Sprinttimestari Leena Nurmi sai Oona Kettusen seurakaveriksi Lempäälän Kisaan — ”Sitten kun alan pärjätä maailmancupissa ja Scandinavia-cupissa, voin sanoa olevani kansainvälistä tasoa.”

Kotkalaishiihtäjä voitti keväällä SM-sprintissä Krista Pärmäkosken ja kumppanit, mutta ei ole menestyksestä riehaantunut.

Leena Nurmen albumi

Leena Nurmi oli lokakuun alussa kymmenen päivän maajoukkueleirillä Itävallan Ramsaussa. Kolmen päivän harjoittelun jälkeen jäätikölle iski lämpöaalto, ja lumi suli pois.
Leena Nurmi oli lokakuun alussa kymmenen päivän maajoukkueleirillä Itävallan Ramsaussa. Kolmen päivän harjoittelun jälkeen jäätikölle iski lämpöaalto, ja lumi suli pois.

Leena Nurmi ei turhia uhoa. Viime keväänä Suomen mestaruuden sprinttihiihdossa voittanut kotkalainen lähtee viikon kuluttua alkavaan uuteen kauteen jalat tukevasti maan pinnalla:

— Se mestaruus oli yksittäinen onnistuminen ja tason nosto. Mutta vasta tällä kaudella nähdään onko tasoni kokonaisvaltaisesti noussut, Nurmi sanoo.

— Olen hiihtäjänä hyvää kansallista tasoa. Kansainväliselle tasolle nouseminen vaatii vielä uutta tasohyppäystä.

Tässä lajissa pitää olla kärsivällinen. — Leena Nurmi

24-vuotias Nurmi kukisti Taivalkosken SM-sprintissä koko suomalaisen naishiihdon kerman. Taakse jäivät muun muassa Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen.

Ei kai se kansainvälinen taso siis kovin kaukana voi olla?

— Sitten kun alan pärjätä maailmancupissa ja Scandinavia-cupissa, voin sanoa olevani kansainvälistä tasoa. Olisin tyytyväinen, jos pystyisin ensi talvena vakiinnuttamaan tason kansainvälisten sprinttien 30 parhaan joukossa. Se olisi askel eteenpäin.

— Viime talvena pääsin jo lähelle, Nurmi sanoo.

Hän oli Rukan maailmancup-sprintissä karsinnan 33:s, Lillehammerissa 40:s ja Drammenissa 39:s. Piteån Scandinavia-cupissa Nurmi hiihti karsinnassa kahdeksanneksi ja oli lopullisissa tuloksissa 11:s.

Perinteinen on parempi, mutta Seefeldissä hiihdetään vapaalla

Nurmi voitti SM-kultansa perinteisellä tyylillä. Se oli hiihtotapa myös hänen parhaissa kansainvälisissä hiihdoissaan. Kotkalaishiihtäjä tähtää ensi helmikuussa Itävallan Seefeldissä käytäviin MM-kisoihin — mutta siellä sprintti hiihdetään vapaalla tyylillä.

— Hiihto on menossa siihen suuntaan, että vapaan kisoja on paljon enemmän. Olen yrittänyt kehittää vapaata niin, ettei tyyleillä olisi tasoeroa.

— Joo, Seefeldiin tekisi mieli. Jo alkukausi aika paljolti näyttää, onko sinne mahdollista päästä. Rovaniemen Suomen Cupin -kilpailu (10.—11.11.) on karsinta Rukan maailmancupiin. Jos pääsen Rukalle ja onnistuisin siellä, pääsisin taas eteenpäin. Alkukauden onnistumisilla pitää kairata tie selväksi.

Isoja paineita menestyksestä Nurmi ei kuitenkaan ota. Hän on vaihteeksi saanut harjoitella terveenä (”ehjin vuosi pitkään aikaan”), mutta tietää kokemuksesta, että takaiskuja voi tulla.

— Tässä lajissa pitää olla kärsivällinen. Otan vuoden kerrallaan. Jos on kärsimätön, saattaa luovuttaa juuri kun tulosta olisi ollut tulossa.

Vapaan sprinttin ei ole suomalaistungosta

Nurmi aikoo hiihtää edelleen kaikkia matkoja, mutta sprintti on hänen päälajinsa.

— Siinä on parhaat mahdollisuudet menestyä.

Lahden MM-kisoissa 2017 naisten vapaan tyyli sprinttiin ei ollut suomalaishalukkaista tungosta. Nytkin muita vahvempia ehdokkaita neljälle paikalle tuntuisivat olevan vain Pärmäkoski ja ampumahiihtäjätär Mari Eder (o.s. Laukkanen).

— Eihän noita puhtaita sprinttereitä oikein ole nyt, kun Mona (Mona-Liisa Nousiainen) lopetti. Mutta onhan meitä nuoria haastamassa.

Nuorista Katri Lylynperä, Andrea Julin ja Susanna Saapunki olivat mukana jo Lahden MM-sprintissä. Varalla ollut Nurmi seurasi kisat kotoa käsin.

Jukka Lehtoranta

Oona Kettunen hiihti viime talvena vielä Vehkalahden Veikkojen väreissä. Alkavana talvena hän edustaa Nurmen siskosten tavoin Lempäälän Kisaa.

Oona Kettunen seurakaveriksi

Leena Nurmi asuu ja harjoittelee noin puolet vuodesta Kotkassa ja toisen puolen Vuokatissa. Hän edustaa edelleen Lempäälän Kisaa, josta on hyvää vauhtia tulossa oikea kotkalaisten hiihtäjien keskittymä.

Kun seuran pitkäaikainen arvokisaedustaja Aino-Kaisa Saarinen keväällä lopetti ja jätti viestijoukkueeseen ammottavan aukon, Kisa hankki tilalle juoksu-uran hiihtoon vaihtaneen Oona Kettusen. Jo ennestään seuran riveissä on hiihtänyt Leena Nurmen isosisko Eeva Nurmi.