Seiväs on suosiossa – yleisurheilun vaikein laji nostaa vahvasti päätään Kotkassa

Tomas Weckstenin jäljillä on nyt jo monia lupaavia nuoria.

Jukka Lehtoranta

Karhulan Katajaisten Aatu Sihvonen voitti viime kesänä seiväshypyn 14-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Keskiviikkona hän paransi Kotkassa halliennätyksensä lukemiin 386.
Karhulan Katajaisten Aatu Sihvonen voitti viime kesänä seiväshypyn 14-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Keskiviikkona hän paransi Kotkassa halliennätyksensä lukemiin 386.

Ei ole kovin pitkää aikaa siitä, kun eteläkymenlaaksolaisten yleisurheilukilpailujen seiväshyppypaikoilla oli aika autiota. Sitten kuuluisasta painisuvusta tullut pojannassikka Tomas Wecksten päätti tarttua seipääseen ja oli jo 22-vuotiaana kolminkertainen yleisen sarjan Suomen mestari.

Weckstenin esimerkistä ei ole ollut ainakaan haittaa, kun Kotkassa on ryhdytty tosissaan tekemään töitä yleisurheilun vaikeimpana lajina pidetyn seiväshypyn eteen. Karhulan Urheilijoita edustavan Tomas Weckstenin valmentajaisä Mikko Wecksten ja naapuriseura Katajaisten Antti Sihvonen katsovat yhdessä uusien kykyjen perään – ja tulosta syntyy:

Vastikään 17 vuotta täyttänyt Vilma Hannula hyppäsi viime kesänä 350 ja oli mukana jo Kalevan kisoissakin. Aatu Sihvonen, valmentaja-Antin poika, voitti 14-vuotiaiden SM-kultaa ja kolmen metrin kerhoon vastikään päässyt Olavi Kiiski on 13-vuotiaiden tämän hallikauden tilastoykkönen Suomessa.

Sihvoset aloittivat ottelun vaikeimmasta lajista

Miten tässä näin pääsi käymään?

– Mikko ja Tomas ovat tietysti tehneet Urheilijoissa töitä jo pitkään. Me Katajaisissa aloitimme seiväshyppyyn satsaamisen tavallaan moniottelijoiden vuoksi. Meillä on ollut monipuolisia urheilijoita, joissa olisi ollut ainesta ottelijoiksi, mutta se on sitten jäänyt, kun seiväs on tullut vastaan, Antti Sihvonen kertoo.

– Aatun kanssa aloitettiin ottelun harjoittelu vaikeimmasta lajista. Ajateltiin, että laitetaan seiväs kuntoon, niin ottelijaksi tuleminen ei jää ainakaan siitä kiinni.

Jukka Lehtoranta

Katajaisten 17-vuotias Vilma Hannula (oikealla) kilpaili viime kesänä jo Kalevan kisoissakin. Kotkan pm-kisoissa hän sivusi halliennätystään 330. Viime kesänä ylittyi ulkona jo 350.
Katajaisten 17-vuotias Vilma Hannula (oikealla) kilpaili viime kesänä jo Kalevan kisoissakin. Kotkan pm-kisoissa hän sivusi halliennätystään 330. Viime kesänä ylittyi ulkona jo 350.

Katajaisten ja Urheilijoiden seiväsvalmennuksessa on Sihvosen mukaan 12–15 nuorta hyppääjää. Kisoissa heistä käy 6–8.

Ajateltiin, että laitetaan seiväs kuntoon, niin ottelijaksi tuleminen ei jää ainakaan siitä kiinni. — Antti Sihvonen

Keskiviikkona Kymenlaakson avoimissa hallimestaruuskilpailuissa Kotkassa seiväspaikalla touhusi neljä urheilijaa. Vilma Hannula sivusi halliennätystään 330, mutta Aatu Sihvonen oli seiväspaikan tähti: hän paransi pari viikkoa vanhaa halliennätystään viidellä sentillä lukemiin 386. Tulos on 15-vuotiaiden kotimaisessa hallitilastossa toiseksi paras. Edellä on vain Saloisten Salaman Petteri Tuomaala (405).

– Yritin vielä 391:stä. Toinen yritys oli aika lähellä, Sihvonen sanoi.

– Hallikaudella jos saisi ennätyksen lähelle neljää metriä, niin kesällä voisi tavoitteena olla 420 tai 430:kin.

Sihvonen on parantanut tänä talvena halliennätystään jo 51 senttiä. Hän hyppäsi viime kesänä 370, joten 420 kesällä on ihan realismia.

Aika tarkkaan Tomas Weckstenin lukemissa

Aatu Sihvonen täyttää ensi viikolla 15. Nyt on ihan pakko verrata Tomas Weckstenin teinivuosien tuloksiin:

15-vuotispäivänään 2.11.2011 Weckstenin halliennätys oli 335, mutta hän paransi sen kevääseen mennessä 380:een. Kesällä 2012 15-vuotias Wecksten ylitti ennätyksekseen 440.

Sihvonen on siis erittäin hyvässä vauhdissa. Eikä hän vielä edes tiedä päälajiaan.

– Joko seiväshyppääjä ja 10-ottelija, hän sanoo.