Kotka vahvoilla Jukolan viestin isäntäkaupungiksi — KyS ja VeVe hakevat yhdessä suunnistuksen megatapahtuman isännyyttä vuodeksi 2022 tai 2023

Päätös isännyydestä tehdään ensi kesäkuussa.

Linda Varoma

Salpa-Jukolan viestin lähtö Virolahdella kesäkuussa 2011.
Salpa-Jukolan viestin lähtö Virolahdella kesäkuussa 2011.

Kymin Suunnistajat ja Vehkalahden Veikot hakevat yhdessä suunnistuksen Jukolan viestin isännyyttä vuodeksi 2022 tai 2023. KyS:n ja VeVen hakemus on jo läpäissyt esikarsinnan ja on yksi kolmesta jäljellä olevasta. Jos seurat saavat maailman suurimman viestisuunnistustapahtuman järjestettäväkseen, kilpailukeskus on Kotkassa Kymin lentokentän ja moottoriurheilukeskuksen alueella.

— Uskon, että meillä on matemaattista todennäköisyyttäkin (67%) paremmat mahdollisuudet. Viime vuoden Lappee-Jukolan vaikeiden kokemusten jälkeen tuli uusia vaatimuksia mm. paikoitusalueiden osalta. Meillä lentokenttä toimisi parkkipaikkana, eikä sinne autot uppoaisi, VeVen Ari Kukkonen sanoo.

Lappee-Jukolassa kesäkuussa 2016 rankkasateet muuttivat parkkipaikkoina toimineet pellot liejuksi, ja järjestäjät joutuivat hinaamaan pelloille juuttuneita autoja traktoreilla takaisin tielle.

Lähes 20 000 suunnistajan jättitapahtuma

Jukolan viestiin osallistuu vuosittain lähes 20 000 suunnistajaa ja toinen mokona taustajoukkoja. VeVe on isännöinyt viestiä aiemmin kolme kertaa (1971 Vehkalahdella ja 1992 ja 2011 Virolahdella), mutta Kotkassa Jukolaa ei ole järjestetty koskaan.

— En usko, että VeVen edellinen isännyys on meille mikään taakka. Ei niin ole ainakaan sanottu. Kalevan Rastilla oli kahden isännyyden väliä 17 vuotta (2000 ja 2017) ja ensi vuoden järjestäjäseura Lahden Suunnistajat oli järjestäjänä viimeksi 2002, Kukkonen sanoo.

— Ja Kymin Suunnistajat ei ole ollut järjestäjänä koskaan eikä Kotka koskaan isäntäkaupunkina.

Päätös ensi kesänä

KyS ja VeVe ovat tehneet Jukola-valmisteluja yhteisymmärryksessä mm. Kotkan kaupungin ja Puolustusvoimien edustajien kanssa. Myös osalta maanomistajia on jo saatu alustava suostumus maaston käyttämiseen.

Tänään illalla seurat järjestävät maanomistajille ja muille asianosaisille tiedotus- ja keskustelutilaisuuden hankkeesta. Tilaisuus alkaa Laajakosken kylätuvalla kello 18.

Jukolan johtoryhmä tekee päätöksen vuosien 2022 ja 2023 järjestäjistä ensi kesän Lahti-Jukolan yhteydessä. Kotkan kilpailijoita ovat Porvoo (OK Trian) ja Kauhava (Kauhavan Visa ja Kortesjärven Järviveikot).

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.