Palkinto syötiin heti — Haminalainen Henry Suntio sai Suomen mestaruudesta 50 euroa ja kilon karkkia

Raimo Eerola

Henry Suntio (vasemmalla) ja Valtteri Tuhkanen harjoittelivat Pankration Gymin salilla Haminassa tiistaina.
Henry Suntio (vasemmalla) ja Valtteri Tuhkanen harjoittelivat Pankration Gymin salilla Haminassa tiistaina.

Kun haminalainen Henry Suntio, 15, voitti kaksi viikkoa sitten ensimmäisen aikuisten SM-kultansa brasilialaisessa jujutsussa, hän sai vanhemmiltaan bonuspalkinnon: 50 euroa ja kilon karkkia.

— Henryn ensimmäiset kisat olivat nimeltään Karkkipainit, ja sieltä sai voittaja oikeasti kilon karkkia. Hän voitti kisat kahdesti. Olemme jatkaneet perinnettä, Henryn äiti Riina Vättö kertoo.

Palkinto syötiin heti.

Painin ja judon sekoitusta

Brasilialaista jujutsua voisi kutsua sekoitukseksi painia ja judoa. Potkut ja lyönnit ovat kiellettyjä.

Lajissa kamppaillaan paljon maassa. Pisteitä saa kaadoista sekä lukoista ja niistä vapautumisista. Polven saaminen vastustajan vatsan päälle tuo pisteitä, samoin päälle istumaan pääseminen.

Pisteitä lasketaan vain, jos ottelu kestää täyden ajan. Se voi keskeytyä vastustajan antautumiseen tai tuomarin väliintuloon. Sellaiseen voi johtaa tietynlainen lukko tai kuristus.

SM-kisoissa Suntio osallistui valkovöisten miesten 64 kilon sarjaan. Suntiolla on junioreissa korkein vyöarvo, vihreä, mutta ali-ikäisenä hän ottelee aikuisten sarjoissa alimmalla tasolla eli valkovöissä.

Helpolla titteli ei tullut. Suntion oma painoluokka on 58 kiloa, mutta sitä ei SM-kisoissa ollut. Finaalivastustaja painoi 6,5 kiloa enemmän.

Usein ei jaksaisi lähteä salille, mutta kun sinne pääsee, se on hauskaa. – Henry Suntio

— Tiukka matsi, jossa ei ollut paljon tapahtumia. Se oli kiinni siitä, miten voimat riittävät, Suntio kertoo.

— En odottanut, että pärjään aikuisten kisoissa, hän tunnustaa.

Yllätysvoitto oli Suntiolle kauden kolmas arvokisavoitto. Maaliskuussa hän voitti oman ikäluokkansa (2002—03 syntyneet) Suomen mestaruuden, marraskuun alussa samanikäisten sarjan Finnish Openissa.

Antti Kaarto

Henry Suntion huoneessa huomaa, minkä lajin harrastaja siellä majailee.

PG tulossa uudelleen

Suntio aloitti lajin haminalaisen Pankration Gymin ”uuden tulemisen” ensimmäisessä junioriryhmässä vuonna 2012. PG:n junioritoiminta oli ollut muutaman vuoden tauolla.

Noin vuoden Suntion jälkeen jujutsun aloitti hieman vanhempi Valtteri Tuhkanen. Hän voitti tänä vuonna nuorten (2000—01 syntyneet) SM:n, Finnish Openin ja SM-hopeaa 64-kiloisten sinivöisten aikuisten sarjassa.

PG:llä on muitakin nuoria ottelijoita.

— Suurin osa harrastajista oli pitkään kolmekymppisiä. Juniorit ovat laskeneet keski-ikää, ja heillä on paljon intoa kilpailla, PG:n puheenjohtaja Sami Harju sanoo.

— Kuninkuusluokka on tietysti musta vyö. Sen saavuttamisessa menee keskimäärin 12 vuotta. Nämä pojat ovat aloittaneet sen verran nuorina, että jos he saavat mustan vyön, he ovat silloin parhaassa otteluiässä.

Henry Suntion sai alkujaan PG:n salille isonveljen käytös. Taas mukana olivat karkit.

— Isoveli oli paljon isompi, ja tykkäsi ärsyttää syömällä karkkia nenäni edessä. Halusin oppia kuristamaan häntä, Suntio tunnustaa.

— Usein ei jaksaisi lähteä salille, mutta kun sinne pääsee, se on hauskaa. Jos joku asia ärsyttää ennen harjoituksia, se unohtuu siellä.

Menestys on tuonut lisäintoa harrastamiseen. Alkuvuodesta hän suuntaa Portugaliin brasilialaisen jujutsun avoimiin EM-kilpailuihin.

Se on 15—18-vuotiaiden maajoukkueeseen syksyllä nousseelle Suntiolle ensimmäinen kansainvälinen kilpailu.

— Vähän jännittää, mutta innolla menen katsomaan, miten pärjään.
PG:n nuorista Portugaliin lähtevät myös vuodenvaihteessa juniorisarjat jättävä Valtteri Tuhkanen ja 15-vuotias Elli Harju.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.