Aapo Tillin MM-sprintille täpärä päätös: karsiutui 0,7 sekunnin erolla — Suomen mitalitili aukesi jo Lahdessa

Salla Turpeinen

Aapo Tilli (edessä) ohitti MM-sprintin karsinnassa 15 sekuntia aikaisemmin lähteneen romanialaisen Szabolcs Forikan.
Aapo Tilli (edessä) ohitti MM-sprintin karsinnassa 15 sekuntia aikaisemmin lähteneen romanialaisen Szabolcs Forikan.

Hyvä hiihto, mutta se tietysti harmittaa, että jäi noin pienestä kiinni. — Aapo Tilli

Vehkalahden Veikkojen Aapo Tillin urakka nuorten MM-hiihtojen 20-vuotiaiden sprinttikisassa jäi yhteen hiihtoon. Tilli oli 103 hiihtäjän perinteisen tyylin karsinnassa 32:s ja karsiutui täpärästi erävaiheesta.

Tilli jäi 1,6 kilometrin matkalla karsinnan ylivoimaisesta voittajasta, venäläisestä Aleksander Terentjevistä 17,37 sekuntia. Viimeisenä 30 parhaan joukkoon yltänyt sveitsiläinen Damian Toutsch oli vain 0,7 sekuntia 18-vuotiasta haminalaista nopeampi.

– Hiihtona se oli minulta hyvä, enkä siksi voi olla älyttömän pettynyt, mutta...

– Se tietysti harmittaa, että jäi noin pienestä kiinni. Olen kuitenkin parempi hiihtämään eriä kuin karsintaa. Jos olisin ollut sekunnin nopeampi, välieräpaikkakaan ei olisi ollut mikään mahdottomuus, Tilli mietiskeli.

– Yksin hiihtäessä en vain saa itsestäni ihan kaikkea irti. 

Vahva loppu on Tillin vahvuuksia, ja Lahden sprinttirata on kuin tehty "peesaa ja iske lopussa ohi" -spesialisteille. Norjalainen Aron Aakre Rysstad esimerkiksi oli karsinnassa 26:s (sekunnin Tilliä nopeampi), mutta hiihti lopulta finaalissa kuudenneksi.

"Eiköhän lähdetä ensi vuonna Saksaan"

Tilli on Lahdessa ensimmäisissä kansainvälisissä arvokisoissaan. Hän on myös ensimmäinen VeVen hiihtäjä koskaan nuorten MM-tasolla.

Avauspäivän kisa jää debytantin ainoaksi, ellei Suomen joukkueessa tapahdu sairastumisia. Motivaatiota Tillillä kyllä piisaisi.

– Sen verran jäi hampaankoloon, että eiköhän lähdetä ensi talvena Saksaan näihin samoihin kisoihin. Silloin olen vanhinta mukaan pääsevää ikäluokkaa.

Nyt Tillin edellä tuloslistalla oli 12 vuonna 2000 syntynyttä.

Venäläistahdissa alusta loppuun

Terentjev hallitsi perinteisen tyyli kisaa suvereenisti alusta loppuun ja voitti MM-kultaa. 19-vuotiaan venäläisen mestaruus ei ollut yllätys, sillä hän hiihti viikko sitten Dresdenin maailmacup-sprintissäkin 17:nneksi. MM-hopea ja -pronssi menivät Norjaan Ansgar Evensenille ja Haakon Skaanesille.

Suomalaisista Leo Rantahalvari ja Miska Poikkimäki ylsivät välieriin asti. Poikkimäki oli lopputuloksissa seitsemäs ja Rantahalvari kymmenes.

Anita Korva avasi mitalitilin

20- ja 23-vuotiaiden MM-kisat Lahdessa jatkuvat viikon verran. Suomen MM-mitalitili aukesi heti avauspäivänä, kun Kainuun Hiihtoseuran Anita Korva hiihti pronssille 20-vuotiaiden naisten sprintissä.

Viime talvena Korva voitti pronssia Sveitsin MM-kisojen 5 kilometrin kisassa ja oli sprintissä neljäs 0,07 sekunnin erolla himmeimpään mitaliin. Nyt Korva käänsi millimetripelin edukseen, sillä vasta maalikamera varmisti suomalaisen ehtineen perille ennen Ruotsin Linn Svahnia.

Tyttöjen finaalin voitti Norjan Kristine Stavås Skistad. Ylivoimainen voittajasuosikki, Ruotsin Frida Nilsson jäi yllättäen viidenneksi.

Leo Rantahalvarin ja Miska Poikkimäen sijoitukset korjattu klo 20.13.