Kolumni: KTP—Jaro oli ihan mukava peli, mutta ensi kauden sarjauudistus tekee hyvää Ykköselle

Antti Kaarto

Ykkönen pelataan kaudella 2020 täysin uudella systeemillä. Arkistokuva kesäkuun lopun Haka-ottelusta.
Ykkönen pelataan kaudella 2020 täysin uudella systeemillä. Arkistokuva kesäkuun lopun Haka-ottelusta.

En olisi koskaan uskonut kannattavani kotimaiseen jalkapalloon pitkän paussin jälkeen tuloaan tekeviä loppusarjoja ja pudotuspelejä. Kuluva Ykkösen kausi on kääntänyt takkini.

Puhe ”panoksettomista” peleistä on osittain harhaa, koska ainahan panoksia on. Useimmat pelaajat pelaavat ja valmentajat valmentavat tulevan kauden työpaikoistaan. Seurojen panoksena on vakuuttaa katsojat siitä, että kannattaa tulla ensi kaudellakin. Tavoitteet vaativat hyviä suorituksia ja tuloksia kentällä.

Mutta silti. Vaikka KTP ja Jaro pelasivat maanantaina jännittävän ottelun, oli takaraivossa tieto siitä, ettei kamppailu sijoista 3.—5. ole mikään suurten intohimojen asia.

Ensi kaudella on.

Ykkönen pelataan kaudella 2020 täysin uudella systeemillä. Sarjaa laajennetaan kahdella joukkueella 12 joukkueen sarjaksi.

Kaksinkertaisen runkosarjan (sana, joka ei vieläkään tunnu oikealta jalkapallossa) jälkeen porukka pannaan puoliksi ja pelataan yksinkertaiset loppusarjat. Ylemmän loppusarjan voittaja nousee suoraan liigaan, sijoille 2.—4. sijoittuvat pääsevät pelaamaan liigakarsijan paikasta.

Alaloppusarjassa riittää säpinää, kun sen kuudesta joukkueesta kolme putoaa Kakkoseen.

Uudistus on pienen makustelun jälkeen hyvä. Kaksinkertainen runkosarja on urheilullisesti paras systeemi.

Ottelumäärä pysyy ennallaan: Nykyään jokaiselle joukkueelle tulee kauden aikana 27 ottelua, ensi vuonna 27—29, riippuen siitä pääseekö liigakarsintakarsintaan.

Tänä kesänä Haka ja TPS ovat olleet niin ylivoimaisia, että jännitys sarjan yläpäässä katosi jo hyvissä ajoin.

KTP:lläkin oli varaa antaa Kalle Multasen toteuttaa unelmansa ulkomaan kentistä ja päästää Manel opiskelemaan kotimaahansa, kun sarjapaikka on käytännössä ollut selvä pitkään.

Ensi kaudella jokainen joukkue on paljon lähempänä unelmaa tai katastrofia, kun turvallinen keskikasti kutistuu olemattomiin.

Vaikka jalkapalloromantikko (tai perinnejäärä) minussa kuinka pyrkii pintaan, en osaa nähdä uudessa sarjajärjestelmässä huonoja puolia.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien urheilutoimittaja.