KTP-Basketin neljännelläkin amerikkalaisella on kovat meriitit — Yliopistomestari ja NBA-varaus DeAndre Daniels saatiin sittenkin Kotkaan, kun palkkapyyntö pieneni

”Kun mietin mitä meillä oli käytettävänä tähän, niin en odottanut, että tällaisen pelaajan saisimme”, päävalmentaja Tomi Kaminen iloitsee.

AOP/ZUMA Press/Octavio Jones

DeAndre Daniels (numero 2) kamppaili levypallosta Dakari Johnsonin kanssa, kun Connecticut kohtasi Kentuckyn keväällä 2014 NCAA:n finaalissa.
DeAndre Daniels (numero 2) kamppaili levypallosta Dakari Johnsonin kanssa, kun Connecticut kohtasi Kentuckyn keväällä 2014 NCAA:n finaalissa.

KTP-Basketin viimeisen palasen oli määrä olla kokemattomampi amerikkalaispelaaja. Tulokkaan sijaan verkkoihin tarttuikin kovameriittinen DeAndre Daniels.

— Teimme jo aiemmin Danielsista isomman tarjouksen, jonka hän hylkäsi. Hänen agenttinsa otti nyt yhteyttä, että mieli on muuttunut, mutta kerroimme, että olemme jo käyttäneet pelimerkit toiseen pelaajaan, KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen taustoittaa.

— Agentti kysyi paljonko teillä olisi tarjota ja kerroin summan. Parin tunnin päästä pelaaja hyväksyi tarjouksen.

Joukkuepeli myöhässä, mutta kovempia kavereita

Joukkue on vihdoin kasassa — 12 päivää ennen Korisliigakauden alkua. Joskin Daniels ja JayVaughn Pinkston täytyy vielä saada fyysisesti Suomeen.

— Joukkuepelin suhteen olemme auttamatta myöhässä. Toisaalta saimme kovemmat pelaajat kuin ennalta ajattelimme. Nyt tuntuu, että kannatti pelata tätä peliä, mutta aika näyttää, Kaminen sanoo.

— Nuorien pelaajien ylioppilaskirjoitukset haittaavat myös valmistautumista, mutta toisaalta kausi on pitkä. Meillä on aikaa hinkata juttuja.

Toronto varasi numerolla 37

Kaminen haki tyylilleen uskollisesti normaalista poikkeavaa vahvistusta. 206-senttinen ja 95-kiloinen kolmospaikan pelaaja ei ollut ennalta-arvattavin valinta.

— Jos rakentaisimme jengin samalla tavalla kuin muut, niin isommilla seuroilla olisi aina vähän paremmat pelaajat. Meidän täytyy olla erilaisia ja nyt olemme ainakin isompia.

Danielsilta löytyy meriittilistalta jotain, mitä ei ihan jokaisella Suomeen eksyvällä amerikkalaisella ole: Daniels on NCAA-mestari ja vieläpä aloitusviisikon ratkaisupelaajana.

Vuonna 2014 vasta seitsemänneksi rankattu University of Connecticut yllätti ja voitti koko NCAA-turnauksen. Daniels kirjautti Final Fourin välierässä 20 pistettä ja 10 levypalloa ykkössijoitettua Floridaa vastaan, ja finaalissakin tehot 8/6 Kentuckyn kustannuksella.

Itäisen alueen tähdistöviisikkoon jo aiemmin valittu Daniels valittiin myös Final Four -turnauksen ykkösviisikkoon. Talentti varattiin NBA:han Toronto Raptorsin toimesta varaustilaisuuden toisella kierroksella numerolla 37.

— Kovat meriitit ja ikää vasta 27 vuotta. Kun mietin mitä meillä oli käytettävänä tähän, niin en odottanut, että tällaisen pelaajan saisimme, Kaminen iloitsee.

NBA:n ovet vielä kiinni

Danielsin ammattilaisura ei kuitenkaan ole ollut toistaiseksi yhtä hohdokas. Raptorsista ei auennut kesäliigan jälkeen pelipaikkaa, joten ammattilaisura alkoi kaudella 2014—15 Australian mahtiseura Perth Wildcatsin riveissä (14,8/7,7).

Toukokuussa 2015 Daniels palasi toiveikkaana Torontoon, mutta loukkaantuminen vesitti NBA-unelman. Kuntouduttuaan Daniels pelasi Raptorsin kehitysliigajoukkueessa ja haki jälleen NBA:n kesäliigan kautta pelipaikkaa, mutta päätyi kaudeksi 2016—17 Italian kakkossarjan Mantovaan (13/6,6).

KTP:n jenkeillä samoja polkuja

Maailma on pieni, sillä pelipaikka Mantovaan aukesi KTP:n aiemmin hankkiman Pinkstonin loukkaannuttua. Tulevat joukkuekaverit ovat kohdanneet kolmesti myös NCAA-parketeilla vuosina 2012—14.

Viimeisin kohtaaminen on Danielsin mestaruuskaudelta, kun UConn voitti Pinkstonin Villanovan Itäisen alueen mestaruusottelussa. Molemmat herrat olivat aloitusviisikossa ja tekivät joukkueilleen 11 pistettä.

— Myös (Byron) Wesley tuntee Danielsin, koska he ovat samoilta seuduilta länsirannikolta kotoisin, Kaminen tietää.

Ja jotta ympyrä varmasti sulkeutuu, niin myös Wesley ja Pinkston ovat kohdanneet kertaalleen NCAA-kentillä — kaudella 2013—14 (Wesley 15, Pinkston 12).

Ei korinalushärkä

Daniels on kuitenkin kolmikon ainut NBA-varaus, vaikka ura onkin junnannut viime kaudet NBA:n kehitysliigassa.

— Jotain ihmeellistähän siinä on, että hän tulee Suomeen, Kaminen myöntää.

— Urakehitys ei ole mennyt, kuten hän odotti. Hän hakee varmasti uutta nousua uralleen.

Daniels on KTP:n pisin pelaaja, mutta korinalushärkää hänestä ei saa tekemälläkään.

— Ei Daniels postaamaan mene, mutta hän on pitkäraajainen ja ulottuva pelaaja, joka voi pelata paikoilla 3—5. Nyt meillä on aika isokokoisia kavereita, joista jokainen pystyy myös heittämään kauempaa.

KTP on ”fyysinen ja intensiivinen”

KTP:n joukkue on nyt valmis. Daniels tuskin ehtii vielä keskiviikon Kouvot-harjoitusotteluun, mutta Pinkstonin on määrä saapua Kotkaan maanantain aikana.

— Joukkue ei ole yhtä urheilullinen kuin viime kaudella, mutta nämä jätkät ovat pelanneet aika paljon kovempia pelejä. Lyhyesti sanottuna KTP on nyt fyysinen ja intensiivinen, Kaminen niputtaa.

Luetuimmat