"Urheilu on ihmisille tärkeää, mutta eihän sillä oikeasti mitään tee" – Koronavirusepidemia on tuonut lisää perspektiiviä ammattigolfaaja Tapio Pulkkasen elämään

Euroopan-kiertue teki jo päätöksen: pelioikeus säilyy ensi kaudelle automaattisesti poikkeusolojen vuoksi?

Jukka Lehtoranta

Tapio Pulkkanen (vasemmalla) harjoitteli maanantaina kotikentällään Mussalossa valmentaja Tommi Nousiaisen kanssa.
Tapio Pulkkanen (vasemmalla) harjoitteli maanantaina kotikentällään Mussalossa valmentaja Tommi Nousiaisen kanssa.

Italialainen jalkapallon valmentajalegenda Arrigo Sacchi sanoi joskus jalkapalloilun olevan "elämän merkityksettömistä asioista kaikkein tärkein".

Kymen Golfin ammattipelaaja Tapio Pulkkanen päätyy mukailemaan entistä AC Milanin ja Italian maajoukkueen käskijää, kun kysytään miten koronavirusepidemia on vaikuttanut hänen suhtautumiseensa urheilemiseen.

– Joku on sanonut, että urheilu on maailman tärkein turha asia – ja kyllähän se on. Urheilu on monille ihmisille tärkeää ja se vaikuttaa monien elämään, mutta eihän urheilulla oikeasti mitään tee, Pulkkanen pohtii.

Älkää nyt käsittäkö väärin: Pulkkanen ei ole kyllästynyt urheilijan elämään – ei sinne päinkään.

– Minulle golf on ollut elämässä iso asia, ja se on iso asia tämän epidemian jälkeenkin. Mutta kyllähän tämä tilanne tuo kaikkeen vähän lisää perspektiiviä, hän sanoo.

Pelioikeus varmistui jo ensi kaudelle?

Pulkkanen täyttää kuluvan kuun lopulla 30 vuotta. Hän on pelannut golfia ammatikseen vuodesta 2013 asti, mutta ei ole koskaan ollut yhtä hämmentävässä tilanteessa kuin nyt. Uralla on ollut huippuhetkiä ja vaikeitakin jaksoja, mutta aina ennen tulevaisuus on ollut jotenkin ennakoitavissa.

Nyt ei ole.

– Seuraava vielä kalenterissa oleva kisa (British Masters) on heinäkuun lopussa. Jos sekin peruuntuu, seuraavat olisivat vasta syyskuussa, Pulkkanen sanoo.

Euroopan-kiertue (ET) tiettävästi viestittikin torstai-iltana pelaajille, että kaikki tälle kaudelle pelioikeuden saaneet säilyttävät "korttinsa" kaudelle 2021. Karsintoja ykköskiertueelle ei tulevana syksynä pelattaisi lainkaan.

Pulkkanen ei vahvista tietoa.

ET:tä ehdittiin pelata kymmenen turnauksen verran ennen kuin koronavirus pysäytti pelit maaliskuun toisella viikolla. Sen jälkeen kahdeksan kilpailua on peruttu kokonaan ja kymmenen muuta siirretty myöhemmäksi. Käytännössä osa siirretyistäkin jää kokonaan pelaamatta.

Tällä hetkellä kalenterissa on enää kahdeksan kisaa, joihin Pulkkanen varmasti pääsisi mukaan. Hän on kiertueen ranking-listalla sijalla 128, kun 110 parasta saisi normaalioloissa kattavan pelioikeuden seuraavalle vuodelle.

Mutta nyt ollaan tietysti kaikkea muuta kuin normaalioloissa.

Jukka Lehtoranta

6431574.jpg

Voisiko golf jatkua ilman katsojia?

Jalkapallosarjona valmistaudutaan aloittamaan eri puolilla Eurooppaa tyhjille katsomoille, koska sekin koetaan paremmaksi kuin se, ettei pelattaisi ollenkaan.

Voisiko golf jatkua ilman katsojia?

– On sellaisia kisoja, esimerkiksi Oman, joissa ei ylipäänsä ole paljon katsojia. Ne pelataan etupäässä tv:tä varten, Pulkkanen sanoo.

– Mutta sitten on esimerkiksi Englanti ja Skotlanti, joissa on aina paljon väkeä katsomoissa. Tuntuisi oudolta pelata siellä ilman yleisöä. Ja miten sponsorit reagoivat, jos ei päästetä ketään katsomaan? Moni iso sponsori on mukana siksi, että saa tuotua paikan päälle asiakkaitaan.

Kyllähän tämä tilanne tuo kaikkeen vähän lisää perspektiiviä. — Tapio Pulkkanen

 – Mutta voi olla, että tullaan vielä pelaamaan ilman yleisöä. Ei se ole poissuljettu juttu.

Palkintopotit pienenevät, luksusta karsitaan

Yleisöllä tai ilman, mutta ammattigolf ei tule olemaan entisensä koronaviruksen jälkeen – ainakaan Euroopassa. ET:n toimitusjohtaja Keith Pelley on jo varoittanut, että kisojen palkintopotit tulevat pienenemään ja pelaajien kilpailupaikoilla kokema luksuskohtelu muuttumaan arkipäiväisemmäksi.

Pulkkanen on kolmena edellisenä vuotena voittanut palkintorahoja yhteensä yli miljoona euroa, joten kilpailutauko ei vielä aja häntä taloudellisesti ahtaalle.

– ET:n pelaajilla taloudellinen tilanne on varmasti ihan ok, mutta kakkos- tai kolmoskiertueiden pelaajilla voi olla toisin. Ainakin caddieillä on nyt vaikeaa, hän sanoo.

Caddiet eli "mailapojat" eivät yleensä ole pelaajilla työsuhteessa vaan saavat kisaviikoista könttäsumman (joka kattaa suurinpiirtein kulut) ja lisäksi bonuksia mahdollisista voittorahoista. Talouslehti Forbesin mukaan caddien tyypillinen bonus on 10 prosenttia voitosta, 7–8 prosenttia top-10-sijoituksesta ja 5–6 prosenttia muista palkintosijoituksista.

Jukka Lehtoranta

Kymen Golfin Tommi Nousiainen (oikealla) on valmentanut Tapio Pulkkasta koko tämän golfuran ajan.
Kymen Golfin Tommi Nousiainen (oikealla) on valmentanut Tapio Pulkkasta koko tämän golfuran ajan.

Nousiainen valmentaa, enimmäkseen etänä

Pulkkanen kävi alkuviikosta Kotkassa harjoittelemassa valmentajansa Tommi Nousiaisen kanssa. Nousiainen on valmentanut Kymen Golfin tähtipelaajaa koko tämän uran ajan, ja yhteistyö on jatkunut, vaikka Pulkkanen onkin jo vuosia asunut Helsingissä.

Syksyllä Pulkkanen piipahti Yhdysvalloissa mm. Tiger Woodsia valmentaneen Butch Harmonin luona (ja sai vuolaasti kehuja), mutta se oli vain manageritoimiston järjestämä kertaluonteinen visiitti.

– Tommi on minun valmentajani, ei ole muita, Pulkkanen sanoo.

– Olen yrittänyt käydä Kotkassa kerran viikossa aina, kun olen ollut Suomessa. Muun ajan harjoittelen itsekseni, mutta lähettelemme videoita ja juttelemme.

Paluu kisoihin jo kesäkuussa Vihdissä?

Muista suomalaisista ET-pelaajista Pulkkanen on eniten tekemisissä Kalle Samoojan kanssa.

– Kallen kanssa tulee nytkin melkein päivittäin viestiteltyä. Meillä on paljon yhteistä historiaa amatööriajoista asti ja ollaan suht' samanhenkisiä tyyppejä. Vastikään käytiin yhdessä kalassakin.

Kaverukset saatetaan nähdä pian yhtä aikaa kotimaisissa kilpailuissakin.

– Voisihan sitä lähteä viivalle Finnish Tourilla, jos on hyvä kenttä ja kisa. Pitää jutella muiden kanssa, Pulkkanen sanoo.

Finnish PGA Golf Tourin tämän kauden ensimmäinen kilpailu pelataan Hill Siden kentällä Vihdissä 5.–7. kesäkuuta ilman yleisöä. Helmikuussa Omanissa yllättävän ET-voiton ottanut Sami Välimäki on jo ilmoittautunut mukaan.

– Kyllä minuakin on ruvennut kiinnostamaan, Pulkkanen sanoo.

– Sinne pääsisi kätevästi kotoa.

Jukka Lehtoranta

Tapio Pulkkanen Mussalon kentän kahdeksannen reiän lähtöpaikalla.
Tapio Pulkkanen Mussalon kentän kahdeksannen reiän lähtöpaikalla.

Uusimmat uutiset