Juniorien puolustusinto on tarttuvaa — KTP kaatoi Katajan kovan kotipeliviikon päätteeksi

Vilpas-pelissä loukkaantunut DeAndre Daniels joutunee leikkauspöydälle. Uutta vahvistusta etsitään jo Euroopasta.

Jukka Lehtoranta

KTP:n MuKi-juniori Joonas Timonen (40) sai toistakymmentä minuuttia peliaikaa, puolusti itseään säästämättä ja hyökkäsikin rohkeasti. Pallon kanssa Katajan Valtteri Mervola.
KTP:n MuKi-juniori Joonas Timonen (40) sai toistakymmentä minuuttia peliaikaa, puolusti itseään säästämättä ja hyökkäsikin rohkeasti. Pallon kanssa Katajan Valtteri Mervola.

DeAndre Danielsin loukkaantuminen on aiheuttanut odottamattoman ilmiön: KTP-Basket pelaa nyt kauden parasta peliään. Toinen peräkkäinen voitto irtosi maanantaina Joensuun Kataja Basketin kustannuksella lukemin 100—82 (51—39).

— Vähän harmittaa, että meidän kasvot löytyvät tällaisen kautta — pakon sanelemana. Kaksi peliä on nyt ollut erilaista, KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen sanoi.

Kataja saapui Uudestakaupungista Kotkaan edellispäivän Korihait-ottelun rasittamana, sekä ilman Susijengin Aapeli Alasta ja amerikkalaissentteri Brandon Waltersia. Joni Herralakin istui koko ottelun vaihdossa vammojensa takia.

— Ei tässä leijua voi. Kataja on aivan eri joukkue parhaalla kokoonpanollaan, Kaminen myönsi.

Onhan meidän puolustus ollut ihan erilaista kuin alkukaudesta. Virkamiespelaaminen on väistynyt. — Tomi Kaminen

Nopeita jalkoja väsyneiden kiusaksi

Katajalla oli kuitenkin mukana neljä amerikkalaispelaajaa, sekä muun muassa Fiifi Aidoon, Matias Ojalan ja Samuli Vanttajan johdolla kyvykäs suomalaisosasto. Joukkue on myös tottunut matkustamaan FIBA Europe Cupin pelien myötä.

— En tiedä tottuuko matkustamiseen ikinä — kyllä se kropassa tuntuu. KTP vastasi fyysisyydellään meidän europelien vastustajia, Vanttaja myönsi.

Kaminen oli inhottavalla tuulella ja löi laajalla rintamalla nuoria ja nopeita jalkoja väsyneen Katajan kiusaksi. Markus Rautasalo, Joonas Timonen ja Janne Lehtoranta kävivät vuorollaan häiritsemässä joensuulaisten pelintekoa.

— Tämä oli KTP:n peli ensimmäisestä minuutista lähtien. Koitimme miettiä mistä löydetään energiaa, mutta ei saatu sitä oikein mistään kaivettua. Kun ei ole energiaa, niin yksi tekee ja neljä muuta katselevat, Kataja-valmentaja Juha Sten harmitteli.

Jukka Lehtoranta

KTP:n Joonas Lehtorannan lähtönopeus oli monelle katajalaiselle liikaa. Tässä Samuli Vanttaja yrittää ehtiä eteen.
KTP:n Joonas Lehtorannan lähtönopeus oli monelle katajalaiselle liikaa. Tässä Samuli Vanttaja yrittää ehtiä eteen.

”Nuoret pojat painavat täysillä hommia ja se tarttuu kaikkiin”

Kataja johti ottelua vain reilun minuutin ajan. KTP:n energinen puolustus otti luulot pois erityisesti Katajan suomalaisosastosta, joka jäi puoliaikaan asti kokonaan pisteittä.

— Nuoret pojat pelaavat kymmenisen minuuttia ja painavat täysillä hommia — se tarttuu kaikkiin. Vanhat jätkät joutuvat pikkaisen katsoa nuorten perään, kun heille käy välillä källejä. Siinä joutuu olla enemmän hereillä, Kaminen muotoili.

— Onhan meidän puolustus ollut ihan erilaista kuin alkukaudesta. Virkamiespelaaminen on väistynyt.

KTP myös hyökkäsi fiksusti, josta osoituksena yli 70-prosenttiset kakkoset jo toisessa ottelussa peräkkäin.

— Videolta olemme käyneet läpi heittovalintoja. Olemme puhuneet, että ensimmäisestä tai toisesta syötöstä ei saa heittää, vaan malttia pitää olla, Kaminen perusteli.

KTP kysyi Katajan Calhounia — ei saanut

Vaikka peli tuntuu kolmellakin amerikkalaisella kulkevan, niin KTP toki etsii korvaajaa Danielsille, jonka vamma vaatii todennäköisesti leikkaushoitoa.

KTP havitteli Katajan Calhounia, mutta hän ei ole kaupan.

— Ymmärrys oli, että hänet vapautetaan, mutta ilmeisesti Waltersin loukkaantuminen on sitten sellainen, että Katajaa haluaa pitää Calhounin. Ihan hänen tyylistään pelaajaa emme etsi, mutta hän olisi antanut lisää aikaa, Kaminen kertoi.

— Euroopassa pelaa neljä kaveria, joita voi harkita. Heistä kukaan ei ole meille ennestään tuttu.

KTP pelaa seuraavaksi lauantaina Tampereen Pyrinnön vieraana.

RATKAISU: Kun piristynyt ja energinen joukkue kohtaa väsyneen ja siipirikkoisen, niin ensin mainittu on luonnollisesti vahvoilla. KTP puolusti alusta asti hyvin ja malttoi hyökkäyspäässä ottaa pääsääntöisesti fiksuja heittoja. Peli ratkesi korin alla.

KENTÄN TÄHTI: Michael Pounds joutuu kilpailemaan nuorempien terrierien kanssa peliajasta, mutta erottuu kollegoistaan hyökkäyspään taidoillaan. Viime peleissä on ollut nuhaista kaaren takaa, mutta nyt kapteeni alkoi taas osua alkukauden tapaan.

TILASTO EI VALEHTELE: KTP heitti kakkoset peräti 71,4-prosenttisesti ja murjoi maalatulta alueelta 48 pistettä. Katajan kakkosprosentiksi jäi 46 ja paintista irtosi vain 30 pistettä. Hyvän korinaluspelin ansiosta KTP:n oli varaa heittää kolmosensa Katajaa heikommin.

KTP-Basket—Kataja 100—82 (22—15, 29—24, 28—25, 21—18)

KTP-Basket: JayVaughn Pinkston 21/4, Byron Wesley 21/7, Kevin Langford 16/7, Michael Pounds 14/3, Eldar Skamo 10/3, Joonas Lehtoranta 9/7, Topias Kuukkanen 5/0, Joonas Timonen 2/1, Emil Uotila 2/1, Okko Ailio 0/1.

Kataja: Earvin Morris 24/6, Jarekious Bradley 19/13, Omar Calhoun 14/5, Jarred Ogungbemi-Jackson 9/4, Samuli Vanttaja 8/5, Valtteri Leppänen 5/0, Fiifi Aidoo 3/1, Matias Ojala 0/2.

Erotuomarit: Ville Selkee, Pekka Saros, Lauri Jäämaa. Yleisöä: 881.