Valvovan silmän alla — Palloliiton jalkapallo-otteluita valvoo otteludelegaatti, joka kerää ylös myös sen, kenen suusta epäasialliset huudot tulevat

Palloliiton alaisia jalkapallo-otteluita valvoo otteludelegaatti, joka on ottelutapahtuman ylin toimihenkilö. Hänen tehtävänään on tarkkailla ja raportoida kaikista pelissä tapahtuvista asioista.

Antti Kaarto

KTP:n Kasperi Liikonen ja MyPan Anttoni Huttunen juoksukilpailussa maanantain paikallisottelussa.
KTP:n Kasperi Liikonen ja MyPan Anttoni Huttunen juoksukilpailussa maanantain paikallisottelussa.

Diesel hyrähtää käyntiin hieman yli kahdeltatoista. Timo Järvenpää on tehnyt ensin puolikkaan työpäivän siviilityössään, kunnes edessä häämöttää aika tarkkaan 300 kilometrin ajomatka Paraisilta Kotkaan. Järvenpää on yksi 20 otteludelegaatista, jotka kiertävät tarkkailemassa ja raportoimassa otteluita Palloliitolle.

Edessä on Kymenlaakson paikallisottelu FC KTP:n ja MyPan välillä. Läheskään kaikissa Ykkösen otteluissa ei otteludelegaattia ole, mutta paikallisasetelmat antavat aihetta käydä seuraamassa pelitapahtumien kulkua. Veikkausliigan kaikissa otteluissa on paikan päällä delegaatti.

Ainoa asia, johon puutuin raportissani on se, että kentälle oli jäänyt vielä viime viikosta pesäpallorajat. — Timo Järvenpää

— Valmistautuminen tähän otteluun käynnistyi aika tarkkaan kuukausi sitten, kun erotuomarimääräykset tulivat liitolta. Sen jälkeen rutiineihin kuuluu ottaa yhteyttä ottelun järjestävään seuraan, jolle kerron tulostani, Järvenpää sanoo.

Mikään ei jää sattuman varaan

Ajomatka Paraisilta Kotkaan sujuu rutiinilla, sillä Järvenpää on kolunnut Suomen teitä ristiin rastiin toimiessaan myös urheiluselostajana. Pitkien matkojen ajaminen ei tuota hänelle ongelmia. Päinvastoin.

— Kivahan sitä on ajella kesäisin, kun on pitkään valoisaa. Toista se on sitten loskakeleissä, hän tuumaa.

Järvenpään saavuttua pelipaikalle vajaa kaksi tuntia ennen ottelun alkua on edessä palavereita tapahtuma- ja turvapäälliköiden sekä erotuomariston ja erotuomaritarkkailijan kanssa. Turvallisuuteen ja tapahtumaan liittyviä asioita käydään läpi pienintäkin yksityiskohtaa myöten, ettei mikään jää sattuman varaan.

Kimmo Muttilainen

Timo Järvenpäällä pitkät ajomatkat sujuvat rutiinilla, sillä hän on kiertänyt Suomen teitä ristiin rastiin aiemmin myös urheiluselostajana.
Timo Järvenpäällä pitkät ajomatkat sujuvat rutiinilla, sillä hän on kiertänyt Suomen teitä ristiin rastiin aiemmin myös urheiluselostajana.

— Jokaisella paikkakunnalla on omat tapansa, miten palavereita pidetään, mutta periaatteessa sisältö on sama, Järvenpää kertoo.

Pari epäasiallista huutoa ja pesäpallorajat

Ennen ottelun alkua Järvenpää ennättää kiertää Arto Tolsa -areenan katsomo- ja yleisöfasiliteetit läpi ja tuntia ennen ottelun alkua yleisön päästyä alueelle hän seuraa tiiviisti lipunmyynnin ja turvatarkastuksen sujuvuutta.

Delegaatin mukaan itse ottelukin sujuu moitteetta paria epäasiallista huutoa lukuun ottamatta. Järvenpään tehtäviin kuuluu myös poimia se, kenen suusta huudot tulevat, sillä kyse on vastustajan kunnioittamisesta, mistä vastuu kuuluu kaikille.

— Ainoa asia, johon puutuin raportissani on se, että kentälle oli jäänyt vielä viime viikosta pesäpallorajat. Kotipesän viivoitus sekoitti hieman toista rangaistusaluetta, Järvenpää sanoo.

Ottelun jälkeen delegaatilla on edessä vielä yksi palaveri, jossa kuitataan pelitapahtumat ja sitten edessä häämöttää kotimatka. Kello näyttää jo yhtä yöllä, kun Järvenpää pääsee kotiin. Ennen nukkumaan menoa edessä on vielä raportin kirjoittaminen. Seuraavana aamuna kello soi seitsemän jälkeen ja siviilityöt kutsuvat.