Simo Tarvonen kummeksuu "Kummolan hallin" 18 miljoonan euron tukea – "Sillä rahalla olisi saatu aika monta hallia muualle"

Mikko Mäkelä

25-vuotisjuhliaan viettäneen Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian oppilaat osallistuivat keskiviikkona Kotkan urheiluhallissa Haminan varuskunnan järjestämään kisailuun. Tässä on meneillään ”evakuointi”.

Aika vähän uutta tarjosivat eilen päättyneet kaksipäiväiset valtakunnalliset urheiluakatemia- ja valmennuskeskuspäivät Kotkassa. Keskustelua käytiin etupäässä tavoitteista ja rahasta sekä keinoista, joilla tavoitteisiin päästään — eli valmennuksesta ja sen resursseista.

— Ei mitään yllättävää. Toisaalta saatiin kuulla tuttua puhetta keskittämisestä, mutta toisaalta yritystapahtumassa puhunut (Olympiakomitean varapuheenjohtaja) Susanna Rahkamo painotti sitä kuinka hienoa on, jos nuori urheilija pystyy harjoittelemaan lähellä kotiaan, Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian (EKA) toiminnanjohtaja Jiri Auranen sanoi.

Menestys on se asia, jonka perässä ollaan. – Simo Tarvonen

Hän tulkitsi Rahkamon sanoman varovaiseksi vastustukseksi siekailemattomalle keskittämiselle.

Auranen ja OK:n urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen olivat viime talvena hyvin eri linjoilla meneillään olevan keskittämisen autuudesta.

— Ei saa olla niin, että rahat keskitetään, mutta urheilijoita ei, Auranen sanoi.

— Jos täkäläisen nuoren urheilijan on keskittämisen nimissä lähdettävä muualle, hänelle on turvattava siihen taloudelliset mahdollisuudet. Tule tänne, tässä on sinulle opiskelupaikka, asunto ja ruokailu — niin sen kuuluisi mennä.

Ei menetystä, ei arvostusta

Tarvonen muistutti, että kaiken muutostyön tavoitteena on suomalaisen huippu-urheilun kilpailukyvyn parantaminen.

— Menestys on se asia, jonka perässä ollaan.

— Huippu-urheilumenestys tuo arvostusta. Jos ei tule menestystä, ei tule arvostustakaan, vaikka tehtäisiin kaikki kuinka hienosti ja kuinka korkealla moraalilla tahansa, Tarvonen sanoi.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemialle Tarvonen, entinen kotkalainen, ei luvannut lisää tukea. Lupaisi kuulemma kyllä jos voisi.

Jukka Lehtoranta

Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen esitteli Kotkassa OK:n uusia menestystavoitteita. Matemaattisen mallin mukaan Suomen joukkueen ennuste Pyeongchangin talvikisoissa helmikuussa on kuusi mitalia.

— Resursseja ei ole jakaa tarpeeksi kaikille akatemioille, hän sanoi.

Akatemiat ja valmennuskeskukset saivat tänä vuonna valtionapua yhteensä 1,9 miljoonaa euroa. EKA:n osuus siitä oli 5 000 euroa.

 — Ei pitäisi ajatella mitään akatemioiden rankinglistaa. Olemme joukkue, jonka kaikkien jäsenten täytyy olla menossa samaan suuntaan, Tarvonen sanoi.

Taloudellisen hyvän sijaan hän tarjoaa ns. kasvattaja-akatemioille kunniaa.

— Kunnian urheilijan menestyksestä pitäisi aina tulla sille ensimmäiselle valmentajalle asti. Meillä ei vielä oikein osata sitä, ja siksi kasvatustyö ei ole niin arvostettua kuin sen pitäisi olla.

Valta ja vastuu eri käsissä

Tarvonen on ylipäänsä kyllästynyt puhumaan urheilun rahanjaosta. Jaettavaa on paljon vähemmän kuin kovimmissa kilpailijamaissa ja potin jaosta päättävät poliitikot.

— Meiltä (huippu-urheiluyksikössä) pyydetään lausuntoja siitä ja tästä, mutta kaikki päätökset tehdään ministeriössä. Eivätkä niitä tee virkamiehet vaan ministeri — ja siitä seuraa aina poliittista peliä.

Toimiiko siltarumpupolitiikka urheilussakin?

— No joo... 18 miljoonaa euroa Kummolan halliin, 500 miljoonaan euron hankkeeseen.

— Sillä rahalla olisi saatu aika monta hallia akatemioiden ja valmennuskeskusten yhteyteen. Nyt sillä saadaan Suomeen 267. jäähalli, Tarvonen sanoi.

18 miljoonaa euroa on summa, jolla valtioneuvosto päätti lokakuussa avustaa Tampereen monitoimiareenan rakentamista.

Luetuimmat