60 on uusi numero Pulkkasen mielessä — Kymen Golfin ammattilainen matkusti Dubaihin valmistautumaan uuden vuoden peleihin

Saudi-Arabian kilpailusta on tullut ammattipelaajille kiusallinen ongelma.

Tommi Nousiainen

Tapio Pulkkanen suuntasi lauantaiaamuna hotellista harjoituskierrokselle Dubaissa. Kuvan on ottanut reissussa mukana oleva valmentaja Tommi Nousiainen.

Golfissa hyvän ja huonon kauden ero voi olla hyvin pienestä kiinni. Kymen Golfin Tapio Pulkkanen oli viime vuonna Euroopan-kiertueen debyyttikaudellaan vaarassa joutua kiertueen karsintoihin. Sitten hän sijoittui lokakuussa Skotlannissa neljänneksi, ansaitsi yli 200 000 euroa palkintorahaa — ja kaikki muuttui kertaheitolla.

Pulkkanen singahti ylös kiertueen ranking-listalla, päätti kauden kahdessa finaaliturnauksessa, ja valmistautuu nyt uuden vuoden peleihin Dubaissa erittäin hyvistä lähtöasemista. Hän pääsee tänä vuonna mukaan käytännössä kaikkiin kilpailuihin neljää major-turnausta ja kaikkein isoimpia WGC-turnauksia lukuunottamatta.

Tuli sellainen fiilis, että pidetään nyt kunnolla taukoa. — Tapio Pulkkanen

— Pelaan saman verran kuin viime vuonna, 27—28 kilpailua. Erona on se, että nyt etenkin alkukaudesta pääsen niihin kisoihin, joihin viime vuonna ei ollut vielä asiaa, Pulkkanen sanoo puhelimeen Dubaissa.

Hän on viettänyt kahden viikon joulutauon, jonka aikana ei koskenut mailoihin kertaakaan.

— Tuli sellainen fiilis, että pidetään nyt kunnolla taukoa. Olen kyllä treenannut fysiikkaa, mutta muuten olen vain levännyt ja ollut perheen kanssa.

— Tässä on puolitoista viikkoa aikaa opetella taas pitämään mailaa kädessä. Eiköhän se riitä, Pulkkanen sanoo.

Saudi-Arabiasta tuli ongelma

Hän aloittaa golfvuoden 2019 pelit Rolex-sarjan 7 miljoonan dollarin kisassa Abu Dhabissa tammikuun 16. päivänä. Seuraavalla viikolla pelataan aavikon klassikkokisa Dubai Desert Classic ja sitä seuraavalla viikolla Euroopan-kiertueen ohjelmassa ensi kertaa oleva Saudi-Arabian kisa.

Saudien 3,5 miljoonan dollarin kilpailuun osallistumista Pulkkanen on joutunut miettimään. Ammattia pitäisi harjoittaa, mutta tästä kisasta on tullut ongelma sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuussa. Murhakäskyn oli tiettävästi antanut saudien hallitsijasuku.

— Olen kyllä ilmoittautunut sinnekin. On siitä pelaajien kesken jonkin verran puhuttu, mutta ei hirveästi, Pulkkanen sanoo.

Euroopan-kiertueella on kolmen vuoden sopimus Saudi-Arabian kanssa, ja kiertueen johtaja Keith Pelley on ilmoittanut, että ET:llä ei ole aikomuksia vetäytyä sopimuksesta. Osallistumisestaan Saudi International -kisaan pelaajat voivat Pelleyn mukaan päättää itse.

Saudit yrittivät houkutella turnaukseensa myös golfin huipulle palannutta Tiger Woodsia 2,5 miljoonan dollarin starttirahalla. Woods kuitenkin kieltäytyi.

Saudi-Arabia on viime aikoina aktivoitunut näyttävien urheilutapahtumien järjestäjänä. Maassa järjestettiin joulukuun puolivälissä (Khashoggi-kohun saattelemana) Formula E -sarjan osakilpailu, ja marraskuussa show-painijärjestö WWE järjesti siellä ”Crown Jewel” -tapahtumansa.

Tennistähtien Rafael Nadalin ja Novak Djokovicin oli myös määrä käydä näytösottelu Jeddassa ennen joulua, mutta se peruuntui sopivasti Nadalin nilkkavamman vuoksi.

60 on uusi numero mielessä

Pulkkanen pitää saudien kisan jälkeen kolme viikkoa taukoa ja sukkuloi sitten pelaamassa Omanissa, Qatarissa, Malesiassa ja Intiassa.

Hänen tavoitteenaan on parantaa viime kauden rankingin 78. sijaa vähintään 18:lla.

Miksi juuri 18:lla?

— 60 parasta pääsee mukaan Dubain finaalikilpailuun ja se olisi uralla sopivan mittainen seuraava askel.

Seuraavan askeleen ottamiseksi Pulkkasen ei tarvitse tehdä ihmeitä. Riittää kun pelaa viime vuoden lopun malliin.

— Lähipeli, chippi, bunkkeripeli ja pitchit olivat hyviä oikeastaan koko kauden ajan. Draivi oli välillä hyvää ja välillä huonoa, mutta sekin parani loppukaudesta. Sama juttu putin kanssa.

— Eniten parannettavaa on rautamailalyöntien kanssa, Pulkkanen sanoo.