Suuret rahat ovat vain mukava bonus — Tapio Pulkkasta ajaa eteenpäin unelma voittaa jotain isoa

Kotkalaisgolfaaja nousi kahdessa vuodessa lähes nollatasolta Suomen parhaiten ansaitsevien urheilijoiden joukkoon. Golfissa ei tunneta kuukausipalkkaa, joten sekä ylä- että alamäet voivat olla hyvin jyrkkiä.

Karri Kakko

Tapio Pulkkanen (vasemmalla) ja caddie Riku Mattila kiersivät tiistaina harjoituskierroksen Gary Player -kentällä Etelä-Afrikan Sun Cityssä.
Tapio Pulkkanen (vasemmalla) ja caddie Riku Mattila kiersivät tiistaina harjoituskierroksen Gary Player -kentällä Etelä-Afrikan Sun Cityssä.

Joskus asiat vain loksahtavat kivasti kohdalleen.

Lähes päivälleen kaksi vuotta sitten golf-ammattilainen Tapio Pulkkanen päätti kautensa Euroopan-kiertueen karsintaturnauksen 93. sijaan. Takana oli tuskainen sesonki haastajakiertueella: 17 turnausta, joista kymmenen päättyi karsiutumiseen kisan puolivälissä, koko vuoden ansiot 5 673 euroa, itseluottamus tiessään — ja seuraavalle kaudelle luvassa vain hyvin rajoitettu pelioikeus kakkoskiertueen kisoihin.

Loppukausi on ollut aika timanttista. — Tapio Pulkkanen

Kontrasti nykyiseen on huima: 

Pulkkanen on paraikaa Etelä-Afrikassa valmistautumassa Euroopan-kiertueen toiseen, palkintoarvoltaan 6,5 miljoonan euron finaalikilpailuun, taskussa on vahva ”kortti” ensi kauden kisoihin, ja tämän kauden tienestit ylittänevät tällä viikolla puolen miljoonan euron rajan.

28-vuotias Kymen Golfin mies on noussut kahdessa vuodessa nollatasolta Suomen parhaiten ansaitsevien urheilijoiden top-kymppiin.

Silti raha on Pulkkaselle korkeintaan ammatin toiseksi tärkein asia.

— Totta kai raha on hyvä bonus, mutta minulla on ihan muut intressit olemassa. Unelmana on voittaa jotain isoa, hän sanoo.

Viime vuonna vielä kiinni omien kärryjen kahvassa

Pulkkanen on yltänyt debyyttikaudellaan Euroopan ykköskiertueella kolme kertaa kymmenen parhaan joukkoon ja noussut kiertueen rankinglistalla 76:nneksi. Sunnuntai-iltana hän lensi caddiensä Riku Mattilan ja maanosan parhaiden pelaajien kanssa yhteisellä tilauslennolla Turkista Etelä-Afrikkaan.

Vertailun vuoksi: viime kaudella haastajakiertueella Pulkkanen veti osassa kisoja itse omaa mailakärryään ja kiersi yksin kilpailuja, joissa koko palkintopotti pyöri 200 000 euron paikkeilla, ja joissa valtaosa pelaajista jäi kulujen vähentämisen jälkeen jatkuvasti miinukselle.

— Sisiliassa kaikissa kärryissä ei renkaat pyöri eikä niitä edes riitä kaikille, Euroopan-kiertueelle ensi kaudeksi nouseva Kalle Samooja kuvaili menoa kakkoskiertueella golfpiste.comin haastattelussa kesällä.

— Challenge Tour (haastajakiertue) on yksi brutaaleimmista kiertueista mitä on. Se on sellainen paikka, jossa ei halua uraa tehdä, kahdeksan vuotta ammattilaisena pelannut Mikael Salminen sanoi samassa jutussa.

Viikko Skotlannissa ”muutti elämän”

Pulkkanen ehti pelata haastajakiertueella kolme vaikeaa (2013, 2014, 2016) ja yhden hienon (2017) kauden. Kauden 2015 hän vietti kolmannella tasolla Pohjoismaisella kiertueella ja opetteli uudelleen voittajaksi.

Viime vuonna Pulkkanen voitti haastajakiertueen rankingin, ja putoaminen heti takaisin kakkostasolle olisi ollut tällä kaudella kova isku. Vaara väistyi Skotlannin-turnauksen neljännen sijan ja 208 000 euron palkintoshekin myötä lokakuussa. Viasat Golf -kanavan englanninkieliset selostajat kuvailivat tuolloin KG:n miehen suoritusta ”elämää muuttavaksi”.

— Kyllä se varmaan sitä oli. Mahdollisuudet uusia kortti alkoivat käydä vähiin, Pulkkanen sanoo.

— Se vapautti pelaamista ja vähensi puristamista.

Hän voi nyt olla hyvinkin tyytyväinen kauteen kokonaisuutenakin.

— Alku oli hyvä, pelasin hyvää golfia. Keskikesän isot kisat menivät kuitenkin vähän vihkoon, ja sen jälkeen oli muutama sellainen, joissa olin kärkikahinoissa (Itävalta, Tshekki), mutta tuli vedettyä loppu huonosti.

— Loppukausi on ollut aika timanttista. Nyt voi jo sanoa, että on ollut hyvä kausi — vaikka oli vaikeitakin hetkiä.

28 turnausta 20 eri maassa

Ihan helpolla hyvä kausi ei ole tullut. Pulkkanen on pelannut tämä viikko mukaanlukien 28 turnausta 20 eri maassa ja on ollut poissa kotoa reilusti yli puolet vuodesta. Tyttöystävä on ollut reissussa mukana vain ”pari—kolme kertaa”.

— Mutta tähän on jo totuttu. Samanlaistahan tämä on ollut jo pitkän aikaa.

Muunlaista elämää Pulkkanen ei ole vuosikausiin edes ajatellut. Hänellä on opiskelupaikka Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella, mutta...

— En tiedä onko se edes voimassa enää. En ole pitkään aikaan ajatellut muuta ammattia. Jos en tekisi tätä, ehkä opettajana oleminen kiinnostaisi.

Riku Mattila

Pahkasiat söivät kaikessa rauhassa väylän vierellä ruohoa, kun Tapio Pulkkanen oli tiistaina harjoituskierroksella.
Pahkasiat söivät kaikessa rauhassa väylän vierellä ruohoa, kun Tapio Pulkkanen oli tiistaina harjoituskierroksella.

Dubain-reissukin vielä mahdollinen

Eteläafrikkalaisen pelaajalegendan Gary Playerin isännöimä Nedbank Golf Challenge alkaa torstaina Sun Cityssä. Karsintaa ei ole, joten kaikki 72 pelaajaa kiertävät täydet neljä kierrosta. Voittajalle on luvassa noin 1,1 miljoonan euron tili, ja viimeiseksi jääneellekin reilun 11 000 euron ”lohdutuspalkinto”.

Pulkkasella on vielä mahdollisuudet selviytyä ensi viikolla kauden päättävään Dubain-kilpailuunkin. Sinne kelpuutetaan kiertueen 60 parasta.

— Olen laskeskellut, että top-7-sijoitus voisi riittää. Samanlaista tai vähän vielä parempaa peliä tarvittaisiin kuin viime viikolla Turkissa. Mitään hävittävää ei enää ole.

Lomaa ammattigolfaajat eivät ehdi kauden jälkeen pitää, sillä vuoden 2019 kilpailukalenterin ensimmäinen kisa pelataan jo Dubain finaalia seuraavalla viikolla Hongkongissa. Pulkkanen on ilmoittautunut mukaan, mutta ei ole vielä varma osallistumisesta.

— Se pitäisi tällä viikolla päättää.

Viimeistään uuden kauden avaus tapahtuu joulukuun 6. päivänä Etelä-Afrikan avoimissa mestaruuskilpailuissa Johannesburgissa. Kisa pelataan samalla Randparkin kentällä, jolla Pulkkanen viime vuonna ylsi Joburg Openin jaetulle kolmossijalle. Ennen kuukauden mittaista keskitalven taukoa hän pelaa Etelä-Afrikassa lisäksi vielä Alfred Dunhill Championship -kisan.

”Yksilöt ovat menneet eteenpäin”

Pulkkanen saa seuraavalle kaudelle vahvan, yhdeksännen kategorian pelioikeuden Euroopan-kiertueelle. Se tuo hänelle osallistumisoikeuden käytännössä kaikkiin isoimpiinkin kiertueen kilpailuihin, neljää major-turnausta ja neljää Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa pelattavaa WGC-turnausta lukuunottamatta.

Ykköskiertueella pelaa ensi kaudella ennätysmäärä suomalaisia, vähintään viisi (Pulkkanen, Samooja, Mikko Korhonen, Mikko Ilonen ja Kim Koivu). Lisäksi 20-vuotias porvoolainen Oliver Lindell tavoittelee paikkaa karsintafinaalin kautta.

Mitä tämä kertoo suomalaisesta golfista?

— Jaa... Pulkkanen sanoo ja miettii hetken.

— Ainakin sitä, että yksilöt ovat menneet eteenpäin. Pitkän aikaa oli vain Ilonen yksin.

— Mutta sitä en tiedä, onko Suomen golfissa keksitty jokin systeemi, joka on laajemmin alkanut tehdä pelaajista parempia.

Nedbank Golf Challenge -turnausta voi seurata Viasat Golf -kanavalta torstaista sunnuntaihin.