Arsin pojat pyrkivät parhaiden joukkoon - ratkaiseva turnaus tänään kotikentällä

Arsin pojat pyrkivät parhaiden joukkoon - ratkaiseva turnaus tänään kotikentällä

Haminan Arsin C-pojat ylsivät kaksi vuotta sitten lentopallon SM-sarjassa kymmenenneksi. Saavutus oli kova pikkukaupungin pieneltä seuralta.

Nyt entiset C-pojat ovat kaksi vuotta vanhempia, pelaavat B-poikien sarjaa, ja ovat jälleen valtakunnan kärkisijoja jahtaamassa. Arsi pelaa lauantaina Haminan liikuntahallissa neljän joukkueen turnauksen, josta kolme parasta pääsee pelaamaan SM-sarjan sijoista 1—18.

Arsi kohtaa kello 10.30 Vantaan Lentopallon ykkösjoukkueen, kello 14.30 Liperi Volleyn ja kello 17 Rantaperkiön Iskun. 

Koko Etelä-Kymenlaakson joukkue

Arsin joukkue on eteläkymenlaaksolaiseen tapaan sekoitus haminalaisia ja kotkalaisia poikia.

— Viisi on Haminasta ja kolme Kotkasta. Yhteistyö on hyvästä, sillä omalla porukalla joukkueen kasaaminen olisi vaikeaa sekä Arsissa että KaVessa, Arsin valmentaja Tero Harju sanoo.

— Lisäksi meillä on yksi vahvistus Lahden seudulta ja yksi Pietarista.

Poolijärjestelmä on hyvä, mutta ulkopuoliselle vaikeaselkoinen

Lentopallon juniorisarjoja pelataan vaikeaselkoisen poolijärjestelmän mukaan.

Sen hyvänä puolena on, että joukkueet pelaavat neljän joukkueen turnauksissa jatkuvasti suunnilleen samantasoisia vastustajia vastaan. Huonoa puolena taas on se, että ulkopuolisten on vaikea saada järjestelmästä mitään tolkkua.

B-poikien valtakunnallisessa sarjassa pelaa 31 joukkuetta. Arsi joutui syksyllä aloittamaan kauden alimmalta tasolta, mutta voitti kolme viikkoa sitten Helsingissä viidennen tason (E2b) turnauksen ja nousi ylemmälle D-tasolle, käytännössä sijoille 13—20. Sijoittumalla nyt viidennen kierroksen kotiturnauksessa kolmen parhaan joukkoon tie jatkuisi vähintään SM-välieriin asti. Muuten edessä on pelaaminen sijoista 19—31.

— Mutkikkaaltahan tämä kuulostaa. Ehkä on selvintä sanoa, että olemme nyt 1-sarjan ylimmällä tasolla, Tero Harju sanoo.

Valmentaja uskoo, että Arsin pojilla on mahdollisuus yltää ain—akin välieriin asti.

Jukka Lehtoranta

Arsin Taavi Suutari (verkon takana vasemmalla), Veeti Laitinen, Arsi Penttilä ja Atte Wilen iloitsivat pisteestä C-poikien SM-välierien ottelussa Oulunsalon Vasamaa vastaan keväällä 2018. Arsi selviytyi lopputurnaukseen ja sijoittui lopulta kymmenenneksi.
Arsin Taavi Suutari (verkon takana vasemmalla), Veeti Laitinen, Arsi Penttilä ja Atte Wilen iloitsivat pisteestä C-poikien SM-välierien ottelussa Oulunsalon Vasamaa vastaan keväällä 2018. Arsi selviytyi lopputurnaukseen ja sijoittui lopulta kymmenenneksi.

— Kausi on sujunut vaihtelevasti, mutta kun saamme kaikki pojat yhtä aikaa mukaan, pelaamme hyvin.

— Välieräpaikka olisi jo hieno suoritus. Sen jälkeen vastus kovenee entisestään, mutta jos kaikki napsahtaa kohdalleen, niin kukapa tietää...

B-poikien valtakunnallisen sarjan 5. kierroksen turnaus Haminan liikuntahallissa lauantaina 8.2.:

Klo 10.30 Arsi—Vantaan Lentopallo, Klo 12 Rantaperkiön Isku C—Liperi Volley, Klo 13.15 VanLe—Isku, Klo 14.30 LiVo—Arsi, Klo 15.45 VanLe—LiVo, Klo 17 Arsi—Isku.

Näin toimii mutkikas poolijärjestelmä

Pooli on ehkä helpompi ymmärtää sarjakierroksena.

Joukkueet pelaavat syksyllä alueelliset tasonmittausturnaukset. Niiden perusteella joukkueet sijoitetaan ensimmäiselle sarjakierrokselle (pooliin) neljän joukkueen lohkoihin eri tasoille (B-pojissa A—E).

Sarjakauden aikana pelataan kullakin tasolla viisi "runkosarjakierrosta". Jokaisen kierroksen (poolin) jälkeen alemmalta tasolta nousee joukkueita ylemmälle tasolle ja ylemmältä putoaa alemmalle.

Viidennen kierroksen (poolin) jälkeen sarja jakautuu kahtia niin, että 18 joukkuetta jatkaa taistelua Suomen mestaruudesta ja loput alemmista sijoista (B-pojissa tällä kaudella 19—31).

Viidennellä kierroksella (poolissa) korkeimmalla eli A-tasolla pelaavat neljä joukkuetta pääsevät suoraan 12 joukkueen lopputurnaukseen. B-tasolla pelaavista neljästä joukkueesta kaksi parasta jatkaa suoraan lopputurnaukseen ja kaksi muuta 28.3. pelattaviin välieräturnauksiin. C-tason neljä joukkuetta pääsevät kaikki välieriin, jonne otetaan myös kolme parasta kahdesta D-tason lohkosta.

Välierissä (kolme lohkoa) pelaa siten 12 (3x4) joukkuetta. Kaksi parasta kustakin lohkosta pääsee lopputurnaukseen kuuden sinne suorempaa reittiä selvinneen seuraksi.

Lopputunaus pelataan huhtikuun alussa.

Yksinkertaista, eikö totta...