Molemmilla jaksoilla kaksi typerää vuoroa – HP:n miesten kauden avaus Ykköspesiksessä oli paahteisen päivämatkan päätteeksi pisteetön

Jukka Lehtoranta

Henri Heikkilä
Henri Heikkilä

Herätyskello Henri Heikkilällä pirisi lauantaiaamuna 05.45. Haminan Palloilijoiden kauden Ykköspesiksessä avanneelle joukkueelle olisi varmasti kelvannut sateinen ja viileäkin keli, kun porukka matkasi lauantaina puolen Suomen läpi Alajärven Kitrolle.

Superpesiksestä pudonnut ja vain kolme pelaajaa nuorennusleikkauksessa pitänyt Ankkurit yllätti Oranssipaidat lukemin 2–0 (3–2, 5–4).

– Sisäpelimmehän ei siis pyörinyt yhtään (kolmostilanteet AA:lle 15–12). Oikeastaan en enää edes muista pelistä mitään, niin sekavaa se oli, kiteytti jokerina pelannut Heikkilä varttitunti ottelun jälkeen.

– Pitkiä jaksoja tuntui kuin meillä ei olisi mitään hätää. Aloitimme pelin hyvin, mutta molemmilla jaksoilla tuli kaksi typerää vuoroa, Heikkilä totesi.

Hän viittasi kaksi juoksua tuottaneeseen AA:n avausjakson neljännen vuoroparin avaavaan ja isäntien kolmen juoksun sumaan toisen jakson kolmannen vuoroparin tasoittavalla.

Tiukan budjetin kaudella HP starttasi matkaan liki suoraan aamulypsyltä. Tosin ainoa mahdollisesti aamulypsyllä käynyt pelaaja oli Ankkurien Lauri Ihamäki.

– Sen taakse on turha mennä, koska näin matkustamisemme oli suunniteltu. Nyt pitää pitää hieman pidempää palaveria Kokkolassa ja lähteä hakemaan sunnuntaina pisteitä Kannuksesta, kuittasi HP:n viuhkamies Juho Kaikko.

Aloitimme hyvin, mutta molemmilla jaksoilla tuli kaksi typerää vuoroa. — Henri Heikkilä

HP johti avausjaksoa 2–0 ensimmäisessä vuoroparissa juoksun mieheen lyöneiden Nino Muuruvirran ja jokeri Juha Toikan kotiutuksilla. Ote alkoi lipsua, kun isäntien jokeri Joona Peltokangas livisti tasoitusjuoksun 2–2:een. HP:n koppari Roni Wahl pudotti takarajalla taktista koppia ajolähtöä rakentaakseen.

Toisella jaksolla Wahlin, viime kauden kotiutusmäärän kerralla Kitrolla tuplanneen Muuruvirran ja Toikan iskut johdattivat HP:n johtolukemiin 3–0.

Otso Mäkelältä kakkospesällä lipsunut Nestori Yli-Sissalan merkkaamaton kunnarilyönti (1+1) ja AA:n merkkaamattomat välilyönnit käänsivät jakson kulun. Isäntien kotiuttajajokeri Martti Viitasalo, 18, kävi lyöntivuorossa kolmesti ja löi kolme juoksua.

– Toikan lisäksi Muuruvirta (3/5 numerolla kuusi) oli sisäpelimme valonpilkahdus. AA oli nyt ulkopelissä tämän verran vahvempi, Kaikko sanoi.

"Mielelläänhän sitä ulkonakin pelaisi..."

HP:n ulkopelissä ykkösvahti Lauri Aitala sekä polttolinjan Joona Mäkelä ja Tuisku Tuovinen tuulettivat useampia onnistumisia räpylä kädessä.

Kokeneiden Toikan, 32, ja Henri Heikkilän, 28, peluuttamista jokereina on paha kritisoida. Näin heidät saadaan varmasti lyömään parhaaseen mahdolliseen rakoon. Hitaahko joukkue tarvitsee Heikkilää (6/8) juoksemaan.

– Mielelläänhän sitä ulkonakin pelaisi, mutta siellä ovat valmennuksen mielestä parhaat pelaajat, kuittasi lastenhoitajan työstään pesäpalloiluun kesän keskittyvä Heikkilä.

Näin pelattiin

Ratkaisu:

Molempia jaksoja vähintään kahdella juoksulla johtanut HP lipsautteli ulkona lapsellisen halpoja juoksuja ja oli sisäpelissään liikaa jokeriosastonsa varassa.

Kentän tähti:

HP:n jokeritykittäjä Juha Toikka (kärkilyönnit 10/13, kotiutukset 3/5) kantoi joukkuettaan pitkään, vaikka ottelu päättyikin hänen kolmen palon lyöntivuoroonsa.

Tilasto ei valehtele:

Jos joukkueen yhdeksikön kärkilyöntimäärä on 19 ja jokereista kahden tehokkaimman 16, on sisäpelin perusta sakannut pahasti. Lukemat olivat HP:n sarakkeessa.