Haminan parhaan urheilijan harjoitusmatka Etelä-Afrikkaan tuli kalliiksi — aselaukun lentoliput maksoivat 1 000 euroa ja varkaat tyhjensivät valmentajaisän pankkitilin

Katso tästä keitä muita Hamina Aleksi Lepän lisäksi palkitsi.

Jukka Lehtoranta

Haminan parhaiden urheilijoiden palkitsemistilaisuuden juontajalla Juha Heikkilällä (vasemmalla) oli kysyttävää Aleksi Lepän monista saavutuksista.
Haminan parhaiden urheilijoiden palkitsemistilaisuuden juontajalla Juha Heikkilällä (vasemmalla) oli kysyttävää Aleksi Lepän monista saavutuksista.

Ampuja Aleksi Leppä kävi perjantaina pokkaamassa Haminan parhaan urheilijan palkinnon, jo kuudennen kerran peräkkäin. Kukkapuskan ja kunniakirjan lisäksi kaupunki muistaa eliittiurheilijaansa 1 000 euron stipendillä. 

Tänä vuonna stipendi tulee enemmän tarpeeseen kuin koskaan, sillä Lepän juuri päättynyt harjoitusmatka Etelä-Afrikkaan oli taloudellisia takaiskuja täynnä.

Normaalia vaatimattomammilla tuliaisilla palattiin. — Marko Leppä

Kaksinkertainen maailmanmestari sai reissussa tietää jääneensä ilman Opetus- ja kultturiministeriön myöntämää urheilija-apurahaa.

— Sanotaan nyt, etten ollut kovin yllättynyt. Vuosi sitten jäin ilman apurahaa, vaikka oli maailmancupissa sijoituksia, jotka joissain muissa lajeissa ovat riittäneet tuen saantiin.

— En ole koskaan ajatellut, että saisin niitä isoimpia tukia, mutta se pieninkin (6 000 euroa) olisi ollut tosi iso helpotus. Mutta nämä ovat aina tällaisia asioita... Ehkä se vaikutti, että voitin mestaruudet 300 metrin matkoilla, joita ei ammuta olympialaisissa, Leppä sanoi.

Tukea kuitenkin myönnettiin mm. keilailun, salibandyn ja suunnistuksen suomalaisille valioille. Mikään niistä ei ole olympialaji.

Vorot tyhjensivät pankkitilin

Aleksi Lepän valmentajaisän Marko Lepän mukaan tukipäätös kirpaisi, mutta kahden viikon reissu Etelä-Afrikassa kirpaisi muutenkin.

— Olihan se kallis reissu. Aselaukun lentoliput maksoivat järkyttävät 500 euroa suuntaansa ja jo ensimmäisenä päivänä tuli ongelmia pankkiautomaatilla, Marko Leppä kertoo.

— Ensimmäinen automaatti ei toiminut ja siirryin viereiseen jonoon. Kun pääsin vuoroon, laite imaisi kortin ja rupesi pin-koodin jälkeen kyselemään puhelinnumeroa. Ihmettelin, ja kun pääsin pankkiin selvittelemään asiaa, pankkitililtä oli puhallettu 2 600 euroa ja luottokorttitililtä 3 000 euroa lisää.

Leppä kuoletti korttinsa ja teki rikosilmoituksen, mutta rahojen takaisin saamisesta hänellä ei ole tietoa.

— Normaalia vaatimattomammilla tuliaisilla palattiin, hän hymähtää.

Muuten meni mukavasti

Taloudellisia murheita lukuunottamatta Leppien leiri lämpimässä oli onnistunut.

— Sain hyvin treenattua, 2 000 laukausta kahdessa viikossa hyvissä olosuhteissa, Aleksi Leppä sanoi.

— Hyvää treeniä ensimmäistä maailmancupin kisaa varten.

Leppä matkustaa maailmancupin avauskisaan Intiaan ensi tiistaina. Muut kiväärilajien maailmancupin kilpailut ovat huhtikuussa Kiinassa, toukokuussa Saksassa ja elokuun lopussa Brasiliassa. Kauden muita pääkilpailuja ovat maaliskuiset ilma-aseiden EM-kisat Kroatiassa ja kivääri- ja pistoolilajien EM-kisat syyskuussa Italiassa.

Kaikissa niissä Lepän päätavoitteena on lunastaa paikka Tokion 2020 olympialaisiin.

— Ei tämä ministeriön tukipäätös suunnitelmia muuta, koska en ollut laskenut mitään sen varaan. Satsaan kaikkeni, jotta saisin paikan olympialaisiin.

Lepän urheilemisen vuosibudjetti on noin 60 000 euroa. Hän saa tukea olympiakomitealta, puolustusvoimilta, ampumaurheiluliitolta ja omilta sponsoreilta.

— Läheskään kaikkea ei tarvitse maksaa itse, mutta koska maailmancupit ovat noin kaukana ja reissut ovat kalliita, aika iso osa menee omasta pussista, hän sanoo.

Jukka Lehtoranta

Haminan kaupunki muisti palkinnoilla myös ahkeria seuratyöntekijöitä Juha Kytömäkeä (VeVe, edessä), Sari Hartikaista (Haminan Naisvoimistelijat), Ville Puhakkaa (HAS) ja Jouko Lalua (Haminan Sulkapalloilijat).
Haminan kaupunki muisti palkinnoilla myös ahkeria seuratyöntekijöitä Juha Kytömäkeä (VeVe, edessä), Sari Hartikaista (Haminan Naisvoimistelijat), Ville Puhakkaa (HAS) ja Jouko Lalua (Haminan Sulkapalloilijat).

Haminan palkitsemat ansioituneet urheilijat ja seuratoimijat vuodelta 2018

Paras urheilija: Aleksi Leppä Haminan Ampumaseura

Vuoden vamentaja: Marko Leppä

Muut palkitut urheilijat: Henry Suntio Haminan Judoseura/Pankration Gym (paras suoritus brasilialaisen jujutsun juniorien SM), Pekka Fincke Vehkalahden Veikot (suunnistuksen 60-v. SM-2:s), Keijo Kattelus VeVe (pyöräsuunnistuksen 60 v. SM), Miina Ruoti, Raita Pakkanen ja Jenni Ovaska VeVe (suunnistuksen 18 v. viestin SM-2:s), Janne Niskanen, Valtteri Heikkinen, Daniel Koivisto VeVe (suunnistuksen 20 v. viestin SM-3:s), Meri Rautamies Karhulan Katajaiset (keihäänheiton talvi-SM-2:s), Heikki Ruokonen Kouvolan Soutajat (kirkkovenesoudussa 3 x SM), Markus Suortti Haminan Ampumaseura (ilmakiväärin 16 v. SM), Henna Kaaro Etelä-Kymen Urheiluratsastajat (ratsastuksen nuorten GP-sarjan 2:s), Venla Rantala VeVe (triathlon SM-3:s), Noora Pasi, Tytti Bertling, Eerika Marttila, Anniina Marttila, Sini Satama, Veera Toikka, Fanny Kinnunen, Minna Musikka, Elina Muurman, Riina Hallikainen, Sanni Silander, Elsa Kuntsi, Marko Pasi ja Janne Bertling Haminan Palloilijat (C-tyttöjen SM-2:s).

Palkitut seuratoimijat: Juha Kytömäki VeVe, Sari Hartikainen Haminan Naisvoimistelijat, Ville Puhakka HAS, Jouko Lalu Haminan Sulkapalloilijat.

Kymenlaakson Liikunnan urheilugaalassa palkitut:

Vuoden liikuttaja: Ritva Nevalainen Haminan Tanssijat

Elämänura-palkinto: Maisa Föhr Vehkalahden Veikot