Argo Arbeiter, Indrek Zelinski ja Ossi Virta ovat KTP:n uusi valmennustiimi — ”Tämä on suurempi satsaus valmentajiin kuin koskaan”

KTP:n tavoite on pelata liigassa viimeistään kolmen vuoden päästä. Virolainen päävalmentaja, entinen KTP-kärki Arbeiter ei naulaa pelitapaa umpeen ennen kuin pelaajarinki on suurempi. Siihen voi tulla pelaajia Virosta tai Afrikasta, mutta mieluiten Kotkasta.

Kimmo Seppälä

Indrek Zelinski (vasemmalla), Argo Arbeiter ja Ossi Virta vastaavat KTP:n edustusjoukkueen valmennuksesta seuraavat kaksi vuotta.

Ykkösen jalkapalloseura KTP:n satsaus valmennukseen on muhkea.

Päävalmentajaksi on nimitetty Argo Arbeiter, 44. Valmennustiimiin kuuluvat myös toinen virolainen Indrek Zelinski, 43, ja edustusjoukkueen valmennuksessa jatkava FC KTP:n talenttivalmentaja Ossi Virta, 30.

Arbeiter ja Zelinski työskentelevät täysipäiväisesti edustusjoukkueessa, mutta levittävät osaamistaan myös juniorivalmennukseen ja -valmentajakoulutukseen. Virta jatkaa myös nykyisessä talenttivalmentajan tehtävässään.

Kolmikon sopimukset ovat kaksivuotisia. Lisäksi papereissa on seuran optio kolmannesta vuodesta, eli kahden vuoden jälkeen sama trio jatkaa penkin päässä vielä vuoden, mikäli KTP niin haluaa.

— Tämä on seuralta iso satsaus valmennukseen, suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Hyvällä valmennuksella nuorista pelaajista saadaan enemmän irti. Siksi henkilöitä on useampia ja ajankäyttöä valmennukseen enemmän kuin aiemmin, FC KTP:n puheenjohtaja Jarkko Pippola sanoi.

Viime kaudella edustusjoukkuetta valmensi Virran kanssa Jari-Pekka Gummerus, joka toimi samalla myös seuran valmennuspäällikkönä.

Liigaan 1—3 vuodessa

Arbeiter muistetaan KTP:n nousukauden 1998 maalipyssynä. Kesken kauden Kotkaan tullut hyökkääjä iski tuolloin Ykkösessä 12 maalia 17 ottelussa. Hän pelasi myös liigaa Kotkan TP:ksi nimensä vaihtaneessa joukkueessa kaudet 1999—2000.

— Olen todella kiitollinen, että pääsen taas Kotkaan. Toivottavasti täytämme tavoitteet, jotka seura on asettanut, Arbeiter sanoi.

Pippolan mukaan seuran tavoite on pelata liigassa kolmen vuoden kuluttua.

— Toteutuuko se yhden, kahden vai kolmen vuoden päästä, aika näyttää. Se tapahtuu sitten kun sen aika on, Pippola sanoi.

Arbeiter tulee pestiin Viron pääsarjassa pelaavan Tallinnan Kalevin peräsimestä. Hän on valmentanut Meistriliigassa myös suurseuraksi luettavaa FC Floraa, ja on lisäksi toiminut Viron 19-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana.

Zelinski tuttu pelikentiltä

Zelinski teki hyvän pelaajauran. Hän pelasi FC Lahdessa vuonna 2001, mistä siirtyi Tanskan liigan AaB:hen, jossa menikin sitten neljä kautta. Sen jälkeen hän pelasi vielä viisi kautta Levadiassa.

Tällä kaudella Zelinski on valmentanut Viron pääsarjan Pärnu Vaprusia. Hän ja Arbeiter eivät ole aiemmin valmentaneet yhdessä, mutta tuntevat toisensa.

— Pelasimme yhdessä Florassa ja Viron maajoukkueessa. Lisäksi hän oli Levadian edustusjoukkueen kakkosvalmentaja, kun minä valmensin reservejä, Arbeiter kertoo.

— Halusin hänet mukaan, koska hän on hyvä oppimaan, tekee paljon töitä ja on rehellinen palautteessaan. Hän sanoo heti, jos hänen mielestään jotain pitäisi tehdä toisin.

Virran rooli valmennustiimissä on tärkeä, sillä hän tuntee parhaiten kotimaiset pelaajat ja seuran tavan toimia.

— Olemme Argon kanssa puhuneet puhelimessa ja vaihdelleet ajatuksia sähköpostilla. Ensimmäiset keskustelut ovat jättäneet molemmille hyvät ajatukset, Virta sanoo.

Pelityyli pelaajien mukaan

Uusi päävalmentaja ei vielä kovin tarkasti linjaa, millaista peliä KTP tulee ensi kaudella esittämään.

— Unelmat ovat eri asia kuin todellisuus, sillä kaikki riippuu pelaajaringistä. Florassa oli mahdollisuus pelata hyökkäysvoittoista peliä, jossa prässättiin kovaa eikä annettu vastustajalle tilaa. Jos sellaiseen ei pysty, on pakko pelata jollain toisella tyylillä.

Tuovatko virolaisvalmentajat mukanaan virolaispelaajia?

— Riippuu siitä, miten laajaksi rinki vedetään. Pidän tärkeänä, että ensisijaisesti katsotaan oman kaupungin poikia. Mutta jos heidän tasonsa ei ole siellä, että taistellaan liiganoususta, pitää hankkia vahvistuksia. Pelipaikka pitää ansaita, Arbeiter sanoo.

— Jos täältä (Kotkasta ja Suomesta) ei löydy sopivia pelaajia, ei ole väliä, hankitaanko pelaajia Virosta, Venäjältä, Unkarista vai Afrikasta.

Videot entistä paremmin hyödyksi

Valmentajien keskinäinen työnjako ei ole vielä lukkoon lyöty. Virta tapasi virolaiskaksikon ensimmäistä kertaa vasta keskiviikkona.

Yksi asia, johon nyt pystytään suuntaamaan entistä enemmän panoksia, on videoiden ja tilastoanalytiikan hyödyntäminen. Harjoituksia on kuvattu Kotkassa ennenkin ja ottelut tietenkin aina, mutta useampi henkilö pystyy nyt keskittymään nauhojen hyödyntämiseen.

— Käytäntö on tuttu, ja erittäin hyvä. Videoiden antamat tiedot pitää viedä myös pelaajille. Kun kaikki näkyy videolta eikä ole mielipiteiden varassa, ei pelaaja pysty puhumaan ruohoa siniseksi tehdessään virheen, Virta sanoo.

Myös valmentajien toimintaa pystytään paremmin tarkastelemaan kuvanauhoilta.

— Miten valmentaja sijoittuu, miten löytyy oikea opetushetki, vaikuttaako annettu ohje, Virta luettelee.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset