtoi ohjusten lentoratojen tutkimisen golfpallon oikkujen analysointiin.

Langinkoskella kuin Skotlannissa

Kymen Golfin ammattivalmentaja Tommi Nousiainen lyö Langinkosken talviharjoittelupaikassa palloa muutaman metrin päässä olevaan pressuun. Siihen on heijastettu kuvaa maailmankuululta skotlantilaiselta St Andrewsin golfkentältä.

Vajaa sekunti sen jälkeen, kun Nousiaisen maila osuu palloon, avaraan skottimaisemaan piirtyy kuva pallon lentoradasta. Kun pallo on laskeutunut, näyttöön lävähtää numeroita: mailanpään nopeus ja suunta, lavan asento, ”hyökkäyskulma”, pallon lähtö- ja pyörimisnopeus ja niin edelleen...

Eldrup-Jörgensenin veljesten ja Tuxenin kehittämä TrackMan-laitteisto on taas tehnyt mittauksensa ja laskutoimituksensa. Mittaukset tehdään dopplertutkalla ja laskutoimitukset tehokkaalla tietokoneella.

Raimo Eerola

Tommi Nousiainen pelaa St Andrewsin kenttää Skotlannissa.

Ammattilaisilla on omat

Numerot kertovat harjaantuneelle silmälle yksityiskohtaista tietoa mailan liikeradasta, osumahetkestä ja pallon lentoradasta. TrackMania tai sen markkinoilla olevia harvoja kilpailijoita (Flightscope, Foresight) käyttävät nykyisin lähes kaikki ammattilaiset. Näiden laitteiden tekosia ovat myös golfin tv-lähetyksissä näkyvät pallon lentoratakaaret.

— Tapsa (KG:n ammattilainen Tapio Pulkkanen) osti oman viime keväänä, Nousiainen kertoo.

— Hän käyttää sitä lähinnä pallon lähtökulman ja spinnin (takakierteen) vakioimiseen ja pituusmittojen hallintaan lähipelissä. Siinä ammatissa on tärkeää tietää, lentääkö pallo jollain tietyllä mailalla 100 vai 105 metriä.

Pulkkanen kuulemma pitää laitteen antamia lukemia hyvin luotettavina. Hän on tarkistanut tuloksia etäisyysmittareilla.

— Mutta näistä ollaan vähän montaa mieltä. Toiset luottavat, mutta jotkut suhtautuvat epäilevästi, Nousiainen sanoo.

Tärkeintä on tulosuunta palloon

Kymen Golf hankki talviharjoitteluhallilleen TrackMan-simulaattorin siksi, että seuran väki innostuisi käyttämään hallia entistä ahkerammin.

— Kävijämäärät ovat viime vuosina pikkuisen pudonneet. Toivomme, että tämä kääntää käyrän ylöspäin, Nousiainen sanoo.

Ainakin seuran järjestämän tutustumistilaisuuden valossa toiveille on katetta. Kaikki halukkaat eivät sopineet sisään muutaman kymmenen neliömetrin kokoiseen simulaattorihuoneeseen.

Mitä numeroita tavallisen harrastajan pitäisi laitteesta huomioida?

— Mailan tulosuunta palloon on harrastajille se tärkein. Se on monille ongelma eikä moni usko ennen kuin näkee itse, Nousiainen sanoo.

— Mutta ei pidä ajatella, että tämä laite on jokin jumala. Muutokset lyöntiin tehdään harjoittelemalla. Tämä on apuväline, joka paljastaa asioita, joita ei ehdi videokuvastakaan nähdä. Se kertoo, ollaanko oikeilla jäljillä.

Simulaattori laskee hetkessä pallon lentoradan ja piirtää laskeutumispaikan reaaliajassa näytölle.

Lyöntitutka

Dopplertutkaan perustuvaa teknologiaa käytetään urheilussa apuna myös mm. tenniksessä, baseballissa ja kriketissä.

Tapio Pulkkanen kävi testaamassa Kymen Golfin laitetta ja löi isoimmaksi mailanpään nopeudeksi 124 mailia (199,5 kilometriä) tunnissa. Pallon suurin lähtönopeus oli 189 mailia (304 km) tunnissa.