25-vuotias Juho Kaikko HP:n pelinjohtajaksi — oranssipaitojen valmennus meni kokonaan uusiksi

Raimo Eerola

Juho Kaikko (keskellä) ottaa viuhkan HP:n ykköspesisjoukkueessa. Arttu Rossista (oikealla) tulee uusi fysiikkavalmentaja ja Simo Vanhalasta kakkospelinjohtaja. Vanhala lopettaa pelaajauransa, mutta on kuulemma "hälytysvalmiudessa".
Juho Kaikko (keskellä) ottaa viuhkan HP:n ykköspesisjoukkueessa. Arttu Rossista (oikealla) tulee uusi fysiikkavalmentaja ja Simo Vanhalasta kakkospelinjohtaja. Vanhala lopettaa pelaajauransa, mutta on kuulemma "hälytysvalmiudessa".

Haminan Palloilijoiden ykköspesisjoukkueen pelinjohto on ensi kaudella tosi nuorissa käsissä. HP:n viuhkamiehenä aloittaa 25-vuotias kouvolalainen Juho Kaikko, joka päättyneellä kaudella johti lappeenrantalaisen Pesä Ysien peliä naisten superpesiksessä.

Kaikon mukana Pesä Yseistä tulee fysiikkavalmentajaksi Arttu Rossi, 43. Hän on entinen lentopalloilija ja toiminut ennen pesäpallopestejään 11 vuoden ajan naisten koripallon kestomenestyjän Catzin kuntovalmentajana.

Jos pärjää naisten kanssa, pärjää kyllä miestenkin. — Marko Hovi

HP:n uudistuvan valmennusryhmän täydentää kakkospelinjohtajana ja valmentajana aloittava Simo Vanhala, joka pelasi vielä viime suvena superpesistä ja löi jokerina 38 juoksua.

”Miehiä on helppo käsitellä”

Kaikko on Pesä Ysien naisten lisäksi johtanut juniorijoukkueiden peliä Kouvolassa ja Joensuussa. Kokemusta miesjoukkueista on vain JoMan suomisarjaporukasta, mutta HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi ei pidä sitä ongelmana.

— Miehiä on helppo käsitellä. Jos pärjää naisten kanssa, pärjää kyllä miestenkin.

— Olen seurannut Juhon tekemisiä ja tiedän mitä hän osaa. Hän on nuori, mutta ollut valmennushommissa jo pitkään — innokas tulevaisuuden pelinjohtaja. Meidän kannaltamme oleellista oli se, että Juho on käytetävissä heti tammikuun alusta lähtien, Hovi sanoo.

Työ Lappeenrannassa jäi kesken

Kaikko teki vuosi sitten Pesä Ysien kanssa 2+1-vuotisen sopimuksen. Seura selviytyi kahdeksantena pudotuspeleihin, mutta kolmen vuoden mitaliprojekti karahti taloudellisiin vaikeuksiin, ja Kaikko irtisanoi sopimuksensa jo ensimmäisen kauden jälkeen.

— Laji on sama, mutta naisten pesäpallossa kenttä on pienempi. Varmasti suurimmat erot ovat syvyyspelaamisessa ja siinä, että miehet lyövät pomppua, Kaikko sanoo uudesta pestistään.

HP:llä on koossa 12 pelaajan ”vahva ydinrunko”, ja ryhmään tulee vielä yksi tai kaksi pelaajaa lisää.

— Monipuolista sisäpeliosaamista ja hyvä räpylä, Kaikko toivoo tulokkaalta tai tulokkailta.

— Joukkue näyttää jo nyt ainakin erittäin nopealta. Pesäpalloilu perustuu hirveän paljon juoksemiseen, ja nopeus mahdollistaa sisäpelissä paljon erilaisia asioita.

Kakkospelinjohtaja Vanhala murjaisee vieressä, että ensi kaudella on kysymys vain siitä nouseeko HP superiin suoraan vai karsintojen kautta. Kaikko on sanoissaan varovaisempi:

— Joukkue on niin laadukas, että sillä pystyy taistelemaan superin paikasta. On se ihan saavutettavissa oleva tavoite.

”Nyt se muutos oli tehtävä”

Valmennuksen varmistuminen oli viimeinen iso pala Marko Hovin kokoamassa HP-palapelissä. Toiminanjohtaja vaikuttaa tyytyväiseltä lopputulokseen.

— Tarvitsimme uutta ulkopuolista näkemystä, ja saimme sitä pelinjohtoon ja fysiikkavalmennukseen. Nalle (Vanhala) taas tuntee joukkueen ja tietää miten täällä toimitaan, Hovi sanoo.

— Jossain vaiheessa on joka tapauksessa muutosten aika. Kun istuin viimeisen sarjapelin jälkeen yksin kopissa ja tuijotin tyhjää seinää, tuli sellainen olo, että nyt se muutos on tehtävä.