Ykköskotiuttajan rooli veti Mikko Mahlamäen sarjaporrasta alemmas Haminaan — ”Haluan olla mukana auttamassa HP:n superiin”

HP:n joukkue rakentuu hyvää vauhtia. Viikonloppuna seura lupaa kertoa kahdesta—kolmesta uudesta sopimuksesta.

AOP/Juha Tamminen

Mikko Mahlamäki, 31, tulee Haminan Palloilijoihin Hyvinkään Tahkosta. Kuva on vuodelta 2014, jollon hän pelasi Superpesistä Koskenkorvan Urheilijoissa.
Mikko Mahlamäki, 31, tulee Haminan Palloilijoihin Hyvinkään Tahkosta. Kuva on vuodelta 2014, jollon hän pelasi Superpesistä Koskenkorvan Urheilijoissa.

Haminan Palloilijat saa ensi kauden Ykköspesikseen kovan vahvistuksen. Päättyneellä kaudella Hyvinkään Tahkossa 54 juoksua jokerina lyönyt Mikko Mahlamäki valitsi HP:n, vaikka hänen mukaansa tarjouksia tuli myös pääsarjasta.

— Hamina tarjosi ykköskotiuttajan roolin ja hyvän haasteen. HP haluaa nousta takaisin Superpesikseen, ja se oli minulle tärkeä asia. HP:llä yleisömäärät ovat hyvät. Joukkue kuuluu superiin ja haluan olla auttamassa heitä sinne. HP kasaa hyvää nippua, Mahlamäki kommentoi.

Tahkossa ykköskotiuttajan rooliin on huhujen mukaan tarttumassa KPL:n Juha Korhonen.

Mahlamäki on seitsemäs sopimuspelaaja ensi kaudeksi. Muut ovat Matias Hangasmaa, Henri Heikkilä, Otso Mäkelä, Joona Mäkelä, Verneri Taurama ja Jere Heikkilä.

— Viikonloppuna on tarkoitus julkaista lisää sopimuksia, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi kertoo ja sanoo sopimusten määräksi ”kaksi tai kolme”.

”Meille kova vahvistus”

Hovin mukaan joukkueen rakentaminen sujuu aikataulussa. Nippu on kasassa kahdessa—kolmessa viikossa.

— Virallinen tavoite päätetään yhdessä myöhemmin, mutta kärkisijoista pelataan. Meillä on nyt lukkari, muutama monivuotinen luottopakki ja lyöjäjokeri. Mahlamäki on meille kova vahvistus. Jos lyö tuon verran juoksuja Superissa, on selkeä vahvistus ja ykköskotiuttaja, Hovi sanoo.

Päättyneellä kaudella HP:n paras kotiuttaja oli 38 juoksua lyönyt Simo Vanhala.

Maakuntasarjasta Superiin

Mahlamäki, 31, on Koskenkorvan Urheilijoiden kasvatti. Ykköspesisura alkoi Ylistaron Kilpa-Veljissä ja jatkui Seinäjoen Maila-Jusseissa ja JymyJussien kakkosjoukkueessa.

Superia hän pelasi kasvattajaseurassaan Kossussa kaudet 2014—16 ja viime kaudella Hyvinkään Tahkossa. Hänellä on kummastakin sarjasta reilun sadan ottelun kokemus.

Päättyneen kauden runkosarjassa hän löi 3+47 juoksua ja SM-hallisarjassa neljä. Hän pitää kauttaan ”ihan kohtuullisena”.

Ehkä arvosanaa voisi hieman nostaa, sillä Mahlamäki tuli Tahkoon välivuoden jälkeen. Hänelle syntyi ensimmäinen lapsi maaliskuussa 2017.

— Ei oikein löytynyt siihen sopivaa kuviota. Ensimmäinen tenava, niin pidin sitä hommaa (lapsenhoitoa) tärkeämpänä kuin pelaamista. Kävin pelailemassa maakuntasarjassa ja valmensin Ilmajoen Kisailijoita naisten suomensarjassa. Välivuosi, mutta jollain tavalla pysyin vireessä.

— Kun ottaa huomioon että tulin maakuntasarjasta suoraan takaisin Superiin, niin kohtuullisen hyvin sain itsestäni irti, Mahlamäki arvioi.

Räpylässä inttiaikana

Lyöjäjokeri hänestä tuli jo nuorena.

— Koskahan viimeksi olisin pelannut räpylän kanssa... Varusmiesaikana yritin vielä olla kopparina, mutta viimeisenä juniorivuotena (2008) olin Nurmossa jokerina Jukka-Pekka Vainionpään kanssa. SM-pronssia tuli, Mahlamäki muistelee.

Talvella muutto lähistölle

Mahlamäki asuu Seinäjoella, mutta matkailu helpottuu tammikuussa. Sotilaana työskentelevä Mahlamäki lähtee Lappeenrantaan Maasotakouluun kurssille.

— Syksyllä ajelen Haminaan viikonloppuisin, mutta tammikuusta asti pystyn olemaan mukana harjoittelussa täysipainoisesti.

— Hamina on minulle täysin uusi ympyrä. Vastakkain ollaan pelattu, mutta ketään tuttuja ei ole. RUK:ssa olen käynyt työni puolesta, mutta en ole suorittanut sitä, aliupseeri kertoo.