Juho Kaikko jatkaa HP:n viuhkassa myös Superpesiksessä – Pääsarjassa pelityyliä pitää muuttaa rohkeammaksi ja sisäpelin on parannuttava

Kaikko, 27, on oppinut Haminassa johtamistaitoja ja ryhmätyötä.

Jukka-Pekka Moilanen

Juho Kaikko riemuitsi sarjanoususta viidennen finaalin jälkeen Oulussa.
Juho Kaikko riemuitsi sarjanoususta viidennen finaalin jälkeen Oulussa.

Haminan Palloilijoiden viuhkaa levittelee ensi kaudella superpesiksessä tuttu mies. Juho Kaikko, 27, on aiemmin johtanut peliä miesten Ykköspesiksen lisäksi naisten Superissa.

– Tietenkin on kiva jatkaa tutussa ympäristössä Haminassa. Saimme kaudelta sen, mitä halusimme, ja on kiva päästä mittaamaan omaa ja joukkueen tasoa pääsarjaan, Kaikko kommentoi vuoden jatkosopimustaan.

Hän kokee kehittyneensä kahden kauden aikana Haminassa etenkin johtamistaidoissa.

– Joukkueessa on ollut paljon kokeneita pelaajia ja asiantuntevat apuvalmentajat. Olen saanut heiltä paljon hyviä juttuja omaan tekemiseeni. Siinä olen itsekin kehittynyt, ettei ole tarvinnut päsmäröidä yksin kaikessa, vaan olen oppinut työskentelemään paremmin valmennusryhmässä, Kaikko sanoo.

Ulkopeli tiivistyi, sisäpeliin jäi kehitettävää

Tällä kaudella HP sai tiivistettyä ulkopeliään huomattavasti. Joukkue päästi runkosarjassa keskimäärin 4,6 juoksua per ottelu, vähiten koko sarjassa. Edellisellä kaudella HP:tä vastaan tehtiin keskimäärin seitsemän juoksua per peli.

– Ulkopelimme oli erinomaista. Se oli kauden ykkösjuttu jo talviharjoittelussa. Jos räpylä kestää, pärjää heikommallakin sisäpelillä. Jos räpylä fuskaa, pitää lyödä hirveä määrä juoksuja.

Sisäpelissä kovimmat tehot jäivät piippuun. HP löi toki toiseksi eniten juoksuja runkosarjassa (ka. 7,9), mutta edelliskaudella lukema oli peräti 10,9.

– Kehitettävät asiat ovat sisäpelin puolella. Nopea keula teki paljon tilanteita, mutta oliko kotiutuksissa huonosti katsottuja paikkoja vai heikkoja lyöntejä? Vapaat lyönnit olivat heikkoja, kauden aikana tuli hirveän vähän läpilyöntejä, Kaikko sanoo.

Harri Holtinkoski

Juho Kaikko vietiin juhlasuihkuun Oulu-finaalisarjan ratkettua.
Juho Kaikko vietiin juhlasuihkuun Oulu-finaalisarjan ratkettua.

Ei yllätystä yllätyksen perään

Superpesiksessä HP:n pelityyli muuttuu Kaikon mukaan väkisinkin.

– Kun olimme käytännössä ennakkosuosikkeja kaikki muita paitsi Lippoa vastaan, pystyimme pelaamaan prosenttipeliä. Sellaista varman päälle -peliä, että kun saamme tarpeeksi tilanteita, pystymme voittamaan.

– Superissa tilanne kääntyy. Altavastaajina vaihtotilanteidenkin läpilyönnit korostuvat. Joudumme varmasti pelaamaan rohkeampaa peliä. Mutta ei se saa mennä siihen, että hyökätään koko ajan ja otetaan yllätystä yllätyksen perään, silloin se ei enää ole yllätys. Varmasti löydämme talven aikana oikeat asiat, joita lähdemme parantamaan.

"Sarjassa säilymisestä pelaaminen realismia"

HP on tähän mennessä kertonut, että viime kauden joukkueesta Lauri Aitala, Tuisku Tuovinen, Ville Veittikoski ja Roni Wahl jättävät HP:n. Uusia sopimuspelaajia julkistettaneen ensi viikolla.

Kaikon mukaan tämänhetkinen 13 pelaajan paketti näyttää "ihan iskukykyiseltä".

– Pystymme realistisesti pelaamaan sarjassa säilymisestä. Jos tulee nappikausi, niin miksemme voisi päästä jopa kympin sakkiin, mutta se vaatii isommilta joukkueilta ryöstettyjä jaksoja ja pelejäkin.

– Etenkin ulkopelin osalta palikat ovat kunnossa. Kun joukkue on valmis, niin asiat eivät tule jäämään kiinni lyönti- ja etenemisvoimastakaan, Kaikko lupaa.

Paljon pelanneet ja matkustaneet miehet saavat vielä hetken levätä, koska kausi venyi pitkäksi. Joukkueharjoitukset alkavat marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna, mutta jo sitä ennen pelaajat saavat kunto-ohjelmat omatoimiharjoitteluun.

Sopimukset

Haminan Palloilijat

HP:n miehet kaudelle 2021 (tilanne 3.10.):

Pelinjohtaja: Juho Kaikko

Pelaajat: Matias Hangasmaa, Henri Heikkilä, Joona Mäkelä, Otso Mäkelä, Nino Muuruvirta, Erik Lahti, Elias Lahti, Jere Heikkilä, Teemu Rouhiainen, Ville Kotro, Roope Koskelainen, Kimmo Lukkari, Juha Toikka.

Eivät jatka: Lauri Aitala, Ville Veittikoski, Tuisku Tuovinen, Roni Wahl