Kotkalainen saliyrittäjä pyytää suosimaan paikallisia – "Kun tilaat ruokaa tai käyt keilaamassa, osta samalla paita. Pienikin apu yrityksille on nyt tärkeää. Muuten niitä on kohta paljon vähemmän."

Kotkan keilahalli pani tiistaina ovet säppiin, alustavasti toukokuun loppuun asti.

Jukka Lehtoranta

Kuntosaliyrittäjät Ville ja Heli Ahvenainen yrittävät auttaa paikallisia yrityksiä kannatuspaitakampanjalla.
Kuntosaliyrittäjät Ville ja Heli Ahvenainen yrittävät auttaa paikallisia yrityksiä kannatuspaitakampanjalla.

Kotkalainen yrittäjäpariskunta Ville ja Heli Ahvenainen esittelee kuntosalinsa edustalla mustaa t-paitaa. Kumpaakaan ei hymyilytä – eikä ihme, sillä liikunta-alan yrittäjätkin ovat koronaviruksen puristamina hyvin ahtaalla. Ahvenaiset pyörittävät yhteensä neljää kuntosalia Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa.

– Salit ovat avoinna, mutta eihän niissä paljon väkeä käy. Toisaalta turvavälit ovat varmasti riittäviä, jos tuhannen neliömetrin tilassa on viisi ihmistä, Ville Ahvenainen hymähtää.

Ahvenaiset yrittävät pitää saleilla kävijät asiakkaina tarjoamalla etänä kotitreenejä. He ovat huolissaan paitsi omasta myös muiden paikallisten yritysten selviytymisestä. Viikko sitten aamiaispöydässä pariskunta päätti tehdä asialle jotain.

– Ajattelimme, että kannatuspaidoilla voisi vähän auttaa paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä. Samalla paitojen ostajat voivat näyttää, että ovat tukeneet paikallisia. Ehkä siitä voisi syntyä pieni kansanliikekin.

Toinen paikallinen yrittäjä lähti talkoisiin mukaan, painattaa "Support Your Local Business" -logolla varustetut paidat ja toimittaa ne omakustannushintaan yrittäjille. Yrittäjät myyvät paitoja eteenpäin omille asiakkailleen ja saavat pitää tuoton.

– Kun tilaat ravintolasta ruokaa tai käyt keilaamassa, osta samalla paita, Ville Ahvenainen pyytää.

– Ei tällä tehdä miljoonia, mutta tässä tilanteessa pienikin apu yrityksille on tärkeää. Muuten niitä paikallisia yrityksiä on kohta paljon vähemmän.

"Moni tarvitsee rahaa heti"

Pankeille tästä on tulossa miljardibisnes. — Marko Makkonen

Hallitus on vakuuttanut valtion tukevan yrityksiä, mutta tarjolla on toistaiseksi ollut lähinnä lupauksia lainojen takaamisesta.

– Ihmiset saattavat kuvitella, että nythän yrittäjille on rahaa tarjolla, mutta se on lainaa, josta valtio takaa vain osan, eikä sitäkään saa käden käänteessä.

– Moni tarvitsee rahaa nyt heti vuokrien ja muiden juoksevien kulujen maksamiseen. Tulopuoli on romahtanut nopeasti, mutta moni ei ole pystynyt esimerkiksi neuvottelemaan vuokrista, Ahvenaiset sanovat.

Jukka Lehtoranta

Kotkan keilahallin ovessa kerrotaan hallin olevan auki vielä viikonloppuisin. Halli on kuitenkin koronaviruksen vuoksi kokonaan suljettu, alustavasti toukokuun loppuun asti.
Kotkan keilahallin ovessa kerrotaan hallin olevan auki vielä viikonloppuisin. Halli on kuitenkin koronaviruksen vuoksi kokonaan suljettu, alustavasti toukokuun loppuun asti.

Keilahalli kiinni ainakin toukokuun loppuun

Kotkan keilahalliyrittäjä Marko Makkonen sai jo tarpeekseen sinnittelystä ja pani tiistaina hallinsa ovet säppiin.

– Ei ollut enää kävijöitä. Olemme kiinni alustavasti toukokuun loppuun asti, Makkonen kertoi.

Makkonen on hallissa Kotkan kaupungin tytäryhtiön JuKin vuokralaisena eikä vielä tiedä kuinka vuokraisäntä suhtautuu hallivuokrasta joustamiseen. Maan hallituksen tukitoimiin Makkonen on pettynyt.

– Pahoin pelkään, ettei sieltä pienyrittäjille juuri mitään ole luvassa. Lainaa luvataan, mutta siitäkin 20 prosenttia pitää jäädyttää vakuuksiksi.

– Pankeille tästä on tulossa miljardibisnes. Iisalmelainen kaverini oli jo kysellyt lainarahaa: pankki halusi 5 prosentin koron ja Finvera (koronalainoja takaava valtion omistama erityisrahoitusyhtiö) vielä 3 prosenttia päälle.