Kommentti: Yhdelle oululaiselle Hamina ei ole kaupunki – Toiselle se on pesäpallokaupunki

Jukka Lehtoranta

Kommentti: Yhdelle oululaiselle Hamina ei ole kaupunki – Toiselle se on pesäpallokaupunki

”Hamina ei ole kaupunki”, kuului katsomosta Kaakkois-Suomesta saapuneille lajijännäreille ennen Haminan Palloilijoiden ja Oulun Lipon finaaliottelun alkua.

Mauton lausahdus sai minut oululaisena tuntemaan häpeää oman kaupungin pesäpallokatsojasta. Ajattelin tuolloin, että Raksilan uusitulla oranssimustalla hiekkatekonurmella juhlii todennäköisesti vierailija.

Allekirjoittaneelle Hamina on pesäpallokaupunki. Seurana Haminan Palloilijat on perinteikäs. Edellisen kerran miehet olivat superissa kaudella 2018, mutta sitä edellinen pätkä oli hieman pidempi kausilla 1996–2001.

Vaikka seura putosi 2001 pääsarjasta, se järjesti samana vuonna Itä–Lännen Vallikentällä. Ensimmäiset pesäpallomuistot haminalaisesta pesäpallosta ovat radion pesäpallokierrokselta, missä aina paikkakunnalle siirryttäessä jännitettiin, meneekö kotiutusyritys Elsan mansikkamaalle vai ei?

Mansikkamaasta pohjoisessa asuvana sai maalata kuvaa mieleen, millainen kenttä on. Liian harvoin on paikkakunnalle viety Urheiluruutua varten tv-kameroita.

Samaisena vuonna 2001 HP:n viimeisessä ottelussa ykköspalkinnon sai Petri Pennanen, joka sittemmin on ollut liikkuvien ulkopelipaikkojen yksi kummisetä ideoijana.

Idän joukkueessa pelasi seuran lukkari Vesa Kaukiainen ja lännen paidassa HP:n nykyinen toiminnanjohtaja Marko Hovi.

Haminassa tehdään erinomaista työtä naisten pesiksessäkin. On ajan kysymys, milloin HP palaa naisissa superiin. Viimeksi naiset olivat pääsarjassa 2006 ja 2007.

Oranssipaidat on nousun ansainnut. Joukkue voitti sarjan suosikin kertaalleen kesällä Oulussa ja hiljensi kotiyleisön heti perään kauden päätöspelissä.

Onnittelut!

Luetuimmat