Naisten jalkapallo elpyy Kotkassa, KTP:n kausi alkanut hyvin — ”On tarjottava samat mahdollisuudet niin tytöille kuin pojillekin”

Naisten Kolmosta johtavan KTP:n päävalmentaja Jari-Pekka Gummerus uskoo rohkeiden tavoitteiden ohjaavan joukkueen tekemistä oikeaan suuntaan tulevinakin vuosina.

Ella Rantalainen

Gummerus teroitti joukkueelle viimeisiä ohjeita ennen viime viikon kotiottelua Kouvolan Jalkapalloa vastaan.  Peli päättyi 1–1.
Gummerus teroitti joukkueelle viimeisiä ohjeita ennen viime viikon kotiottelua Kouvolan Jalkapalloa vastaan. Peli päättyi 1–1.

Viime vuoden joulukuussa KTP:n naisten joukkue oli jo aloittanut harjoittelun, vaikkei pelaajasopimuksia ollut käytännössä vielä tehty. Lista kiinnostuneita pelaajista oli tällöin 18 nimen mittainen, mutta lisää nimiä kaivattiin. Nyt, yli puoli vuotta myöhemmin naisten joukkueessa on 23 pelaajasopimusta.

Joukkue on tasapuolinen sekoitus alaikäisiä ja täysi-ikäisiä. FC KTP:n valmennuspäällikkö Jari-Pekka Gummerus otti naisten joukkueen siipiensä suojiin, ja kokeneen luotsin puheista on kuultavissa pyrkimys perustavanlaatuiseen ja pitkäjänteiseen tekemiseen joukkueen kehittämisen suhteen.

— Meillä on urheilullinen joukkue, joka haluaa opetella uusia asioita. Mutta mikä vielä tärkeämpää, me opettelemme harjoittelemaan. Ei se ole niin yksioikoista, että sitä vaan mennään treeneihin. Pitää myös opetella se, miten siellä ollaan. Joukkueen sitoutumisen taso on korkea, ainakin mikäli sitä peilaa harjoitusaktiivisuuden kautta, Gummerus sanoo.

Ei päätä pusikkoon, vaikkei nousua tulisikaan

Joulukuussa FC KTP iski pöytään kovat tavoitteet: vuosi Kolmosessa, vuosi Kakkosessa, kaksi kautta Ykkösessä ja lopulta naisten liigaan. Tavoite on yhä edelleen voimassa, mutta Gummerus haluaa painottaa, ettei joukkue juokse kentällä sokeana laput silmillä.

Taustalta löytyy paljon motivoivampi agenda tekemisen lähtökohdille.

— Tavoite ohjaa tekemistämme, eikä sitä, pitääkö meidän nyt menestyä jollakin tavalla vai ei. Rohkea tavoite sanelee sen, mitä teemme ja miten lähestymme asioita. Nousu tulee, jos on tullakseen, ja jos me olemme sen ansainneet. Me jatkamme kaikesta huolimatta systemaattista tekemistä ja oikeiden asioiden toistamista. Ei meiltä mene pää pusikkoon, vaikkemme nousisikaan.

Uuden joukkueen liikuttelu ei ole vuoden juttu

Pelimenestys näyttää mallikelpoiselta. Keskiviikkona KTP nousi Kolmosen kärkeen kaatamalla kärkisakki PEPO:n vieraissa 4—2. Kuudesta ottelusta on kertynyt viisi voittoa ja yksi tasapeli.

Vaikka pelit ovatkin kulkeneet, tulee joukkueen kasvaa yhteneväiseksi ryhmäksi pelitavoiltaan ja ajattelultaan, mikä vie väistämättäkin aikaa.

— Kentällä alkaa pikku hiljaa näkyä harjoituksissa opeteltuja asioita. Joukkueessa on kuitenkin kymmenen pelaajaa, jotka ovat pelanneet viime kaudella keskenään, ja sitten on toinen puolikas, joka on tullut uutena. Puhumme siis noin 20 tai kymmenen pelaajan liikuttelemisesta kentällä siten, että he ajattelevat samalla tavalla samalla hetkellä. Se ei ole yhden vuoden juttu. Etenemme pienin osakokonaisuuksin kohti isompia kokonaisuuksia.

Ella Rantalainen

Jari-Pekka Gummerus seuraamassa Arto Tolsa -areenalla KTP:n naisten peliä KJP:tä vastaan.
Jari-Pekka Gummerus seuraamassa Arto Tolsa -areenalla KTP:n naisten peliä KJP:tä vastaan.

”Kolmosen taso on huono”

Vaikka asiat ovat monelta osin vielä vaiheessa, voi naisten Kolmonen jäädä hyvinkin pian KTP:lle liian kunnianhimottomaksi. Tilastojen suuret ottelukohtaiset maalierot kertovat omaa kieltään sarjan tasosta yleisesti.

— Suoraan sanottuna Kolmosen taso on huono, Gummerus täräyttää.

— Täällä on joukkueita mukana vain sen takia, että jalkapallo on kivaa. Sitten on pari niitä joukkueita, jotka tosissaan tavoittelevat ylempiä sarjoja. Pelaajien mielestä on yleisesti ottaen mukavampi pelata tiukkoja pelejä, vaikka tappio tulisikin.

Kovempaa vastustajaa on toden totta joukkueelle luvassa elokuun alussa, jolloin Suomen Cupissa vastaan asettuu Suomen parhaaksi joukkueeksi tituleerattu HJK. Tarjolla on tällöin harvinaista herkkua kotkalaisille katsojille vierasjoukkueen ollessa täynnä maajoukkuetähtiä.

— Siinä on paikka nähdä kovia pelaajia Kotkassa, sellaisia, joita täällä on ollut, kun KTP on pelannut mestaruussarjaa. Odotamme paikalle 400 katsojaa, ja jos he tulevat tänne lippuluukun kautta, niin olen vielä tyytyväisempi.

Tyttöjenkin pitää saada pelata

Kiinnostus naisten jalkapalloilua kohtaan Kotkassa on Gummeruksen mukaan lisääntynyt jo viime aikoina. Keskustelu käy toreilla entistä vilkkaampana ja katsojat ovat alkaneet löytää tietään lehtereille.

Harrastajamäärien kasvattaminen ja toiminnan elvyttäminen ei ole lähtökohtaisesti helppoa kaupungissa, jossa ei ole korkeakoulujen tuomaa muuttoliikettä. Gummerus muistuttaa kuitenkin, että harrastajamäärien kasvattaminen on valmentajien ja seurajohdon vastuulla, ja keskiöön nousee samalla myös tasa-arvoisuus.

— Pitää pystyä tarjoamaan samat mahdollisuudet niin tytöille kuin pojillekin. Jos on syntynyt tytöksi, niin se ei saa poissulkea sitä, etteikö saisi harrastaa. Pelaajien kontolle jää loppupeleissä sitten arvostus itseä ja omaa toimintaa kohtaan.

Ammattilaisuuden mahdollisuus on olemassa

Maailmalla seurataan tällä hetkellä herkeämättä käynnissä olevia naisten jalkapallon MM-kisoja, jotka ovat keränneet mukavasti mediahuomiota. Myös Gummerus näkee naisten jalkapalloilun olevan noususuhdanteessa kansainvälisillä pelikentillä. Lajin arvostus on korreloinut näkyvimmin katsojamäärissä ja pelaajien palkkioissa.

— Stadionit ovat suurimmissa jalkapallomaissa lähes loppuunmyytyjä. Barcelonassa saattaa olla 80 000 katsojaa yhdessä pelissä, samanlaisia lukuja on myös Ranskassa ja Italiassa. Myös ammattilaisseuroja perustetaan jatkuvasti lisää. Parhaimmat pelaajat tienaavat viidestä kymmeneen tuhanteen euroon kuukaudessa. Se on jo naisille mahdollisuus ammattina.

Luetuimmat