Tapahtumakeskuksesta ei tulisi KTP-Basketin vakituista kotihallia — Kantasatamassa järjestettäisiin suuria urheilutapahtumia ehkä vain muutama vuodessa

KTP voisi pelata uudessa salissa esimerkiksi mitali- tai europelejä. Urheilu on tapahtumakeskuksen suunnitelmissa vain pikantti lisä, ei voi ja leipä.

Raimo Eerola

Karhuvuoren urheilutalo, vaikka puitteiltaan hieman askeettinen onkin, on näillä näkymin jatkossakin KTP:n pesäpaikka. Tyrell Nelson nosti pallon koriin liigaottelussa Kauhajoen Karhua vastaan.
Karhuvuoren urheilutalo, vaikka puitteiltaan hieman askeettinen onkin, on näillä näkymin jatkossakin KTP:n pesäpaikka. Tyrell Nelson nosti pallon koriin liigaottelussa Kauhajoen Karhua vastaan.

Kotkan Kantasatamaan suunniteltu tapahtumakeskus tuskin tulee pullistelemaan urheilua.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina keskuksen laajentamisen 650 neliömetrillä, mikä mahdollistaa esimerkiksi koripallo-otteluiden järjestämisen. Istumapaikkoja saadaan 2 000.

Suuret urheilutapahtumat ovat Kotkan kaupungin ja konsulttitoimisto No Fear Agencyn selvityksissä kuitenkin minimaalisessa roolissa.

— XL-asennossa (eli koko tapahtumasali on käytössä) olevia tapahtumia arvioidaan alkuvaiheessa olevan kahdeksan vuodessa, myöhemmin 12 per vuosi. Näistä ehkä yksi kolmasosa olisi urheilutapahtumia, Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen sanoo, mutta huomauttaa, että maksimitilan tarvitsemien tapahtumien määrää on tarkoituksella arvioitu varovaisesti.

— Mutta on epätodennäköistä, että salissa pelattaisiin tavanomaisia sarjapelejä. Jos varataan tietyt illat koko kaudeksi, se karkottaa pidempikestoisia tapahtumia ja olisi pois keskuksen tuotoista.

Muuntuu nopeasti urheilusaliksi

Salin pystyy Hannosen mukaan muuntamaan kohtuullisen nopeasti urheilukäyttöön, joten lyhytkestoiset tapahtumatkin ovat mahdollisia. Mutta koko salin varaaminen on aika iso kustannus varaajalle.

— Useampi urheilutapahtuma tiiviimmällä ajanjaksolla, kuten playoff-sarja, tulisi halvemmaksi. Etenkin, jos odotetaan hyvin katsojia, Hannonen sanoo.

Vuonna 2021 tai 2022 valmistuvan keskuksen leipälajiksi on ennakoitu esimerkiksi messuja ja yritystapahtumia. Keskuksen alkuperäinen kustannusarvio oli 20,8 miljoonaa euroa, johon laajennus tuo kolme miljoonaa euroa lisähintaa.

KTP-Basket voisi viedä mitalipelit satamaan

KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström pitää positiivisena uutisena sitä, että tapahtumakeskusta laajennetaan suuret urheilutapahtumat mahdollistavaksi.

— Otan ilolla vastaan sen, että urheilulle tehdään tilaa.

KTP:n liigajoukkueelle hän näkee hallissa mahdollisuuksia.

— Emme ole ajatelleetkaan, että harjoittelisimme siellä tai pelaisimme runkosarjaa. Jos pelaamme mitaleista tai europelejä, olisi suurikin halu viedä ottelut sinne. Nykyään puitteiden pitää olla kunnossa, pelkkä pääasia eli tapahtuma ei enää riitä. Pelaamme Korisliigaa Karhuvuoressa poikkeusluvalla, eivätkä säännöt ole varmasti höllenemässä, kun uusia halleja nousee joka puolelle Suomea.

Vuosia ennen keskuksen mahdollista valmistumista riittää luonnollisesti paljon kysymysmerkkejä.

— Sehän on valmistuessaan vain tyhjä tila. Hankitaanko sinne areenakorit ja kenttä? Nekin pitää jostain roudata, Lindström muistuttaa.

Karhuvuoren kotiedun menettämistä Kantasatama-peleissä Lindström ei pitäisi ongelmana.

— Kotiedun muodostaa yleisö, eivät ”omat korit”. Siihen pelaaminen muualla ei kaadu, pitäähän joukkueen pysytä pelaamaan vieraissakin.

Vuokrat vielä arvoitus

KTP:n pelihalut riippuvat paljon siitäkin, minkä hintaista pelaaminen tapahtumakeskuksessa tulee olemaan.

Hannonen ei vielä uskalla tulevia tilavuokria arvailla, sillä ne määrittää tapahtumakeskusta pyörittämään tuleva operaattori.

— Hinnoittelija varmasti ottaa huomioon sen, että runsas käyttö on keskukselle eduksi. Jos ei ole ruuhkaa, voi päästä halvemmalla, hän arvioi.

— Salin korkeus mahdollistaa lentopallo-ottelut, ja myös salibandyareena mahtuu sinne. Tanssi, joukkuevoimistelu, kamppailulajit, erilaiset näytökset... Ei siellä oikein ole esteitä millekään sisälajille. Urheilutapahtumat tuovat tapahtumakeskukselle yhden uuden mahdollisuuden, Hannonen sanoo.

Keskuksessa voi ”XL-tapahtumien” lisäksi järjestää myös pienempiä urheilutapahtumia.