KTP—Nokia uusitaan perjantaina — näin Koripalloliitto perustelee KTP:n valituksen hylkäämistä

Raimo Eerola

KTP:n Mandell Thomas karkasi Nokian Vincent Councililta protestiin päättyneessä korisliigaottelussa helmikuussa.

KTP-Basketin ja BC Nokian uusittavaksi määrätty korisliigaottelu pelataan tämän viikon perjantaina Kotkassa. Koripalloliitto tiedotti viimein tänään, että liittohallitus on hylännyt KTP:n valituksen 2. helmikuuta pelatun ottelun lopputuloksen (88—86) mitätöinnistä. Kymen Sanomat kertoi asiasta jo viime viikolla.

BC Nokia teki ottelusta vastalauseen pelikelloon kaksi sekuntia ennen loppua tulleen toimintahäiriön vuoksi. BC Nokia teki sivurajaheiton jälkeen korin, mutta kello ei lähtenyt käyntiin, ja erotuomarit hylkäsivät korin neuvottelun jälkeen.

Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö hyväksyi Nokian vastalauseen äänin 3—2 ja ottelu määrättiin pelattavaksi uudelleen. Tämän jälkeen KTP valitti sääntö- ja kurinpitoyksikön päätöksestä Koripalloliiton liittohallitukseen. Liittohallitus hylkäsi valituksen.

Liittohallitus katsoo, etteivät erotuomarit ole voineet perustaa ratkaisuaan korin hylkäämisestä siihen, että heillä ei ole ollut varmuutta, syntyikö kori peliajalla.

Hylkäyspäätöstä perustellaan koripalloliiton tiedotteessa mm. seuraavasti:

”Tilanteet, joissa pelikello tai heittokello ei käynnisty syystä tai toisesta sääntöjenmukaisesti, ovat tavanomaisia ja vakiintuneena toimintatapana on, että tuolloin erotuomari arvioi kuluneen ajan. Koska sääntö- ja kurinpitoyksikön päätöksen mukaisesti pallo on ollut elossa korin syntyessä, liittohallitus katsoo, etteivät erotuomarit ole voineet perustaa ratkaisuaan korin hylkäämisestä siihen, että heillä ei ole ollut varmuutta, syntyikö kori peliajalla.”

Koripalloliiton kilpailusääntöjen mukaan vastalause voidaan hyväksyä vain, jos väitetty sääntöjen vastainen tapahtuma on olennaisesti vaikuttanut ottelun lopputulokseen.

Liittohallitus tulkitsee, että tässä tapauksessa näin tapahtui.

”Sääntöjenvastaista tapahtumaa tulee tarkastella aritmeettisen vaikutuksen lisäksi sen ajankohdan ja sen jälkeisten ottelutapahtumien valossa sen arvioimiseksi, onko tapahtuma ollut olennainen vai ei. Liittohallitus katsoo sääntö- ja kurinpitoyksikön tavoin, että sääntöjenvastaisten menettelyiden ajoittuminen 2,0 sekuntia tai vähemmän ennen ottelun loppua tilanteen ollessa 88—86, sääntöjenvastaiset menettelyt ovat olennaisesti vaikuttaneet ottelun lopputulokseen.”

Korin hylkäämisen jälkeen viimeiset kaksi sekuntia pelattiin uudelleen. Sekä sääntö- ja kurinpitoyksikkö että liittohallitus kuitenkin katsoivat, että ”BC Nokian taktiset mahdollisuudet tuon yrityksen tekemiseen olivat merkittävästi rajoittuneet.”

Kolme ottelua kuudessa päivässä

Uusintaottelu alkaa Steveco-areenalla Karhuvuoressa perjantaina kello 18.30. Sunnuntaina BC Nokia ja KTP kohtaavat viidennen kerran tällä kaudella Nokialla.

Jo huomenna KTP pelaa kotisalissa Uudenkaupungin Koirihaita vastaan.