Leevi Kervinen pääsi jo pyöräilylehden kansikuvaan

17-vuotias pyhtääläinen nousi 19-vuotiaiden maajoukkueeseen, mutta sitten koronavirus sekoitti suunnitelmat.

Jukka Lehtoranta

Leevi Kervinen ajoi perjantaina kevyen harjoituksen kotoa Loviisaan ja pysähtyi paluumatkalla Pyhtään kirkolla kuvattavaksi.
Leevi Kervinen ajoi perjantaina kevyen harjoituksen kotoa Loviisaan ja pysähtyi paluumatkalla Pyhtään kirkolla kuvattavaksi.

17-vuotias pyhtääläinen pyöräilijä Leevi Kervinen on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Pari viikkoa sitten hän näpytteli facebook-tililleen kehoituksen käydä ostamassa uusin Pyöräily+Triathlon-lehti.

– Lehdessä juttua Fincycling joukkueesta! Ja miä kannessa :), Kervinen kirjoitti.

Ja totta tosiaan! Vasta pari vuotta tosissaan kilpapyöräilyyn panostanut Kervinen komeilee lajilehden tuoreimman numeron kansikuvapoikana. Päällä on nuorten maajoukkueen harjoituspaita ja alla virheettömän puhdas valkoinen maantiepyörä.

Kuva on Pyhtäältä, mutta se voisi olla myös Espanjasta, jossa Ekamin logistiikkalinjalla opiskeleva koululainen leireili viime talvena kolmesti, yhteensä kuuden viikon ajan.

Tai oikeastaan viiden, sillä viimeinen kaksiviikkoinen pätkä maaliskuussa Mallorcalla päättyi harjoittelun osalta viikon ennen aikojaan, kun koronavirus alkoi saada Espanjasta kuristusotteen. Maahan julistettiin ulkonaliikkumiskielto, toisenlainen kuin Suomessa annetut suositukset.

– Karanteenia Mallorcalla. Aikaa kulutettu kuntopiireillä ja käyty vähän salaa juoksemassa hotellia ympäri. Tänään poliisi jo pysäytti senkin homman, Kervinen kirjoitti facebookissa 17. maaliskuuta.

Koronavirus on laittanut uusiksi pyöräilijöidenkin tulevan kesän suunnitelmat.

– Mitään kisoja ei ole näkyvissä. Viimeksi eilen peruttiin Ahveniston kilpailu, maineikasta porvoolaisseuraa Akillesta edustava Kervinen kertoo.

Ajamatta jää myös Akilleksen kotikilpailu Porvoon ajot. Se on ajettu 91 kertaa vuodesta 1926 asti, ja väliin ovat aikaisemmin jääneet vain sotavuodet 1942–44.

– Alunperin tämän kesän tavoite oli voittaa aika-ajon SM 19-vuotiaissa ja olla maantiellä top-kolmessa. Mutta nyt ei tiedä tuleeko SM-kisojakaan ollenkaan.

Kervisen harjoitteluun pandemia sen sijaan ei ole kotimaassa vaikuttanut. Tai jos on, niin yllättävään suuntaan.

– Olen päässyt hajoittelemaan paremmin kuin normaalisti. Olen ammattikoulussa, eikä nyt ole ollut koko päivää tehtäviä, joten on jäänyt enemmän aikaa treenaamiselle, hän selittää.

Jukka Lehtoranta

6452156.jpg

Olen päässyt harjoittelemaan paremmin kuin normaalisti. — Leevi Kervinen

Kestävyysurheilijat harjoittelevat paljon, ja pyöräily on kestävyysurheilua sieltä rankemmasta päästä.

– Ennen pyöräilyä harrastin uintia. Vähän hankala sitä on verrata pyöräilyyn. Uinnin treenaaminen on lyhyttä ja kovaa, pyöräilyn pitkää ja melko kovaa, Kervinen sanoo.

Normaaliviikolla hän viettää pyörän selässä 14–20 tuntia. Sen kun kertoo reilun 30 kilometrin keskituntinopeudella, saa tuloksi normiviikon kilometrimäärän.

– Espanjan leireillä ajetaan enemmän, 25–30 tuntia viikossa. Lepoviikoilla on treeniä vain 10 tuntia viikossa, tällä viikolla ehkä 17 tuntia.

Perjantai-iltana Kervinen polki Huutjärveltä kevyen lenkin Loviisaan ja takaisin. Kotimatkalla oli vastatuuli.

– Vastatuuli on pahinta mitä pyöräilyssä tiedän. Muutaman kerran olen meinannut heittää pyörän ojaan.

Jukka Lehtoranta

Leevi Kervinen nousi viime kauden jälkeen 19-vuotiaiden maajoukkueeseen.
Leevi Kervinen nousi viime kauden jälkeen 19-vuotiaiden maajoukkueeseen.

Kervinen pääsi viime kauden jälkeen mukaan 19-vuotiaiden maajoukkueeseen. Valinta ei yllättänyt, sillä Akilleksen kymenlaaksolaisvahvistus teki ikäluokassaan vakuuttavaa jälkeä. Hän voitti kaikki ajamansa aika-ajokisat ja lisäksi muutaman maantiekilpailun. Esimakua kansainvälisistä tehtävistä tuli Norjassa, Ruotsissa ja nuorten olympiafestivaaleilla Azerbaidzhanin Bakussa.

Suomen vahvimman pyöräilyseuran kilpailukauden päättäjäisissä Kerviselle ojennettiin seuran parhaan 16-vuotiaan ja vuoden kehittyneimmän ajajan kiertopalkinnot.

– Ammattilaiseksi, Kervinen vastaa, kun kysytään pyöräilyuran isoa tavoitetta.

Tavoite on kova, ja siitä voi kysyä vaikkapa Joni Kanervalta, Kervisen kotkalaiselta seurakaverilta. 25-vuotias Kanerva on jo vuosia kuulunut suomalaisen pyöräilyn kärkikaartiin, mutta ovet ammattilaismaailmaan eivät ole kunnolla auenneet. Kanervan urapolulle tuli iso mutka syksyllä 2017, kun hän loukkaantui hengenvaarallisesti MM-kisoissa Norjassa.

Kanerva ja Kervinen harjoittelevat välillä yhdessä. Kanerva tunnetaan kiritykkinä, kun taas Kervinen sanoo olevansa vahvimmillaan pitkissä ylämäissä ja aika-ajoissa.

– 500 metrin kirissä jäisin Jonille selvästi. 10 kilometrin ylämäkikisassa en jäisi yhtä pahasti – jos ollenkaan.

Jukka Lehtoranta

Normiviikolla Leevi Kervisen matkamittariin kertyy kuutisensataa harjotuskilometriä.
Normiviikolla Leevi Kervisen matkamittariin kertyy kuutisensataa harjotuskilometriä.